Nyheder & Arrangementer

Coronavirus (COVID-19) og studieophold – vores bedste råd (Q&A)

28. maj, 2020

Hos EDU gør vi alt, hvad vi kan, for at du skal føle dig tryg, når du planlægger og er afsted på et studie- og praktikophold i udlandet.

Siden udbruddet af coronavirussen har vi derfor fulgt informationsstrømmen om udviklingen og dens betydning tæt. Vi håber, som resten af verden, at udbruddet kommer under kontrol og at der kommer mere normale tilstande hurtigst muligt.

Vi får mange forskellige spørgsmål om, hvad man skal gøre i forbindelse med et studieophold, og derfor har vi samlet svar på nogle af disse spørgsmål i videoen her samt i Q&A sektionen nedenfor.

Husk du også kan ringe til os på 70 20 28 24 på hverdage mellem kl. 9 og 16 eller skrive til vejledning@edu-danmark.dk
Vores hjælp er gratis, så det er bare med at kontakte os.(Senest opdateret d. 18/5 kl. 11:25)

Hvad gør EDU?

Vi fortsætter vores arbejde med at kunne hjælpe dig og holder tæt kontakt med vores universitets- og praktikpartnere for at få den seneste lokale information, f.eks. om ændringer i studieplaner eller lign.

Vi følger løbende myndighedernes anbefalinger og vejledning for at være sikre på, at vi har den mest opdaterede information muligt.

Vores telefon og mail er åbent som normalt, og du vil derfor have samme muligheder for at henvende dig, som du normalt ville have. På baggrund af den nuværende situation, og de spørgsmål, der naturligt opstår i denne sammenhæng, kan svartiden være lidt længere end normalt. Vi bestræber os dog på at hjælpe alle, så hurtigt vi kan.

Vores kontor er åbent for aflevering af dokumenter, men vores vejledere arbejder så vidt muligt hjemmefra.

Vi står til rådighed for dig, hvis du har spørgsmål til dit nuværende ophold eller til et ophold du er i gang med at planlægge.

Hvis du har brug for en snak om dit kommende studie- eller praktikophold i udlandet, eller har spørgsmål, så er du altid velkommen til at tage fat i en vejleder hos EDU.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er ved at planlægge et studie eller praktikophold til sommer eller til efteråret?

Vores bedste råd er: Keep Calm and Carry On. Vi håber alle, at vi er I en fase, der skal overstås, og at vi derefter kan få gang i det normale liv igen. Derfor kan du sagtens fortsætte dine planer for fremtiden.

Da der kan være forsinkelser på SU-kontoret, dit studienævn mv. er vores anbefaling, at du går i gang hurtigst muligt, så du ikke glipper ansøgningsfristen dét sted, du helst vil søge hen.

Det er vigtigt at huske, at det på ethvert givet tidspunkt inden studie/praktikstart er muligt at aflyse dit ophold. Du er ikke på noget tidspunkt tvunget til at tage af sted. Derfor kan du sagtens fortsætte din ansøgningsproces og planlægning af dit ophold i udlandet - uden økonomiske konsekvenser.

Det vil først være ret tæt på starten af dit ophold, at der kan være økonomiske konsekvenser ved en aflysning. Hvis du vil kende til reglerne på det universitet, du skal til, så kig på universitetsprofilen her på hjemmesiden under menuen ”Økonomi” og afsnittet ”Undervisningsafgift”. Her er der et afsnit der hedder ”Tilbagebetalingspolitik”. Du kan også se i dit optagelsesbrev, hvis du er kommet så langt i processen.

Det samme gør sig gældende for praktik, hvor du ligeledes kan se afsnittet "Tilbagebetalingspolitik" under menuen "Økonomi".

Hvad gør jeg, hvis mit udenlandske universitet aflyser mit ophold?

Det er naturligvis frustrerende, hvis dit universitet vælger at aflyse dit ophold - f.eks. fordi landet grænser ikke er åbne.
Din vejleder hos EDU vil derefter hjælpe dig med enten at udskyde opholdet til f.eks. foråret 2021 eller få eventuelle betalinger til universitetet retur.

Derudover vil vi naturligvis hjælpe dig bedst muligt, hvis du ønsker at tage på studieophold i samme land til et universitet med senere studiestart - eller til et helt andet land. Vi arbejder med universiteter i mange lande, og med semestre der starter helt indtil november 2020. Så vi regner bestemt med, at studieophold bliver muligt gennem EDU i år.

Uanset hvilket universitet, du gerne vil til, kræver det naturligvis at du opfylder det udenlandske universitets optagelseskrav, at dit studienævn godkender (hvis det er et Study Abroad ophold), og at grænserne er åbne i det pågældende land. Mange af universiteterne er dog meget fleksible med ansøgningsfrister, adgangskrav, dato for betaling mv.

Tjek vores oversigt over universiteter med face-to-face undervisning, hvor du stadig kan søge ind.

Kontakt din vejleder direkte eller kontakt os på 70 20 28 24 eller på vejledning@edu-danmark.dk, så vi kan få en snak om dine muligheder.

 

Australien: Aflyste og ændrede semestre samt dine alternativer

Indtil videre er det kun nogle få australske universiteter med studiestart i juli, der har meldt ud, at de ikke modtager studerende. Vi forventer, at resten af australske universiteter med studiestart i juli i de kommende uger melder ud, hvorvidt de tager semesterstuderende ind, flytter deres studiestart eller planlægger at starte semestret online (og når det er muligt, køre over på fysisk undervisning på et senere tidspunkt).

Følgende universiteter har meldt ud, at efterårssemestret for Study Abroad studerende er aflyst:

 • La Trobe University
 • Macquarie University
 • RMIT University
 • University of Melbourne
 • University of Tasmania

OBS! Universiteterne ovenfor tager fortsat imod de studerende, der starter på en hel grad.

Følgende universiteter har meldt ud, at efterårssemestret for Study Abroad studerende starter eller udelukkende afholdes online:

 • Griffith University (Trimester 2 er online. Trimester 3 i fra oktober ventes indtil videre at køre face-to-face)
 • James Cook University (starter online - endnu uvist om det er hele semesteret der bliver afholdt online)
 • Queensland University of Technology (starter online)
 • University of Queensland (starter online)
 • University of Technology Sydney (Online hele semestret - også for full degree studerende)
 • University of Western Australia (starter online)
   

Alternativer i Australien

En mulighed er selvfølgelig at udskyde dit studieophold til foråret 2021, hvis dit universitet aflyser semestret. Ønsker du at komme til Australien i år, så er der en række universiteter, der har sen studiestart, du kan overveje. Vi har noteret dem her inklusiv hvornår de forventer at starte, samt om de har optagelses- og engelskkrav: 


Vi vil hos EDU gøre vores allerbedste for at få dig afsted, hvis du ønsker det.

Andre lande kunne også være et alternativ til Australien. Mange universiteter starter først i august/september eksempelvis i Holland, USA og England. Vi vil hos EDU gøre vores allerbedste for at få dig afsted, hvis du ønsker det. 

Når du kigger på et alternativ, så husk at tjekke at du lever op til optagelses- og engelskkravene, og at der er relevante fag. Ansøgningsfristerne er de fleste universiteter fleksible med på nuværende tidspunkt. Du finder denne information på universitetsprofilerne på vores hjemmeside.

Tjek vores oversigt over universiteter med face-to-face undervisning, hvor du stadig kan søge ind.

Har du brug for hjælp, så kontakt din vejleder eller EDU på vejledning@edu-danmark.dk telefon 70 20 28 24

Vær opmærksom på at der kan ske ændringer på andre universiteter løbende, så hold dig altid opdateret hos din EDU-vejleder.

Canada: Ændret semester

Vores to samarbejdsuniversiteter i Canada, har meldt ud, at der er ændringer for efterårssemestret:

 • University of Victoria (primært undervisning online)
 • University of British Columbia (mix af online og face-to-face undervisning)

En mulighed er selvfølgelig at udskyde dit studieophold til foråret 2021, hvis dit universitet aflyser semestret, eller det kun bliver udbudt online.

Andre lande kunne også være et alternativ til Canada. Mange universiteter starter først i august/september eksempelvis i Holland, USA og England.

Tjek vores oversigt over universiteter med face-to-face undervisning, hvor du stadig kan søge ind.

Vi vil hos EDU gøre vores allerbedste for at få dig afsted, hvis du ønsker det. 

Når du kigger på et alternativ, så husk at tjekke at du lever op til optagelses- og engelskkravene, og at der er relevante fag. Ansøgningsfristerne er de fleste universiteter fleksible med på nuværende tidspunkt. Du finder denne information på universitetsprofilerne på vores hjemmeside. Har du brug for hjælp, så kontakt din vejleder eller EDU på vejledning@edu-danmark.dk eller telefon 70 20 28 24

Vær opmærksom på at der kan ske ændringer på andre universiteter løbende, så hold dig altid opdateret hos din EDU-vejleder.

New Zealand: Aflyste semestre og dine alternativer

Indtil videre har nogle af universiteterne i New Zealand med studiestart i juli meldt ud, at de ikke modtager studerende. Vi forventer, at resten af universiteterne med studiestart i juli i de kommende uger melder ud, hvorvidt de tager semesterstuderende ind, flytter deres studiestart eller planlægger at starte semestret online (og når det er muligt, køre over på fysisk undervisning på et senere tidspunkt).

Følgende universiteter har meldt ud, at efterårssemestret for Study Abroad studerende er aflyst eller bliver afholdt online resten af året:

 • University of Otago (online resten af året)
 • AUT University (online resten af året)
 • University of Auckland (aflyst det kommende semester for Study Abroad studerende)
 • University of Canterbury (ingen endelig udmelding, men forventer ikke at grænserne åbner inden studiestart)

OBS! Universiteterne ovenfor tager fortsat imod de studerende, der starter på en hel grad.

En mulighed er selvfølgelig at udskyde dit studieophold til foråret 2021, hvis dit universitet aflyser semestret, eller det kun bliver udbudt online. Ønsker du at komme til New Zealand i år, har vi et universitet med en studieperiode fra november til februar, som kunne være en mulighed - forudsat at New Zealands grænse er åben til den tid:


Andre lande kunne også være et alternativ til New Zealand. Mange universiteter starter først i august/september eksempelvis i Holland, USA og England. Vi har også nogle universiteter i Australien med senere studiestart - forudsat at Australiens grænse åbner i juli for internationale studerende, som planlagt.

Tjek vores oversigt over alle universiteter med face-to-face undervisning, hvor du stadig kan søge ind.


Vi vil hos EDU gøre vores allerbedste for at få dig afsted, hvis du ønsker det. 

Når du kigger på et alternativ, så husk at tjekke at du lever op til optagelses- og engelskkravene, og at der er relevante fag. Ansøgningsfristerne er de fleste universiteter fleksible med på nuværende tidspunkt. Du finder denne information på universitetsprofilerne på vores hjemmeside. Har du brug for hjælp, så kontakt din vejleder eller EDU på vejledning@edu-danmark.dk/telefon 70 20 28 24

Vær opmærksom på at der kan ske ændringer på andre universiteter løbende, så hold dig altid opdateret hos din EDU-vejleder.

USA: Ændrede og aflyste semestre

Vi opdaterer denne sektion, efterhåndende som vores partnere i USA melder endeligt ud vedrørende efterårssemestret:

 • California State University Northridge (aflyses)
 • California State University Long Beach (rent online)
 • San Diego State University (rent online)

En mulighed er selvfølgelig at udskyde dit studieophold til foråret 2021, hvis dit universitet aflyser semestret, eller det kun bliver udbudt online.

Andre lande kunne også være et alternativ til USA. Mange universiteter starter først i august/september eksempelvis i Asien, Holland og England. Vi har også nogle universiteter i Australien med senere studiestart - forudsat at Australiens grænse åbner for internationale studerende i juli, som planlagt.

Tjek vores oversigt over alle universiteter med face-to-face undervisning, hvor du stadig kan søge ind.


Vi vil hos EDU gøre vores allerbedste for at få dig afsted, hvis du ønsker det. 

Når du kigger på et alternativ, så husk at tjekke at du lever op til optagelses- og engelskkravene, og at der er relevante fag. Ansøgningsfristerne er de fleste universiteter fleksible med på nuværende tidspunkt. Du finder denne information på universitetsprofilerne på vores hjemmeside. Har du brug for hjælp, så kontakt din vejleder eller EDU på vejledning@edu-danmark.dk eller telefon 70 20 28 24

Vær opmærksom på at der kan ske ændringer på andre universiteter løbende, så hold dig altid opdateret hos din EDU-vejleder.

Er det sikkert at tage af sted, som situationen ser ud nu?

Vi anbefaler, at du følger udenrigsministeriets rejsevejledninger, som du kan finde her.

Du kan ligeledes finde svar på en række spørgsmål til rejsende og danske fastboende i udlandet om coronavirus/covid-19. Dem kan du finde her.

Hvis du er det mindste i tvivl omkring din situation ift. dit nuværende eller kommende studieophold, så tag kontakt til din vejleder eller EDU.

Hvor længe vil Australiens grænser være lukkede?

Australien er en af EDU's absolut mest populære destinationer, så derfor følger vi situationen i Australien tæt - specielt da mange australske universiteter har studiestart allerede i begyndelsen af juli.

Der har været en del forvirring efter den australske premierministers udmelder om grænselukning i midten af marts. Den australske premiereminister har sagt, at Australien lukker sine grænser for indrejse midlertidigt, og at det kan vare op til seks måneder. Det siger han blot for at forberede australierne på, at Covid-19 skal tages alvorligt.

Heldigvis er Australien kommet rigtig godt igennem krisen med "kun" 1/5 af de døde, der har været i Danmark, trods Australien er mange gange større end Danmark. Derfor er der meldt en 3-trins-åbning ud i maj, hvor 3. fase gennemføres i juli. I 3. fase åbnes der for internationale studerende, forudsat at fase 1 og 2 er gået som planlagt.

 

Kan jeg godt bestille flybilletter allerede?

Da situationen i øjeblikket er svær at forudsige, anbefaler vi at du som minimum tjekker udenrigsministeriets rejsevejledning, før du går igang med at bestille dine flybilletter.

Hvis du går igang med at bestille flybilletter, anbefaler vi, at du overvejer at tilkøbe en afbudsforsikring til dine flybilletter, således at du er sikker på, at være bedst muligt stillet, hvis du af den ene eller anden grund ikke kan komme afsted.

Hvilke forsikringer skal jeg have i forbindelse med mit udlandsophold?

Det er vigtigt at være forsikret uanset hvad, når du skal afsted på et udlandsophold. Vi anbefaler derfor, at du tegner en rejseforsikring, der dækker hele den tid, du er afsted i udlandet.

Det er en god idé at undersøge, om din rejseforsikring indeholder en afbestillingsforsikring. Hvis ikke kan du ofte tegne en i forbindelse med, at du køber dine flybilletter.

Ved at være godt forsikret undgår du at komme i økonomiske problemer, hvis du f.eks. bliver ramt af sygdom eller kommer i en situation, hvor du er nødsaget til at rejse hjem eller lign.

Kan jeg få mine penge tilbage, hvis mit udenlandsophold bliver aflyst?

Det vil først være tæt på starten af dit ophold, at der kan være økonomiske konsekvenser ved en aflysning. Hvis du vil kende til reglerne på det universitet, du skal til, så kig på universitetsprofilen her på hjemmesiden under menuen ”Økonomi” og afsnittet ”Undervisningsafgift”. Her er der et afsnit, der hedder ”Tilbagebetalingspolitik”. Du kan også se i dit optagelsesbrev, hvis du er kommet så langt i processen.

Hvis du har betalt et ansøgningsgebyr til dit studieophold, vil det som oftest ikke være muligt at få dette tilbagebetalt.

Hvis du skal i praktik kan du finde tilbagebetalingspolitikken på vores hjemmeside, på praktiksiden, under fanen ”Økonomi” og afsnittet ”Tilbagebetalingspolitik”.

En del af vores samarbejdspartnere har lempet deres normale tilbagebetalingsbetingelser, så man ikke hæfter for noget, hvor du ikke kan komme afsted pga. covid-19. 

Tal med din vejleder hos EDU om betingelser på netop dit universitet eller praktiksted.

Mangler du en engelsk sprogtest?

Vi er opmærksomme på, at EDU-studerende, der planlægger et udlandsophold til sommer eller efteråret 2020, kan komme i klemme i forhold til at nå at få en sprogtest i tide grundet aflysninger af sprogtests som følge af COVID-19. Vi har derfor valgt at tilbyde en gratis IELTS-test til de af vores ansøgere, som har brug for at dokumentere deres sprogkundskaber med en sprogtest til vores universiteter.

Hvis du:

 1. Skal rejse på studieophold til sommer eller efteråret 2020
 2. Ansøger gennem EDU til et af vores partneruniversiteter
 3. Skal tage en engelsktest for at kunne dokumentere dine sprogkundskaber

Så betaler EDU hele testgebyret for din IELTS-test (normalpris 1.895 kr.).

Testen foregår i vores testcenter i København. Vi vil gøre vores bedste for at finde en dato, der kan passe dig. Nye testdatoer vil løbende blive offentliggjort på vores hjemmeside.

Står du i en situation, hvor du har brug for en sprogtest og skal afsted til sommer eller efteråret igennem EDU, så skriv til ielts@edu-danmark.dk og gør opmærksom på, at du er EDU-ansøger.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er afsted på et studie eller praktikophold?

Udenrigsministeriet anbefaler “alle rejsende” at komme tilbage til Danmark, men siger samtidig, at fastboende i udlandet og danskere på længerevarende ophold i udlandet ikke er omfattet af denne gruppe. Det er indtil videre vores fortolkning, at du som studerende altså ikke er omfattet af anbefalingen om at rejse hjem. Vi følger udviklingen løbende og opdaterer dig, hvis der kommer ændringer.

Det er svært at komme med gode og entydige råd i denne situation. Det er efter vores opfattelse i høj grad en individuel vurdering om det er mere rigtigt og sikkert at rejse tilbage til Danmark end at blive i det studieland du nu er i. Danmark er desværre lige nu mere Corona-ramt end mange andre lande.

På nuværende tidspunkt kan vi anbefale følgende:

 • vær sikker på, at du har den nødvendige forsikringsdækning, i tilfælde af at du bliver syg. Tjek hellere en gang ekstra med dit forsikringsselskab.
 • sørg for, at du er tilmeldt Udenrigsministeriets Danskerliste, hvis du vil kende de officielle danske råd for danske statsborgere
 • sørg for løbende at holde kontakt med dit udenlandske universitet eller praktikudbyder og følg deres råd og vejledning.


Vi vil forsøge at opdatere bedst muligt til dig og andre som er afsted nu, hvis der kommer ændringer.

Er du i tvivl om noget, så kontakt universitetet, AIC eller praktikorganisation. Du er også altid velkommen til at tage fat i din vejleder hos EDU, hvis du har brug for en snak eller har spørgsmål.

Hvad gør jeg, hvis der er corona udbrud på mit udenlandske universitet?

Vores bedste råd er at følge dit universitets og de lokale myndigheders anvisninger og i øvrigt bruge dine sunde fornuft.

Er du i tvivl om noget, så tag kontakt til dit universitetet. Du er også altid velkommen til at tage fat i din vejleder hos EDU, hvis du har brug for en snak eller har spørgsmål til din situation.

Hvad skal jeg huske, hvis jeg er på vej hjem fra mit studie/praktikophold?

Først og fremmest bør du tjekke punkterne i afsnittet "Tjekliste før hjemrejse" igennem i din pre-departure guide. Der har du et godt overblik til en start, i forhold til hvad du bør have med i overvejelserne.

Dernæst skal du informere både din vejleder hos EDU, dit universitet i udlandet samt dit universitet herhjemme om dine planer for hjemrejse.

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har styr på det hele eller ej, inden du rejser hjem, så er du altid velkommen til at tage kontakt til EDU, så vi kan hjælpe dig med svar på de mest væsentlige ting.

Hvad gør jeg, hvis jeg er strandet i udlandet?

Hvis du er strandet i udlandet, henviser vi til udenrigsministeriets anbefalinger. Se nedestående taget fra udenrigsministeriets hjemmeside.

"Undersøg alle muligheder for at rejse hjem, herunder kontakt dit rejse-, fly- og forsikringsselskab. Hjemrejser kan også foregå med mellemlandinger i andre lande.

Hvis du er strandet og ikke kan rejse videre, så skal du først og fremmest sørge for at finde indkvartering og skaffe rent vand og mad. Følg Sundhedsmyndighedernes anbefalinger, som du kan læse mere om her www.coronasmitte.dk.

Tilmeld dig Danskerlisten på Udenrigsministeriets app ”Rejseklar” eller via www.um.dk, hvor du også kan læse Udenrigsministeriets rejsevejledninger. Du kan desuden kontakte Udenrigsministeriets Globale Vagtcentral hele døgnet på mailadressen bbb@um.dk eller (+45) 33 92 11 12 og sørge for at blive registreret på Udenrigsministeriets liste over danskere strandet i udlandet.

Udenrigsministeriet har dertil lavet specifikke hotlines for danskere strandet i Marokko (+45 50778600 eller coronamarokko@um.dk), Asien (+45 3392 1344 eller coronaasien@um.dk) og Sydamerika (+45 3392 1345 eller coronasydamerika@um.dk).

Hold dig også orienteret via dit danske forsikringsselskabs hjemmeside og følg de lokale myndigheders anvisninger.

Udenrigsministeriet og danske ambassader arbejder sammen med andre landes ambassader på at finde løsninger med de lokale myndigheder for strandede. Vi henstiller til tålmodighed, da det kan tage tid at løse."

Du er også altid velkommen til at tage fat i din vejleder hos EDU, hvis du har brug for en snak eller har spørgsmål til din situation.

Har det konsekvenser for mit udlandsstipendie, hvis mine fag overgår til online undervisning?

EDU har været i kontakt med SU styrelsen for at undersøge om, det har betydning for studerendes udlandsstipendie, hvis fag overgår til udelukkende at blive undervist online, og/eller hvis man tager hjem før tid fra sit ophold og færdiggør sit udlandsstudie hjemmefra.

På nuværende tidspunkt (19. marts 2020) er meldingen fra SU styrelsen, at det kun vil få konsekvenser for studerendes udlandsstipendie, hvis studerende får hel eller delvist refusion af undervisningsafgiften på det udenlandske universitet. 

Der tages forbehold for løbende ændringer i udmeldingen fra SU styrelsen.

Afholder EDU fortsat arrangementer?

I forhold til myndighedernes anbefalinger har vi besluttet, at vi i den kommende tid ikke vil lave nogle fysiske arrangementer. Derfor vil der i den kommende tid ikke blive afholdt infomøder rundt omkring i Danmark, som vi ellers normalt ville tilbyde.

Vi afholder fortsat infomøde-, legat- og partner webinars, som du har mulighed for at deltage i online.

Du kan se den fulde oversigt over vores arrangementer her.

Gå til toppen Kontakt os

Kontakt os

EDU’s vejledning er gratis og uforpligtende.
Så kontakt os endelig!
Indsend formularen eller ring til os på 70 20 28 24 på hverdage mellem kl. 9 og 16.