Universiteter

Få overblik over hvor og hvad du kan læse
Læs et semester på University of Minnesota

Minnesota - lidt af det hele og meget mer'

Aufwiedersehen Aalborg

Josefine skiftede den aalborgensiske luft ud med en lidt mere ukendt og uvant én af slagsen, der duftede en lille smule af Beverly Hills 90210 - og det var der i særdeleshed én grund til. 

“Jeg tog ud fordi jeg virkelig havde brug for at komme ud. Jeg havde nok lidt en udlængsel; jeg havde brug for at rejse og se noget andet - noget mere. Jeg er født og opvokset i Aalborg, jeg læser her og jeg havde vel i bund og grund bare brug for at komme væk og opleve noget mere. Og det var den måde, det var muligt at opleve noget og rejse samtidig med, at man ikke holder pause fra studiet.” Josefine var også nysgerrig på den amerikanske studieform, som ofte er skildret på tv, og som mange på forhånd føler, de har et eller andet form for tilhørsforhold til eller en idé om, hvordan er. Og dét ville hun gerne afprøve selv - på vaskeægte Beverly Hills 90210 stil - hun tog nemlig til Brenda og Brendons hjemby og hjemstat Minnesota.

“Der er nok mange, der tænker, at man da skal til vestkysten, hvor vejret er godt, surfingen fed og stemningen helt i top. Og det er da garanteret også fedt. Jeg tænkte bare, at det var megafedt ikke kun at opleve godt vejr - det gør man forøvrigt også i Minnesota, for om sommeren er det virkelig varmt, og om vinteren røv koldt, så det oplever man også, og dét har også sin charme. Man oplever bare også yderlighederne. På Vestkysten tager man nok meget på stranden i weekenden efter sine forlæsninger osv. - men det kan man jo også gøre på alle sine ferier, så hvorfor bruge sit udlandsophold på dét? USA er ikke kun strandbyer og det var fedt at mærke. 

Og så tror jeg bare jeg tænkte, at man jo altid har godt vejr på sine ferier, så hvorfor ikke få noget ud over det?

 

Minnesota - lidt af det hele og meget mer' 

Minnesota har lidt af det hele og så lidt mere. Om sommeren er det sindssygt godt vejr, der er solskin, der er skønne parker, grønne områder og en masse søer og smuk natur, man kan boltre sig i. Det minder faktisk måske lidt om den norske natur. Og om vinteren er der pissekoldt, for at sige det mildt, men virkelig flot og hyggeligt med den ægte, amerikanske jule - og vinterstemning, som var virkelig hyggelig at opleve.

“Jeg føler, at Minnesota - og Minneapolis virkelig viser, hvordan amerikanerne er til hverdag. Hvorimod jeg måske forbinder vestkysten, New York og sådan med det lidt mere “ekstraordinære” og med glimmer på alting. Sådan mere storslået og måske ikke altid helt ægte,” siger Josefine og tilføjer: 

“Her er det bare “the real americans” man får at se, og det var virkelig, virkelig fedt. Jeg var tæt på amerikanerne, der hvor de bor, deres kultur og bare midt i det hele. Dermed ikke sagt, man ikke gør det i Californien eller andre steder, men det var bare virkelig fedt. Og så er det da også lidt fedt at have været et sted, hvor alle andre ikke bare tager hen, synes jeg,” siger hun.

Også studielivet på UMN er lidt mere. Campus i Minnesota er præcis, som man ser på film. Stort, fedt, vildt og helt umuligt rigtigt at forstå, før man er der. Og så kan man snildt gange det med to uden at overdrive. Mississippifloden deler campus, der er beliggende på begge sider og det er virkelig de studerendes by, for det føles virkelig sådan. Skal man fra den ene ende af campus til den anden, så hopper man såmænd bare på en bus eller metro, og vupti, så er man fremme. 

“Det føles jo som en by i byen. Jeg synes virkelig, det var megafedt at opleve det der campusliv. Det er jo bare helt vildt. Jeg tror ikke, vi har noget som helst, der kan måle sig med det herhjemme. Det er jo vitterligt en by i byen, og der er bare en hel speciel stemning,” siger Josefine og tilføjer;

“Den der famøse, store vej, hvor alle ‘husene’ ligger henad, hvor der kun er de huse, der holdes fester i og kampe på de store stadions. Det er et studiemiljø, som der slet ikke er på Aalborg universitet - altså på ingen måde,” siger Josefine. 

Sport er også en kæmpe del af hele campus og unilivet, og selvom man ikke er en decideret sportsnørd, så er stemning helt klart værd at opleve. Der bliver gjort en dyd ud af at informere alle om, hvad der foregår, og der er en fuldstændig unik stemning til de sportskampe. På matchdagene bliver der fyret op under festen helt fra formiddagen af, og det være sig både med udklædning og red cups - helt fra morgenstunden.

“Hele kulturen og mijøet er anderledes og ikke noget, vi kender til herhjemme. Der er også forskellige ture, man kan tage på - det tror jeg da heller ikke, findes herhjemme”, siger Josefine. Outdoorcentret, der står for en række forskellige weekendture, arrangerer bl.a. klatreture, hikingture og den slags, og der deltager man bare i de ting, man selv har interesse i.

“Man får virkelig dét der med at studere ind på en anden måde. Man får et helt andet billede af det,” siger Josefine. 

 

Minnesota gav mod

Minnesota gjorde Josefine modig. Hvis hun selv skal sige det, så er det dén ting, der står klarest for hende. For det første lærer man at sætte pris på tingene på en helt anden måde. 

“Man finder ud af sine egne værdier og hvad man virkelig sætter højt. Man lærer egentlig også ret meget om sit eget land, når man er væk. Det var ret fedt,” siger hun.

Man finder ud af det der med, hvad man egentlig rigtig god kan lide at gøre og lave, og det skete også for Josefine. Hun har sagt til sig selv, at jeg vil blive bedre til at tage mig nogle “helt-væk-fra-studiet-ture”, for det er for hende, her man virkelig finder ud af, hvad der betyder noget, og hvad der måske er mindre væsentligt. Man bliver taget ud af sine faste rutiner og rammer, og så er det nemmere at se tingene lidt i perspektiv. Så går det pludselig op for én, at det måske ikke er så vigtigt, at man gør det og det.

Det gjorde det også for Josefine. I mere end en forstand. 

“Jeg fandt ud af, at jeg savnede at spille golf, da jeg var afsted. Jeg spillede, da jeg var mindre, det fandt jeg ud af derovre. Jeg bestemte mig for, at jeg ville begynde igen, når jeg kom hjem, fordi jeg savnede det. Så det har jeg gjort. Det gir mig virkelig ro og kvalitetstid, og på den måde finder man bare ud af, hvad der virkelig giver kvalitet og fylder i ens hverdag.”

Josefine har også lært at springe lidt mere ud i tingene under sit ophold. Man prioriterer at få tingene gjort på en anden måde, mener hun. Generelt er man nok også lidt mere positiv og åben efter hendes mening. 

“Det kan godt være, der er mid-terms om mandagen, og man først kommer hjem fra weekendtur søndag, men det kan sagtens lade sig gøre - i hvert fald derovre. Man har nok generelt et andet mod til nogle ting, end man har hjemme. Hvis jeg havde haft samme pres herhjemme, som jeg følte derovre, var jeg nok gået ned. Derovre skal det bare lykkes - og det gør det også, fordi man bare har mere gåpåmod.”  

 

En anelse angstprovokerende 

Josefine siger helt ærligt, at det godt kan være lidt angstprovokerende hele det her med udlandsophold, langt væk og hvor alt er fremmed, og Josefine forstår godt, hvis folk sidder med panik i øjnene, utallige spørgsmål og lidt rysten på hånden. 

Mon ikke det er rigtig dyrt? Får jeg overhovedet nye venner, og kan jeg tale og forstår sproget? Hvad med fagene? Og trækker karaktererne så mit snit ned? Vejen til udlandsophold er brolagt med dårlige undskyldninger. Og selvom man meget hurtigt kan finde på rigtig mange af de i særdeleshed dårlige for ikke at tage på udlandsophold, så har Josefine et par råd, der lige gør det hele lidt nemmere, mere menneskeligt for ikke at tale om overskueligt.

“JA, det var mega angstprovokerende at skulle afsted. Jeg tænkte både nej nej nej og hold nu kæft, der bliver for fedt på få sekunder. Men det er lige netop dér, hvor det for alvor er fedt. Når man overvinder den frygt, man har og springer ud i det nye - og klarer det. Jeg ser det helt vildt meget som en investering. Og ja, det er dyrt, og ja det er måske også dyrere end jeg regnede med, men det er en investering. Både i fremtid, CV, studie og ikke mindst personligt - og personlig udvikling som menneske, det kan man bare ikke sætte pris på.”

Hver gang det blev lidt uoverskueligt, træls, svært og dit og dat, så tænkte jeg bare på, at det var en investering, og at det var noget, jeg kunne gøre der - og aldrig igen. Jeg kommer aldrig til at kunne studere på den måde igen, bo i udlandet og rejse så meget samtidig, og jeg kommer aldrig til at udfordre mig selv på den måde igen. Det tænkte jeg på, når det hele var uoverskueligt - for det var det da indimellem. Og selvfølgelig også på, hvad det fremtidigt kunne give mit CV. Og så var det bare som om, det opvejede alting.
 

  1. Gør det for at lære noget nyt om dig selv. Bliv klogere på dig selv, for det synes jeg virkelig, man gør. 
  2. Tænk på det som en investering. Når du gør det, så bliver det hele meget mere overskueligt. 
  3. Bare gør det. Der er sådan set ikke så meget mere at sige. Jeg lover dig, du ikke vil fortryde det. 

 

Gå til toppen Kontakt os

Kontakt os

EDU’s vejledning er gratis og uforpligtende.
Så kontakt os endelig!
Indsend formularen eller ring til os på 70 20 28 24 på hverdage mellem kl. 9 og 16.