Niels kom forrest i jobkøen: Praktikophold i USA gav pote i DK

Efter et praktikophold nær Silicon Valley scorede Niels et job som junior konsulent i en IT-virksomhed i Odense. ”En stor årsag til, at jeg i ansøgningsprocessen blev valgt ud fra mængden, var mit praktikophold i USA.” 

Læs med for at for at se, hvorfor praktikopholdet oversteg Niels’ filmiske forventninger, hvordan det var at deltage i møder med computerproducenten Dell og Stanford University og hvad Niels og hans kollegaer brugte 1,5 times frokostpause på.

Læsetid: 3 minutter ⏰
 

OBS: Du kan tilmelde dig et gratis webinar om praktik i udlandet d. 31/3 lige her.

Hej Niels! Dejligt, at du ville tage dig tid til at fortælle lidt om dit praktikophold i San Francisco. Hvorfor faldt valget lige på Californien? 🌴
Silicon Valley var drengedrømmen! Jeg har altid drømt om at arbejde der i en mindre virksomhed for blandt andet at møde kulturen, smage maden, deltage i de energiske møder, møde nogle ægte ildsjæle og få arbejdsopgaver, som skaber en direkte og øjeblikkelig værdi for en mindre virksomhed. 

Derudover kan man i San Franciscos Bay Area besøge de virksomheder, som uden sammenligning påvirker vores digitale hverdag mest. At møde deres medarbejdere, høre deres foredrag eller få en fornemmelse af den kultur, som herskerede disse steder, var jeg også utroligt nysgerrig på!
 

Levede det så op til dine forventninger? 🏆
Jeg havde tre overordnede grunde til, at jeg ville på praktikophold i USA: Det første var de gode fortællinger fra andre. Jeg har flere studiekammerater, som har været afsted med EDU og det indtryk, som jeg selv fik til et oplæg i Odense, var rigtig godt. Det var nemt at tilgå information og priser på EDU’s hjemmeside, og det var virkelig nemt at komme i kontakt med de danske vejledere på kontoret i København. 

Det næste var at prøve noget andet end at sove længe og have tømmermænd i et varmt telt. Det kan helt klart også noget, men jeg havde brug for at prøve noget, som kunne have værdi på lang sigt. Jeg vidste, at jeg var nødt til at tvinge mig selv langt ud af min komfortzone, før jeg ville opleve noget som det her. 

Den sidste grund var, som nævnt før, at Silicon Valley var en drengedrøm. Så for at svare på dit spørgsmål… jeg havde meget høje forventninger til turen og det vildeste er, at opholdet overgik alle mine forventninger! 
 

Hvordan var det så at arbejde så tæt på Silicon Valley og San Francisco? Hvad var det fedeste ved den destination? 🇺🇸
Det fedeste var klart den nørdede stemning. Nogle gange var det nærmest som at være med i en film! Da jeg hoppede ind i en Uber, lige da jeg var landet, havde jeg ikke snakket med chaufføren i mere end 10 minutter, før han viste mig sin nye app og begyndte at fortælle om en virksomhed, han var ved at starte. Det var helt surrealistisk, og jeg kunne ikke lade være med at smile og grine. 

Jeg havde måske forventet, at mine filmiske forventninger til området var lidt overdrevene, men i virkeligheden var de sat alt for lavt! Det er et helt vildt område, og hvis man sørger for at yde en indsats på arbejdspladsen, netværke til foredrag og sige ja til invitationer, så får man sig én på opleveren! 

Praktik i San Francisco med EDU's hjælp
Praktik i USA
Praktik i Californien

Det lyder ikke dårligt! Nu da du nævner din arbejdsplads, kan du så ikke fortælle lidt mere om selve jobbet, dine arbejdsopgaver og virksomheden? 💼
Jeg arbejdede i en mindre IT-virksomhed, som hovedsagligt byggede servere på ordre. Der var cirka 40 mennesker ansat, hvoraf vi var ti som arbejdede på kontoret. Resten var på ”gulvet”.

I forhold til mine arbejdsopgaver fik jeg den første uge forskellige opgaver hver dag. På den måde fik min leder mulighed for at se, hvor mine evner var stærkest. Efter den uge blev jeg smidt direkte ind i et projekt, der havde været i gang i noget tid, hvor deres proces for håndtering af returvare skulle optimeres for at øge kundetilfredshed og samtidig mindske tidsforbruget. 
 

Hvordan synes du arbejdet var i forhold til hvad du havde prøvet hjemme i Danmark tidligere? 👔
Jeg synes særligt, at arbejdstiderne og måden en arbejdsdag forløb var meget anderledes. I Danmark møder man måske ind mellem kl. 7 og 9, arbejder 7,5 time med 30 minutters pause, men i USA mødte mine kollegaer tidligst ind kl. 9! Derudover var det meget normalt at tage en meget lang pause midt på dagen, hvor vi som oftest tog ud på et godt kinesisk eller mexicansk spisested. Sådan en pause kunne nemt vare 1,5 time. Det blev dog lagt til i den anden ende, og en arbejdsdag sluttede som regel mellem kl. 18 og 20. Ofte spiste vi aftensmad, og hyggede os om aftenen sammen. Så særligt arbejdstider og måden at holde pause på var meget forskellig. Jeg hører sjælendt om danske arbejdspladser, som tager på restaurant i pauserne.
 

Sikke en dejlig luksus med restaurantbesøg i pauserne. Hvordan var en typisk arbejdsuge ellers for dig? 🍽
Dagene var i og for sig ens i de dage, hvor vi arbejdede på projektet, som jeg nævnte før. Dog var de altid fuldkommen uforudsigelige. Hvis vi havde fået et virkelig godt tilbud af Dell og var inviteret til møde, eller hvis Stanford University havde brug for at få rådgivning for håndtering af interne servere, så hev min leder mig altid med på tur. 

Men jeg anbefalede derudover, at vi satte en klar projektplan for start, hvilket viste sig at være en uhyre god idé, da de arbejdede meget impulsivt. Her fik jeg rig mulighed for at arbejde med de agile værktøjer, jeg havde med fra skolebænken. Jeg fik meget frihed til at forme min egen arbejdsdag, og de havde meget stor tillid til mine idéer.
 

Hvordan var det at få frihed til udfolde din selvstændighed? 🌟
Det var rigtig fedt. Jeg inviterede også tit mig selv med til møder, foreslog at ændre processer eller spurgte om jeg måtte være med til at kode eller konfigurere nuværende produkter eller systemer. Amerikanere kan utroligt godt lide initiativ, og janteloven er en by i Rusland – så det er bare med at få så meget netværk og fagligt udbytte ud af sit ophold, som overhovedet muligt!

Apropos udbytte – efter du er kommet hjem, hvad føler du så, at dit ophold har givet dig med hjem i bagagen? 🚀
Jeg fik et job ud af det! Jeg er i dag ansat som junior konsulent i en større IT-virksomhed i Odense. En stor årsag til, at jeg i ansøgningsprocessen blev valgt ud fra mængden, var mit praktikophold i USA. Det er det faglige udbytte – og så er der det personlige! Det er ren win-win, for her udviklede jeg mig også. 

Man skal meget ofte navigere i sociale situationer, som man har aldrig stået i. Hvis man sidder med et møde med sin egen direktør og andre virksomhedsejere, og de spørger ind til, hvordan man løser et problem, udelukkende fordi man er dansker. Det vil jeg faktisk mene, at man skal opmærksom på, når man er afsted; man er ambassadør for Danmark, og bør derfor udvise alle de gode værdier, vi har. Det var i grunden ret fedt at føle, at et sted man selv ser så meget op til, også ser op til os. Og hvordan vi som land udvikler både samfund, men også teknologi. Generelt vil jeg sige, at man simpelthen snyder sig selv, hvis man kan mærke, at man har lyst til at tage af sted, og ikke gør det!
 

Har du så kunne bruge nogle ting i dit nye job, som du lærte derovre? 👀
Her hvor jeg har fået job er der et meget internationalt miljø, og turen har helt klart gjort det nemmere for mig at kommunikere med andre kulturer og også at vide, hvor grænserne går.
 

Hvordan oplevede du ansøgningsprocessen og det at bruge EDU’s hjælp? 👐
Jeg kender som sagt flere, der har været afsted og ingen af dem har haft en dårlig oplevelse, eller været på en destination, der ikke levede op til deres forventninger. Derudover synes jeg også prisen for praktikopholdet er fair, i forhold til den hjælp, som man får. Jeg kunne ringe og skrive til vejlederne i København ligeså ofte jeg ville og fik derudover en personlig, amerikansk konsulent stillet til rådighed. Man indgår også i et netværk af både danske og internationale praktikanter, som skal afsted samtidig med en selv. 
 

Har du ellers et godt råd til andre, der overvejer at gå i dine fodspor? 💥
Ikke andet end at man skal se at komme afsted! Hvis man har muligheden, og man kan mærke, at det føles rigtigt i maven, så SKAL man afsted!

 

Skal vi også hjælpe dig på et praktikophold i udlandet? ✈️

Vores hjælp er helt gratis. Ring til os på 70 20 28 24 eller skriv en mail til vores vejledere på vejledning@edu-danmark.dk og bliv klogere på, hvordan du kommer lettest kommer i praktik i udlandet

OBS: Du kan deltage i et gratis webinar om praktik i udlandet. Her kan du få overblik over, hvordan praktik i udlandet via EDU foregår.

Tjek eventet om praktik i udlandet

 

Gå til toppen Kontakt os

Kontakt os

EDU’s vejledning er gratis og uforpligtende.
Så kontakt os endelig!
Indsend formularen eller ring til os på 70 20 28 24 på hverdage mellem kl. 9 og 16.