Gode råd om bolig - State University of New York, Plattsburgh - Study Abroad

Gode råd om bolig
På eller udenfor campus?
På campus
Udenfor campus

Boliger udenfor campus (ikke private)
Boliger udenfor campus (private)
Tips fra EDU


Gode råd om bolig

Når du er blevet optaget på et universitet, er et af de næste skridt at overveje, hvordan du kunne tænke dig at bo under dit ophold i udlandet.

Langt de fleste af de studerende, EDU har sendt ud gennem årene, vælger at finde en bolig efter ankomsten til udlandet. Men selv i det tilfælde er det vigtigt på forhånd at overveje, hvilke forhold du kunne tænke dig at bo under.

  • Vil du helst bo alene?

  • Sammen med andre danskere?

  • Sammen med andre international studerende?

  • Sammen med de lokale?

  • På campus?

  • Udenfor campus? 

Spørgsmålene er mange, og der er ikke et rigtigt eller forkert svar. Vi har ikke svaret på, hvordan du finder den perfekte bolig, men vi vil ud fra vores erfaring fortælle dig lidt mere om dine muligheder.

Husk desuden på at boligsituationen på den destination du rejser til kan ændre sig løbende, og det er derfor vigtigt, at du sætter dig ind i hvordan boligmarkedet ser ud på det tidspunkt du skal læse i udlandet og hvilke muligheder der er, da dette muligvis kan have ændret sig siden tidligere studerende har læst på destinationen.

OBS! Vi har i 2022 og 2023 oplevet at det på nogle destinationer kan være nødvendigt for studerende at sikre sig bolig inden afrejse, da det - bl.a. på grund af stor konkurrence på boligmarkedet - kan være svært at finde bolig efter ankomst.


På eller udenfor campus?

Når vi taler om boligmuligheder på campus eller udenfor campus mener vi, hvorvidt boligen ligger på universitetets grund og typisk administreres af en enhed på universitetet, eller om den ligger uden for universitetets område og administreres uafhængigt af universitetet.

Der er fordele og ulemper ved begge former for bolig, og du bør derfor træffe dit valg ud fra, hvad der passer bedst til lige netop dig.

Vi vil nedenunder komme ind på tre forskellige muligheder, da vi splitter off-campus boligmuligheder op i to forskellige kategorier:

  • På campus

  • Udenfor campus (ikke-private)

  • Udenfor campus (private) 



På campus

Boligmuligheder på campus er ofte kollegier i traditionel forstand, hvor man typisk deler køkken og eventuelt bad med andre studerende. Ikke alle universiteter tilbyder denne mulighed for internationale studerende, men hvis dit universitetet gør, bør du overveje følgende fordele og ulemper.

Fordele

  • Tæt på undervisningslokalerne, meget lidt transporttid og afstand til universitetet.
    Boligerne ligger ofte i udkanten af campus, men også af og til meget centralt på campus.

  • Mulighed for at bo med andre studerende, ofte internationale. 

    Især i Australien og New Zealand vil der være en del internationale studerende på kollegierne, hvorimod der i USA også vil være en del amerikanske studerende.

  • Kan arrangeres hjemmefra. 

    Søger du bolig på campus, så kan og bør du søge hjemmefra. EDU er ikke involveret i denne proces, så du bør kontakte kollegieadministratoren direkte, hvis du ønsker at søge. Langt de fleste universiteter har en simpel og gennemskuelig ansøgningsproces for boliger på campus.

  • Ordnede forhold - administreres af universitetet.
    Der er et meget klart regelsæt for, hvad du og boligadministratoren hver især er ansvarlige for, så du kommer ikke ud i en situation, hvor du pludselig føler dig ført bag lyset.

  • Sports- og rekreationsfaciliteter, fællesstue med mere til rådighed.
    Kollegier på campus har ofte (dog ikke altid) tilknyttede sociale og rekreative faciliteter, så som en fællesstue med tv og spil, fitnessrum med mere.

  • Faste standarder for værelsesinventar og køkkenfaciliteter. 

    Du kan ofte se på hjemmesiden nøjagtigt hvilke møbler og hvilket udstyr, dit værelse indeholder, og det samme gælder køkkenfaciliteterne. Nogle universiteter går endda så vidt som til at oplyse, hvilke madlavningsredskaber du kan finde i køkkenskufferne.

  • Nogle universiteter har boligmuligheder specifikt for ældre studerende. 

    Disse muligheder vil ofte hedde "Graduate Housing, Postgraduate Housing, Mature Student Housing, Family Housing" eller lignende. Tjek dit universitets bolighjemmeside for den slags muligheder.

  • Altid mulighed for socialt samvær. 

    Der vil altid være nogen omkring dig, hvis du har behov for selskab. Eftersom du ofte vil skulle dele køkken med mindst et par personer, vil du have gode muligheder for hurtigt at få opbygget et socialt netværk. 


Ulemper

  • Som regel ikke den billigste løsning
    Da administration, rengøring, vedligehold og udskiftning af møbler kræver en del økonomiske ressourcer, er at bo på campus ofte ikke det billigste. Du bør selvfølgelig selv vurdere, om din økonomi kan holde til det, men der er ofte billigere boligmuligheder udenfor campus.

  • Korte kontrakter er ikke altid en mulighed. 

    Nogle universiteter kræver, at du lejer boligen i mindst 6 eller 12 måneder. Selvom du har mulighed for at leje den i en 6-måneders periode, vil du i nogle tilfælde komme til at betale for hele perioden, selvom du reelt kun læser på universitetet i cirka 4 måneder. Undersøg nøje, hvad du bliver bedt om at betale for, før du søger om bolig.

  • Gennemsnitsalderen kan være meget lav. 

    Den gruppe af studerende, som vælger at bo på campus, er ofte yngre studerende, som ikke har lyst til at finde noget på egen hånd, når de kommer derover. Da vi i Danmark ofte er lidt ældre end gennemsnittet, når vi rejser til udlandet, skal du være forberedt på, at du i nogle tilfælde kan risikere at bo sammen med studerende, som er 3+ år yngre end dig selv. Dette er ikke nødvendigvis dårligt, men er dog ofte en af de faktorer, der gør, at danske studerende fravælger on-campus muligheden. Dette gælder dog ikke førnævnte boligmuligheder på campus for ældre studerende.

  • Isoleret fra omverdenen, kommer ikke uden for campus.
    Eftersom du ikke skal bevæge dig uden for campus for at komme til eller fra undervisningen, kan du risikere, at du bliver meget isoleret på campus og ikke oplever de omkringliggende områder i så høj grad, som hvis du bor off campus. Er du kun af sted i et enkelt semester, kan du nemt føle, at du primært oplevede universitetet og ikke det omkringliggende område.

  • Mange regler og retningslinjer. 

    Eftersom det ofte forventes, at gennemsnitsalderen på kollegierne er forholdsvis lav, vil der ofte være flere regler, end vi er vant til herhjemme fra. Du skal derfor være forberedt på, at der kan være regler omkring alkoholforbrug, hvornår der må larmes, hvor mange mennesker man må opholde sig på et værelse ad gangen og i ekstreme tilfælde, hvorvidt man må have et medlem af det modsatte køn på sit værelse på bestemte tidspunkter af døgnet. Selvom vi er vant til mere frie rammer herhjemme fra, så skal du være forberedt på, at disse regler også gælder for dig.

  • Muligvis tvungen ’meal plan’. 

    På nogle kollegier er du tvungen til at købe en såkaldt ’meal plan’, hvor du på forhånd betaler for at spise i kantinen resten af semestret. Er du ikke til madlavning og opvask, kan dette selvfølgelig være en fordel, men du skal være forberedt på, at det typisk vil være dyrere end selv at købe/lave mad – og at kvaliteten af kantinemad i høj grad varierer universiteterne imellem.

  • Mulig værelseskammerat og mangel på privatliv. 

    Er du vant til at bo alene eller sammen med andre personer men med eget værelse, skal du forberede dig på at have væsentligt mindre privatliv, hvis du vælger at bo på campus. På mange kollegier vil der være mulighed for at bestille et privatværelse, men disse vil være endnu dyrere end de almindelige værelser, hvor man tit skal dele værelse med en anden studerende. Nogle universiteter tilbyder dog rigtigt gode boligmuligheder, hvor man f.eks. bor i en lejlighed med 3-4 andre studerende men med eget værelse.


Udenfor campus

Denne sektion vil blive opdelt i to dele:

  • En del som vedrører boliger udenfor campus (ikke private)

  • En del som vedrører boliger udenfor campus (private)


Boliger udenfor campus (ikke private)

Med ’ikke private’ mener vi boliger, som administreres af universitetet selv eller af et selskab, som ofte har tætte samarbejdsrelationer med universitetet. Ikke alle universiteter tilbyder den slags boligmuligheder, men hvis det tilbydes, vil det fremgå af universitetets bolighjemmeside.

Fordele

  • Tæt på undervisningslokalerne, meget lidt transporttid og afstand til universitetet. 

    Boligerne ligger ofte tæt på campus, dog ikke altid. Du bør undersøge afstanden, inden du beslutter dig for at ansøge.

  • Mulighed for at bo sammen som par - eventuelt med barn eller som en vennegruppe. 

    Boligmuligheder udenfor campus (ikke private) vil ofte være rettet mod par, eventuelt med børn eller en gruppe på et par stykker, som godt kunne tænke sig at bo sammen.

  • Gennemsnitsalderen er ofte højere end ved boligmuligheder på campus.
    Der vil i nogle tilfælde være en nedre aldersgrænse for denne type boliger og under alle omstændigheder vil de helt unge studerende ofte fravælge denne mulighed, da forplejningsniveauet typisk er lavere.

  • Kan organiseres hjemmefra. 

    Søger du en ikke-privat bolig udenfor campus, så kan og bør du søge hjemmefra. EDU er ikke direkte involveret i denne proces, så du bør kontakte administratoren direkte, hvis du ønsker at søge.

  • Ordnede forhold. 

    Der er et meget klart regelsæt for, hvad du og boligadministratoren hver især er ansvarlige for, så du kommer ikke ud i en situation, hvor du pludselig føler dig ført bag lyset.

  • Muligvis sports- og rekreationsfaciliteter. 

    Kollegier på campus har ofte (dog ikke altid) tilknyttede sociale og rekreative faciliteter, så som fællesfaciliteter, fitnessrum/-center med mere.

  • Faste standarder for værelsesinventar og faciliteter.
    Du kan ofte se på hjemmesiden, nøjagtigt hvilke møbler og hvilket udstyr dit værelse/din lejlighed indeholder, og det samme gælder for køkkenfaciliteterne. Nogle universiteter går endda så vidt som til at oplyse, hvilke køkkenredskaber du kan finde i køkkenskufferne. 

Ulemper

  • Som regel ikke den billigste løsning. 

    Da administration, vedligehold og udskiftning af møbler kræver en del økonomiske ressourcer, er ikke-private boliger uden for campus ofte ikke den billigste løsning. Du bør selvfølgelig selv vurdere, om din økonomi kan holde til det, men der er ofte billigere private boligmuligheder udenfor campus.

  • Ikke altid muligt med korte kontrakter. 

    Nogle universiteter/boligadministrationsselskaber kræver, at du lejer boligen i mindst 6 eller 12 måneder. Selvom du har mulighed for at leje den i en 6-måneders periode, vil du komme til at betale for hele perioden, selvom du reelt kun læser på universitetet i cirka 4 måneder. Undersøg nøje, hvad du bliver bedt om at betale for, før du søger om bolig.


Boliger udenfor campus (private)

Med ’private’ boliger mener vi lejligheder, værelser og lignende, som bliver udlejet af en privatperson eller en mindre forening, som ikke har nogen relation til universitetet.

Fordele

  • Ofte billigere end at bo på campus. 

    Eftersom administrationsudgifterne ikke er så høje, som ved de øvrige fornævnte boligmuligheder, kan du ofte finde billigere boligløsninger på det private boligmarked. Husk, at du her også har mulighed for at forhandle dig til rette med udlejeren.

  • Kan ofte arrangeres på forholdsvis kort tid. 

    Selvom en del studerende foretrækker at have boligen på plads, inden de tager af sted fra Danmark, viser tilbagemeldinger fra studerende dog, at private boliger off campus er forholdsvis nemme at finde. Dette afhænger selvfølgelig i høj grad af, hvilken by og hvilket område du skal bo i. Men langt størstedelen af vores tidligere studerende har fundet noget i løbet af et par uger eller mindre.

  • Tættere kontakt til det omkringliggende miljø. 

    Du vil have en højere grad af kontakt med omgivelserne uden for universitetet og vil ikke kun færdes i studentermiljøet, men også opleve det ’rigtige’ Australien, New Zealand, USA eller hvor du nu befinder dig.

  • Bedre muligheder for at bo med de ’lokale’. 

    Chancerne for, at dine samboer tilhører lokalbefolkningen, vil være større, end hvis du vælger at bo i universitets- eller foreningsadministrerede boliger.

  • Gode muligheder for at finde noget ’sammen’. 

    Hvis I er et par stykker, som godt kunne tænke jer at finde noget sammen, vil der være gode muligheder for dette på det private boligmarked. Mange udlejere foretrækker at udleje en lejlighed til en gruppe, som har en samlet kontrakt- og huslejebetaling, frem for at skulle administrere kontrakter med flere forskellige studerende.

  • Lejekontrakt følger opholdets længde. 

    I modsætning til boliger på campus, vil du normalt kunne leje en privat bolig i lige præcis den periode, du ønsker og vil derfor ikke blive opkrævet husleje, efter du reelt er fraflyttet lejligheden. 

Ulemper

  • Længere transporttid til universitetet. 

    Afhængigt af, hvor i byen eller området, du bor, kan du have kortere eller længere afstand til universitetet, og du skal derfor inkludere udgifter til transport, når du planlægger den økonomiske del af dit ophold.

  • Meget svært at arrangere hjemmefra.
    Vi frarader stærk, at du indbetaler depositum, husleje eller 
lignende, før du har set boligen og har mødt udlejeren. Du kan risikere, at du inden du reelt er ankommet til landet bliver bedt om at indbetale et større beløb til en udlejer, som løber med pengene for en bolig, som reelt ikke eksisterer. Det er sket for tidligere studerende, så vi anbefaler, at du ikke gentager deres fejl. Kender du derimod en studerende, som har boet der i det foregående semester og kan stå inde for boligen og udlejeren, er det en anden sag. I så fald kan det ofte være en fordel at takke ja til et sådan tilbud (hvis du stoler på din kontaktperson).

  • Ustrukturerede forhold (kræver stor gensidig tillid).
    Din udlejer har mere frihed til at ’lave numre’, hvis det er det, han/hun ønsker. Man bør selvfølgelig ikke være mistænksom uden grund, men du bør have helt styr på, hvad dine rettigheder er som lejer, og hvad udlejers forpligtelser er, samt hvor du kan søge hjælp, hvis der opstår nogle problemer.

  • Ikke alt inkluderet i huslejen.
    Der vil ofte være udgifter, som ikke er inkluderet i huslejen, så som vand, varme, elektricitet, internet, telefon, mv. Husk også at tjekke, hvilke møbler der står i lejligheden/værelset, når du flytter ind, og hvem der betaler, hvis disse går i stykker.

Hvordan skal jeg søge om bolig?

Hvis du beslutter dig for at finde en bolig, efter du er ankommet, er der forskellige værktøjer, du kan bruge for at hjælpe processen på vej.

  • Universiteternes boligsider
    Universitetets egen boligside bør være dit udgangspunkt i forhold til boligsøgningen, også selvom du søger private boliger. En stor del af universiteternes egne bolighjemmesider oplyser nemlig også om boligmuligheder udenfor campus og giver links til uafhængige boligdatabaser på internettet.

    Derudover har nogle af universiteterne oprettet deres egen database over ledige private boliger. Udlejerne vil typisk være studerende på universitetet, som foretrækker at leje deres boliger ud til andre studerende.

  • Databaser på internettet
    Ligesom i Danmark er der også i udlandet mange databaser på internettet, hvor du kan finde ledige lejeboliger. Lav en søgning på internettet og se, hvad der dukker op – hvis ikke andet, så for at være velorienteret om dine muligheder.

  • Facebook og sociale netværk
    Som ansøger gennem EDU bliver du inviteret til at være medlem af facebookgruppen for studerende, som skal af sted i samme semester som dig. Brug gruppen til at spørge, hvilke muligheder de andre ansøgere har tænkt sig at benytte, om nogen leder efter roommates, om nogen har gode ideer eller har hørt om nogle ledige boliger. Brug din egen facebookstatus til at offentliggøre, at du leder efter bolig i udlandet. Spred budskabet vidt og bredt – man ved aldrig, hvor den rigtige bolig kan komme fra.

  • Tidligere studerende
    Kender du nogen, som tidligere har været på samme universitet eller i samme område, så spørg dem til råds om boligforholdene. Vi forsøger hvert år at invitere tidligere studerende fra forskellige områder ind i Facebookgrupperne, så dem bør du selvfølgelig benytte til samme formål.

  • Pre-departure møder
    Vi anbefaler dig at deltage på EDU's pre-departure møder, da du her vil få mulighed for at tale med en alumne fra universitetet og få gode råd til din boligsøgning.


Tips fra EDU

Selvom det kan være skræmmende at rejse til udlandet uden af have styr på boligforholdene, så har vi endnu ikke oplevet, at det ikke er faldet på plads for de studerende, vi har hjulpet til udlandet. Det kræver selvfølgelig en del ressourcer i den periode, hvor man stadig leder efter den rette bolig, men så snart det er på plads, er den proces hastigt glemt igen, og så ser man fremad mod resten af sit ophold.

Sørg for, at du hjemmefra har booket dig ind på et hostel eller hotel, eller at du kan bo hos en kammerat i et par uger, og brug disse uger konstruktivt. Du kan med fordel tage af sted et par uger før studiestart, så din boligsøgningsperiode ikke overlapper med studiestart.

Held og lykke med boligsøgningen.