SU, udlandsstipendium og udlandsstudielån - State University of New York, Plattsburgh

SU, udlandsstipendium og udlandsstudielån
SU
Udlandsstipendium
Udlandsstudielån


SU, udlandsstipendium og udlandsstudielån

Hvis du læser på en videregående uddannelsesinstitution i Danmark og søger til udlandet som en del af din danske uddannelse, er du i udgangspunktet berettiget til SU, udlandsstipendium og i nogle tilfælde udlandsstudielån.

På de næste par sider kan du læse mere om, hvilke betingelser du skal opfylde, hvad du skal gøre, hvor meget du kan få med og meget mere.
 

Jeg er ikke i gang med en uddannelse i Danmark

Du har mulighed for at tage et semester eller to i udlandet, selvom du ikke er i gang med en videregående uddannelse i Danmark, hvis du for eksempel lige er gået ud af gymnasiet eller allerede har afsluttet en videregående uddannelse i Danmark. Men i det tilfælde er du desværre ikke berettiget til hverken SU, udlandsstipendium eller udlandsstudielån.

Er du lige gået ud af gymnasiet, betyder det selvfølgelig, at du har hele dit udlandsstipendium til gode, hvis du beslutter dig for senere at påbegynde en videregående uddannelse i Danmark.
 

Spørg dit SU-kontor

Har du spørgsmål om SU, udlandsstipendium og udlandsstudielån til meritgivende studieophold - som for eksempel hvor du finder ansøgningsskemaet, hvad du skal vedlægge sammen med din ansøgning, hvor meget du får i udlandsstipendium, hvor lang behandlingstiden er - bør du altid henvende dig direkte til dit SU-kontor eller din SU-koordinator. Det er nemlig dem, der skal behandle din ansøgning om udlandsstipendium, og det vil derfor altid være dem, der kan give dig den mest præcise og opdaterede information.


SU

Kan jeg tage min SU med til udlandet?

Ja, som udgangspunkt kan du godt tage din SU med til udlandet. Det kræver bare, at dit studieophold er forhåndsgodkendt af din danske uddannelsesinstitution, og at du har SU-klip tilbage. Det vil sige. hvis du er berettiget til udlandsstipendium, er du også berettiget til SU.


Hvordan søger jeg om at få min SU med til udlandet?

Hvis du har fået din forhåndsgodkendelse på plads, så fortsætter du normalt automatisk med at få udbetalt din SU.

Tjek med dit SU-kontor, om der er nogle specielle procedurer for at få SU med til udlandet, eller om det sker automatisk, når du får tildelt udlandsstipendium, hvilket oftest vil være tilfældet.


Fuld merit

For at få SU med til hele opholdet kræver det, at du vil få fuld merit for studieopholdet. Det vil med andre ord sige, at du skal have fået en forhåndsgodkendelse på 30 ECTS for at kunne få SU med til seks måneder.
Hvis din forhåndsgodkendelse kun er på 20 ECTS, vil du i nogle tilfælde få tilsvarende mindre med i SU. Hvis du er i tvivl, bør  du kontakte dit SU-kontor.


Udlandsstipendium

Er jeg berettiget til udlandsstipendium?

For at du kan få udlandsstipendium, skal du opfylde følgende krav:

  • Du skal have udlandsopholdet forhåndsgodkendt af din danske uddannelsesinstitution.

  • Du skal have mindst ét SU-klip eller én SU-lånsrate tilbage per semester, du skal læse i udlandet.

  • Du må ikke allerede have opbrugt din kvote for udlandsstipendium (hver studerende er berettiget til i alt to års udlandsstipendium på de mellemlange og lange videregående uddannelser og et år på de korte videregående uddannelser). 

     

Forhåndsgodkendelse

En forhåndsgodkendelse er din danske uddannelsesinstitutions bekræftelse på, at du kan få de fag, du tager i udlandet, meritoverført til din danske uddannelse, når du er kommet hjem til Danmark igen.

Procedurer for forhåndsgodkendelse varierer fra institution til institution og også institutterne imellem. På de større danske uddannelsesinstitutioner vil det ofte være dit eget institut eller fakultet (studienævn, international koordinator eller lignende), som skal forhåndsgodkende dine fag. I andre tilfælde vil det være et centralt kontor, som for eksempel studiekontoret eller det internationale kontor. Spørg på dit institutsekretariat eller studievejlederen, hvis du er i tvivl.

Forhåndsgodkendelsen skal vedlægges din ansøgning om udlandsstipendium, da det er din bekræftelse på, at dit ophold i udlandet vil indgå som en integreret del af dit danske studium, og at det derfor ikke bliver studieforlængende.

Nogle SU-kontorer kræver, at din forhåndsgodkendelse stemmer overens med de fag, der star på dit optagelsesbrev, mens andre SU-kontorer ikke kræver, at der er sammenhæng mellem de to. Hører dit SU-kontor til førstnævnte gruppe og har du brug for et opdateret optagelsesbrev fra institutionen (hvis der for eksempel er sket ændringer i fagene, siden dit første optagelsesbrev blev udskrevet), kan du sende en e-mail direkte til kontaktpersonen på det udenlandske universitet med CC til din sagsbehandler hos EDU.
 

Learning Agreement

Kræver dit universitet, at du får underskrevet en såkaldt "learning agreement", anbefaler vi, at du venter, til du er kommet derned. Det er langt det nemmeste. Har du brug for at få den underskrevet, inden du tager hjemmefra, kan du enten kontakte EDU eller universitetet direkte.
 

Hvad nu, hvis jeg ikke har 30 ECTS point tilbage?

Du kan godt få udlandsstipendium til mindre end 30 ECTS (et semester på fuld tid), men så vil størrelsen af udlandsstipendiet være proportionelt mindre end et fuldt udlandsstipendium. Det vil sige, hvis du for eksempel ønsker at tage et forhåndsgodkendt sommersemester på 10 ECTS, kan du få udlandsstipendium, som svarer til 1/3 af det beløb, du ville få til et helt semester på fuld tid. Det samme gælder, hvis du får forhåndsgodkendt for eksempel 15 ECTS og tager af sted i et helt semester – så vil du stadig kun kunne få halvdelen af et fuldt udlandsstipendium.
 

Skal det udenlandske universitet stå på en liste?

Nej, det udenlandske universitet skal ikke stå på en bestemt liste.

Den såkaldte Fast Track-liste over uddannelser, som berettiger til udlandsstipendium, gælder ikke for meritgivende studieophold. Fast Track-listen gælder kun, hvis du skal læse en hel kandidatuddannelse i udlandet og ikke vælger at overføre denne til din danske kandidatuddannelse. Din forhåndsgodkendelse fungerer i praksis som godkendelse af, at det valgte universitet i udlandet er af en sådan kvalitet, at det berettiger til udlandsstipendium, og der ikke er behov for yderligere godkendelse af det udenlandske universitet.
 

Hvor skal jeg søge udlandsstipendium?

Når du søger udlandsstipendium til et forhåndsgodkendt studieophold som del af en dansk uddannelse skal du indgive ansøgningen til SU-kontoret eller den SU-ansvarlige på din uddannelsesinstitution. Det er sandsynligt, at de har deres eget ansøgningsskema, du skal udfylde og heri vil også være udspecificeret, hvilke dokumenter du skal indlevere sammen med ansøgningen.

Har du spørgsmål, anbefaler vi dig at kontakte dit SU-kontor eller den SU-ansvarlige og ikke SU-Styrelsen. SU-Styrelsen er nemlig ikke direkte involveret i udlandsstipendium til meritgivende studieophold og vil derfor ikke kende til procedurerne på lige netop din uddannelsesinstitution.

Bemærk: Hvis du søger til udlandet på en kandidatuddannelse, som du har fået forhåndsgodkendt som en meritgivende del af din danske uddannelse, så skal du søge udlandsstipendium til et meritgivende studieophold (det vil sige hos dit lokale SU-kontor og ikke direkte hos SU- Styrelsen). Så tager du nemlig stadig til udlandet som del af din danske uddannelse.
 

Hvornår kan jeg søge udlandsstipendium?

Du kan først søge udlandsstipendium, når du har modtaget et optagelsesbrev fra det udenlandske universitet og i nogle tilfælde også en faktura. Vær opmærksom på, at nogle af SU-kontorerne på de danske uddannelsesinstitutioner modtager rigtigt mange ansøgninger, og at behandlingstiden i nogle tilfælde kan være ret lang.

Det er derfor vigtigt, at du søger om optagelse på universitetet i god tid, og at du søger udlandsstipendium, så snart du har modtaget dit optagelsesbrev.


Hvor meget får jeg i udlandsstipendium?

Taksterne for udlandsstipendium er baseret på de såkaldte taxametertilskud fra staten til de danske uddannelsesinstitutioner. Taxametertilskud er det beløb, din danske uddannelsesinstitution får fra staten for at uddanne dig.

De danske SU-kontorer har forskellige metoder til at vurdere, hvor meget du er berettiget til i udlandsstipendium. Størrelsen på det beløb, du kan få med til udlandet, afhænger derfor af én af to ting:

  1. Hvilket studium du læser i Danmark .
    Hvis dit SU-kontor vurderer størrelsen på dit udlandsstipendium ud fra, hvad du læser på din danske uddannelsesinstitution, får du det beløb per semester, som din danske uddannelsesinstitution ville have fået for at have dig gående på din nuværende uddannelse i et semester på fuld tid.

  2. Hvilket studieområde du tager fag på i udlandet.
    Hvis dit SU-kontor vurderer størrelsen på dit udlandsstipendium ud fra de fag, du tager i udlandet, så vil de foretage en vurdering af, hvilket fagområde de enkelte fag i udlandet hører under og tildele udlandsstipendium herefter (dvs. du får udlandsstipendium for hvert enkelt fag og det antal ECTS points, det svarer til).

Udlandsstipendiet er delt ind i en række forskellige takstkategorier, afhængigt af studieområde og typen af uddannelsesinstitution, du går på. Der er tre forskellige takstsystemer for henholdsvis kortvarige (KVU), mellemlange (MVU) og lange videregående uddannelser (LVU). Som udgangspunkt ligger udlandsstipendiet på ca. 20.000-50.000 kr. per semester afhængigt af institution og studieretning. 

Udlandsstipendiumsatser
 

Hvornår får jeg udlandsstipendiet udbetalt?
 

Det afhænger helt af dit eget SU-kontors procedurer. Nogle af SU- kontorerne kræver, at du selv lægger penge ud, hvorefter de refunderer beløbet, når de har modtaget bekræftelse på betaling. Andre SU-kontorer vil foreløbigt tildele dig pengene og sætte dem ind på din konto, hvorefter du har en begrænset periode til at indbetale pengene til det udenlandske universitet og dokumentere dette over for dit SU-kontor.

Pengene vil som udgangspunkt altid blive udbetalt til din nemKonto.


Faktura og betalingskvittering fra det udenlandske universitet

I de fleste tilfælde skal du bruge en faktura og/eller en betalingskvittering for at søge om udlandsstipendium til dit studieophold. Alt afhængig af hvilket universitet du har søgt ind på og hvilken betalingsmetode du har benyttet, kan der være forskellige måder at fremskaffe en sådan kvittering og/eller faktura på.

Sommetider godkender SU Styrelsen og SU Kontoret på danske uddannelsesinstitutioner et optagelsesbrev eller visumdokument med den angivne tuition fee som dokumentation for hvor meget studerende skal betale til det udenlandske universitet, men sommetider kræves der yderligere dokumentation.

Skriv til din EDU-vejleder, hvis du har spørgsmål til hvordan du modtager en faktura eller betalingskvittering fra universitetet.


Udlandsstudielån

Er jeg berettiget til udlandsstudielån?

Hvis du har ret til udlandsstipendium til et meritgivende studieophold i udlandet, vil du i nogle tilfælde også kunne søge om udlandsstudielån.

Du kan søge om udlandsstudielån, hvis der er en difference mellem, hvad du har fået tildelt i udlandsstipendium, og hvad du skal betale i tuition fee.

Du vil maksimalt kunne låne 101.500 kr.


Hvordan skal jeg søge udlandsstudielån?

Du skal søge udlandsstudielånet via minSU.

Hvis dit udlandsstudielån bliver godkendt, vil du få tilsendt en låneplan i din e-Boks. Du skal huske at godkende låneplanen inden for en måned, ellers kan du ikke få udbetalt lånet.


Hvornår skal jeg søge udlandsstudielånet?

Det er vigtigt, at du får søgt om udlandsstudielån inden den studieperiode du søger om lån til er slut – altså inden semesteret er omme. Pengene vil som udgangspunkt altid blive indbetalt på din NemKonto.

Læs mere om udlandsstudielånet på su.dk