
Legater og fonde - SUNY Plattsburgh - Hel uddannelse
Legater og fonde
Ressourcer på internettet
Andre ressourcer
Tips fra EDU
Legater og fonde
Der vil være ekstra udgifter forbundet med at tage på udlandsophold i forhold til at blive hjemme. Heldigvis er der gode muligheder for at få en del af udgifterne dækket af private legater. Det kræver både tid og engagement at søge legater, da kvaliteten af ansøgningen er afgørende for resultatet. Men timelønnen for dit arbejde kan også ende med at være rigtig god, hvis du gør en indsats. Vi kan ikke hjælpe dig med at søge legater, men vi vil gerne give dig nogle gode råd, der kan hjælpe dig på vej.
Ressourcer på internettet
Et af de bedste steder at begynde din legatsøgningsproces er på internettet. Selvom det kan virke som en jungle, kan du på internettet finde oplysninger om konkrete legater og fonde samt information om, hvordan du laver en god legatansøgning.
-
Konkrete websites
Vi anbefaler, at du starter med at se på følgende hjemmesider:
Legatnet
Studerende Online
-
Legatoplæg
EDU har igennem de sidste par år holdt legatoplæg, hvor vi blandt andet har haft tidligere studerende, som har søgt og fået legater til ophold i udlandet, til at holde oplæg. Det er der kommet nogle gode PowerPoint præsentationer ud af, som giver gode tips til, hvordan man bedst navigerer gennem legatsøgningsprocessen. Et par af disse præsentationer er tilgængelige på vores hjemmeside.
EDU har også lavet en oversigt over, hvilke legater vores studerende har fået igennem tiden. Denne legatliste kan du få tilsendt, hvis du kontakter EDU. -
Nordea-fonden
Hvis du enten er kandidatstuderende eller professionsbachelorstuderende vil vi anbefale dig at søge legatet, som Nordea udbyder.
Du kan søge legatet ved at udfylde en online ansøgning på fondens hjemmeside. Der bliver åbnet for ansøgninger to måneder før deadlinen.
Nordea-fonden
-
Grib Verden
Uddannelses- og Forskningsministeriet har lavet en side til studerende, som ønsker at tage til udlandet – Gribverden.dk - og har her inkluderet en side, som giver gode tips til legatsøgningen:
Grib Verden
Andre ressourcer
Der er også ressourcer uden for internettet, som kan hjælpe dig videre i processen.
-
Legathåndbogen
Tilbagemeldinger fra tidligere studerende viser gang på gang, at Legathåndbogen stadig er et nyttigt værktøj i legatsøgningsprocessen. Legathåndbogen bliver opdateret hvert år og kan findes på de fleste offentlige biblioteker og sandsynligvis også på biblioteket på din uddannelsesinstitution. -
Din egen uddannelsesinstitution
Du bør undersøge, om din egen uddannelsesinstitution udbyder legater, som du kan søge i forbindelse med dit udlandsophold. En del af de danske universiteter udbyder f.eks. såkaldte fakultetsstipendier, rejselegater mv., som du kan søge direkte på institutionen.
Derudover kan du også i nogle tilfælde søge private legater, som administreres af uddannelsesinstitutionen og specifikt retter sig mod studerende fra dit uddannelsessted.Et godt sted at starte er på det Internationale Kontor eller evt. på dit fakultets- eller institutsekretariat på din uddannelsesinstitution. -
Tidligere legatansøgere
Dem, der bedre end nogen andre ved, hvordan man laver en god legatansøgning, er de studerende, som tidligere har faet legater til ophold i udlandet. Tænk over, hvem i din venne- og/eller studiekreds, der tidligere har været i udlandet og tag en snak med dem om legatansøgningsprocessen. Det kan sagtens være dem, der giver dig de mest brugbare informationer om, hvordan processen skal struktureres, hvordan ansøgningen skal udformes, og hvilke fonde du skal søge.
Tips fra EDU
Vi har sendt studerende til udlandet igennem mange år og har selvfølgelig lært en del af det. Vi vil derfor til sidst give dig nogle tips baseret på vores egne erfaringer:
-
Søg tidligt
Du bør påbegynde din legatsøgningsproces så tidligt som muligt. Så snart du ved hvilket type ophold, du vil søge legater til, kan du gå igang. -
Brug tid på din legatansøgning og tilpas den hver gang, du søger et nyt legat
Legatbestyrerne ser rigtigt mange ansøgninger og kan godt gennemskue, hvilke ansøgninger, der er lavet med venstre hånd lige før deadline og arkiverer dem som regel lodret til fordel for de ansøgninger, som er gennemarbejdede. -
Husk at en legatansøgningsproces kan sammenlignes med at søge job
Du skal overbevise dem om, at du og dit ’projekt’ er værd at investere i. -
Tænk ud over, hvad du får ud af det.
Hvordan gavner det andre end dig selv, at du skal på udlandsophold? Legatfondene har nemlig ofte til formål at gavne samfundet som helhed – ikke kun den enkelte person. -
Skriv et takkebrev – for din egen skyld og for kommende studerendes skyld
Bliver du tildelt f.eks. 10.000 kr. af en enkelt legatfond, bør du skrive et takkebrev, når du er taget til udlandet, så de kan få bekræftet, at du var værd at investere i.