Brexit og studieophold i England

Hvad betyder Brexit for dine studiemuligheder i England?

9. november, 2020

England er det mest populære studieland for danske studerende, og Brexit har skabt stor usikkerhed omkring, hvad det betyder for studiemulighederne, priser, visum mv.
EDU giver dig her det fulde overblik over, hvad Brexit kan komme til at betyde for dit studieophold i England.

Mange studerende spekulerer i disse dage over, om det nu også er en god idé at planlægge et studieophold i England, nu hvor Brexit er en realitet. Men på trods af at Brexit er trådt i kraft, er der dog stadig nogle detaljer og tiltag, der ikke er faldet på plads endnu. Dog er det nu besluttet, at England ikke længere er en del af Erasmus+-aftalen mellem europæiske universiteter og vil kun i begrænset omfang kunne deltage i aktiviteter med tilskud fra Erasmus+. Der arbejdes derfor på at udbyde alternative tilbud til europæiske studerende, der søger på studieophold i England, men det er endnu uklart om og hvornår dette eventuelt bliver en realitet - og også hvilke tilbud det i så fald vil dreje sig om. 


Mange studerende får ingen problemer ved Brexit

Men selvom, at der kan være noget om, at udvekslingsstuderende måske bør tænke sig om en ekstra gang, inden de søger til England, så er det ikke alle studerende der søger til England, der bør være bekymret for Brexit. For eksempel hvis du er såkaldt freemover-studerende (hvilket du blandt andet er, hvis du søger igennem EDU), er du ikke i fare for at miste din studieplads her efter Brexit, hvis du først er blevet optaget på et engelsk universitet. Den simple grund er, at du har ansøgt direkte på universitetets Study Abroad-program og ikke på et Erasmusprogram. Så når du først er optaget, er du sikret din plads. Og det samme gør sig selvfølgelig også gældende, hvis du søger ind på en hel uddannelse i England.
 

Bliver det dyrere at læse i England efter Brexit?

Der har været en del snak om, at det vil blive dyrere at studere i England efter en Brexit, da EU-studerende ikke længere vil have krav på at nøjes med at betale samme, lavere 'tuition fees' som lokale studerende, men derimod vil skulle betale de samme 'tuition fees' som internationale studerende. Den britiske regering har garanteret, at alle EU-studerende der starter på et studieophold eller en hel uddannelse på et offentligt universitet i England helt frem til studieåret 2020/2021 vil være garanteret såkaldt  "home fee status" på hele deres studieophold.

Det vil sige, hvis du starter dit studieophold på et offentligt britisk universitet inden august 2021, vil du stadig kun skulle betale samme lave 'tuition fee' som de lokale studerende. Og for ansøgere til hele uddannelser med studiestart frem til foråret 2021, gælder det, at prisen forbliver den samme hele uddannelsen igennem. Hvis du overvejer at benytte dig af det britiske studielån, så vil det også stadig være en mulighed her efter Brexit, så længe din studiestart ligger inden for studieåret 2020/2021, og det vil så også gælde resten af uddannelsen.

Efter august 2021, har EU-studerende ikke længere "home fee status" og overgår altså til at være internationale studerende på de britiske universiteter, som hidtil har betalt en dyrere tuition fee. Herefter er det altså op til det enkelte universitet, at prissætte deres 'tuition fee' for EU-studerende. Hvis du gerne vil læse i England efter august 2021, kan det derfor være en god idé at holde sig opdateret omkring 'tuition fees' inde på universitetets egen hjemmeside. 

Som det ser ud nu, vil EU-studerende der påbegynder studier i England efter august 2021, ikke længere kvalificere sig til at optage studielån i England. Mange universiteter i England arbejder dog på, at implementere nye tiltag, som skal gøre det muligt for EU-studerende at få økonomisk støtte til deres studieophold. Disse tiltag er dog fortsat ved at blive udarbejdet og der er desværre ikke noget konkret information tilgængeligt om dette endnu.

Her kan du læse mere om situationen for EU-studerende efter Brexit.
 

Hvordan med SU, udlandsstipendium og udlandsstudielån efter Brexit?

Som freemover-studerende vil du også stadig kunne få SU, udlandsstipendium og udlandsstudielån til et studieophold eller en hel uddannelse i England på samme måde som før Brexit. Her kan du læse mere om SU, udlandsstipendium og udlandsstudielån.
 

Skal jeg søge om studievisum efter Brexit?

Studerende, der tager til England inden d. 31. december 2020, skal ikke søge om studievisum. De skal derimod søge om det, der hedder et "EU Settlement Scheme" inden 30. juni 2021. Læs mere om ansøgningsprocessen til EU Settlement Scheme her.

Hvis man rejser ind i England efter d. 1. januar 2021 - og skal læse i England i mere end 6 måneder - skal man søge om studievisum. Dette nye visum hedder "Student Route" (tidligere Tier 4) og træder altså i kraft fra 1. januar 2021. Prisen på deres "Student Route" visum vil være 348GBP og man kan ansøge om dette visum op til 6 måneder før studiestarten. Læs mere om ansøgningsprocessen til Student Route Visa her.

Hvis man skal bo og studere i England i mindre end 6 måneder, skal man ikke søge om studievisum til England.
 

EDU's studiemuligheder i England

Så for lige at opsummere, så kan du altså uden problemer søge ind på et Study Abroad-program eller en hel uddannelse i England uden at mærke de store ændringer på grund af Brexit helt frem til efter 2021.

Har du endnu ikke søgt af sted som freemover til England, kan du stadig nå det.
EDU samarbejder med følgende universiteter i England:

Kontakt os på 70 20 28 24 eller vejledning@edu-danmark.dk for en snak om dine muligheder.

Vores hjælp er gratis, så tøv ikke med at kontakte os, hvis du drømmer om et studieophold i England eller på en af vores mange andre destinationer.

 

Kontakt os

EDU’s vejledning er gratis og uforpligtende.
Så kontakt os endelig!
Indsend formularen eller ring til os på 70 20 28 24.
Tjek åbningstider her.

Hvilken type ophold?
Ønsket studiestart
Jeg er ikke en robot Read more
To prevent bots, crawlers and similar malicious digital agents to spam and misuse webforms, a special checkbox like this can help to block such agents.