Nyheder & Arrangementer

Brexit og studieophold i England

Hvad betyder Brexit for dine studiemuligheder i England?

6. marts, 2020

England er det mest populære studieland for danske studerende, og Brexit har skabt stor usikkerhed omkring, hvad det betyder for studiemulighederne, priser, visum mv.
EDU giver dig her det fulde overblik over, hvad Brexit kan komme til at betyde for dit studieophold i England.

Mange studerende spekulerer i disse dage over, om det nu også er en god idé at planlægge et studieophold i England, nu hvor Brexit er en realitet. Men på trods af at Brexit er trådt i kraft, er der dog stadig mange detaljer der ikke er faldet på plads endnu, blandt andet er det uklart om udvekslingsaftalerne (Erasmus) mellem engelske universiteter og universiteter inden for EU fortsætter eller ej, hvordan priserne bliver og om der skal søges om studievisum som EU-borger eller ej fremadrettet. Alt dette er den bristiske regering i gang med at forhandle på plads med EU.
 

Mange studerende får ingen problemer ved Brexit

Men selvom, at der kan være noget om, at udvekslingsstuderende måske bør tænke sig om en ekstra gang, inden de søger til England, så er det ikke alle studerende der søger til England, der bør være bekymret for Brexit. For eksempel hvis du er såkaldt freemover-studerende (hvilket du blandt andet er, hvis du søger igennem EDU), er du ikke i fare for at miste din studieplads her efter Brexit, hvis du først er blevet optaget på et engelsk universitet. Den simple grund er, at du har ansøgt direkte på universitetets Study Abroad-program og ikke på et Erasmusprogram. Så når du først er optaget, er du sikret din plads. Og det samme gør sig selvfølgelig også gældende, hvis du søger ind på en hel uddannelse i England.
 

Bliver det dyrere at læse i England efter Brexit?

Der har været en del snak om, at det vil blive dyrere at studere i England efter en Brexit, da EU-studerende ikke længere vil have krav på at nøjes med at betale samme, lavere 'tuition fees' som lokale studerende, men derimod vil skulle betale de samme 'tuition fees' som internationale studerende. Der går dog heldigvis en rum tid, før det vil blive aktuelt. Den britiske regering har nemlig garanteret, at alle EU-studerende der starter på et studieophold eller en hel uddannelse på et offentligt universitet i England helt frem til studieåret 2020/2021 vil være garanteret såkaldt  "home fee status" på hele deres studieophold.

Det vil sige, hvis du søger ind på et offentligt britisk universitet helt frem til foråret 2021, vil du stadig kun skulle betale samme lave 'tuition fee' som de lokale studerende. Og for ansøgere til hele uddannelser med studiestart senest foråret 2021, gælder det, at prisen forbliver den samme hele uddannelsen igennem. Og hvis du overvejer at benytte dig af det britiske studielån, så vil det også stadig være en mulighed her efter Brexit, så længe din studiestart ligger inden for studieåret 2020/2021, og det vil så også gælde resten af uddannelsen.

Her kan du læse mere om situationen for EU-studerende efter Brexit.
 

Hvordan med SU, udlandsstipendium og udlandsstudielån efter Brexit?

Som freemover-studerende vil du også stadig kunne få SU, udlandsstipendium og udlandsstudielån til et studieophold eller en hel uddannelse i England på samme måde som før Brexit. Her kan du læse mere om SU, udlandsstipendium og udlandsstudielån.
 

Skal jeg søge om studievisum efter Brexit?

Som det ser ud nu, så skal studerende, der tager til England inden d. 31. december 2020 ikke søge om studievisum. Det er dog nok sandsynligt, at det bliver nødvendigt fra 2021 og frem. Men når du ansøger via EDU, skal vi naturligvis nok holde dig informeret og give dig yderligere visumvejledning, hvis det ender med at blive aktuelt.
 

EDU's studiemuligheder i England

Så for lige at opsummere, så kan du altså uden problemer søge ind på et Study Abroad-program eller en hel uddannelse i England uden at mærke de store ændringer på grund af Brexit helt frem til efter 2021.

Har du endnu ikke søgt af sted som freemover til England, kan du stadig nå det.
EDU samarbejder med følgende universiteter i England:

Kontakt os på 70 20 28 24 eller vejledning@edu-danmark.dk for en snak om dine muligheder.

Vores hjælp er gratis, så tøv ikke med at kontakte os, hvis du drømmer om et studieophold i England eller på en af vores mange andre destinationer.

 

Gå til toppen Kontakt os

Kontakt os

EDU’s vejledning er gratis og uforpligtende.
Så kontakt os endelig!
Indsend formularen eller ring til os på 70 20 28 24 på hverdage mellem kl. 9 og 16.