En investering for livet
Et styrket CV var altafgørende for Johannes Ørskovs beslutning om at læse i udlandet. Han kom dog også hjem med rygsækken fuld af oplevelser og venskaber efter sit semester på La Trobe University i Australien.
24-årige Johannes Ørskov læser cand. merc. i ‘Marketing, globalization and communication’ på Syddansk Universitet i Odense. I efteråret 2012 studerede han på La Trobe University i Australien, og han havde på forhånd en klar idé om studieopholdets karrieremæssige fordele.
“Én af mine første tanker var, hvor stor fordel det er, at jeg kan skrive på mit CV, at jeg har boet i et andet land. Min beslutning om at læse i udlandet var baseret på at få noget på CV’et – det var det, der gjorde, at jeg tog afsted,” fortæller Johannes.
Johannes ville gerne til et engelsktalende land og kiggede til at begynde med på studieophold i USA.
“Der var mange muligheder, men ikke noget der fik mig til at tænke: ‘det her skal jeg bare’. Jeg kiggede også på Australien, fordi jeg egentlig gerne ville prøve noget længere væk end USA. Australien er en mere eksotisk destination, hvorimod man jo nærmest kan tage en weekendtur til New York.”
Da Johannes først undersøgte Australien nærmere, blev han forelsket i tanken om at bo i det naturskønne land. Hans research fortalte ham desuden, at Melbourne er en særdeles stemningsfyldt og kulturel by – og derfra var der ikke langt til beslutningen om at studere på La Trobe University.
“Jeg faldt over La Trobe på EDUs hjemmeside, og det så virkelig fedt ud. Det spillede helt sikkert også ind, at La Trobe University er billigere at læse på end The University of Melbourne. Derudover har La Trobe University et stort udvalg af fag inden for mit område.”
Forståelse af kulturforskelle
Johannes læste fire fag på La Trobe: Corporate Strategy, Advanced Consumer Decisions, International Marketing Management og The Leadership Challenge. Sidstnævnte viste sig at være et MBA-fag, hvilket Johannes kun anser som en fordel.
“De andre på holdet var folk fra erhvervslivet, blandt andet selvstændige og mellemledere. Jeg fik utroligt meget ud af deres erfaringer, og undervisningen foregik på et højt niveau.”
Når Johannes tænker tilbage, var der et særligt aspekt af undervisningen, som han fik stort fagligt udbytte af – nemlig at skulle arbejde på tværs af nationaliteter.
“På baggrund af vores gruppearbejde gik det op for mig, hvor stor forskel der er på at arbejde i en virksomhed i Danmark og så i eksempelvis Kina, Australien eller Vietnam. Det var en udfordring at være fem mennesker fra fem lande og skulle finde et fælles mål – og den erfaring har givet mig meget i forhold til senere at arbejde i en stor international virksomhed med medarbejdere af forskellige nationale baggrunde,” forklarer Johannes.
Han er overbevist om, at gruppearbejdets udfordringer har gjort, at han i dag kan håndtere at arbejde med mennesker fra forskellige lande og kulturer.
“Mange asiatere er for eksempel ikke vant til at tænke kreativt, men at få udleveret konkrete problemstillinger. Det var meget interessant at opleve, og nu ved jeg mere om, hvordan jeg skal arbejde med folk fra andre kulturer end min egen for at få et optimalt udbytte af et samarbejde.”
Ingen forhindringer!
Der er nærmest ikke noget, Johannes ser som en hindring for at studere i udlandet.
“Det giver så meget ekstra! Ja, det koster penge, men det er en investering både fagligt, karrieremæssigt og for én som menneske. I sidste ende tror jeg, at man vil kunne mærke på sit job og sin løn, at man har studeret i udlandet. Så kan det godt være, at studieopholdet har kostet 50.000kr., men man kommer nok til at tjene de penge mere i løbet af sin karriere ved at have været afsted,” fortæller Johannes.
Han anbefaler også, at studerende udnytter muligheden for at rejse rundt i forbindelse med deres udenlandske studieophold.
“Jeg tror, det er vigtigt, at man ikke bare rejser hjem dagen efter sin sidste eksamen. Du er i et nyt land – oplev det! Det får man mindst lige så meget ud af som studierne i sig selv, og det er netop sådan noget, du skal gøre, mens du er ung og studerende og har tiden til det. Lån pengene og søg masser af legater,” opfordrer Johannes, der selv betalte for alle sine studieudgifter med legater.
Af Christel Damsbo-Madsen