Mette fulgte den amerikanske drøm for et semester
24-årige Mette Elm Pedersen fik kufferten fyldt med oplevelser og erfaringer, da hun og en veninde rejste til Los Angeles for at læse et semester på elite-universitetet University of California Los Angeles (UCLA). En inspirerende professor og den amerikanske kultur var noget af det, der gjorde indtryk.
Indblik i den amerikanske kultur
Der er ingen tvivl om, at studielivet i USA er anderledes end i Danmark, og Mette og hendes veninde gik da også efter at opleve den amerikanske version, da de i efteråret 2011 rejste til Californien for læse på UCLA (University of California, Los Angeles). Pigerne boede i en dele-lejlighed med blandt andre en amerikansk pige.
- Jeg ville gerne ind i den amerikanske ånd og mærke stemningen, så jeg valgte at bo sammen med en amerikaner
Den amerikanske bofælle drømte om at blive skuespiller, og netop de store drømme kendertegner byen.
- LA er en filmby, og der er mange, som har drømme. Nogle går i opfyldelse, andre gør ikke. Det giver en helt speciel stemning
Undervisningen på UCLA
UCLA er kendt for et højt fagligt niveau og er et af de såkaldte eliteuniversiteter. Ligesom på andre amerikanske universiteter er formen anderledes end den danske. Som studerende skal du deltage aktivt, fremlægge mundtligt og aflevere opgaver hver uge. De forskellige delelementer tæller alle i den endelige karakter.
- Formen kræver, at du fokusere på skolen gennem hele semestret, hvor i Danmark kan du selv disponere, hvornår du vil læse
Det var særligt et marketingfag med en ældre professor, der øste ud af sine mange erfaringer, gjorde et stort indtryk på Mette. Hun beskriver professoren som åben og meget personlig.
- Han kunne vores navne og opfordrede os til at kontakte ham, hvis vi senere fik brug for det.
Holdet bestod af primært af unge entreprenører, der var i gang med at starte virksomheder. De studerende blev sat sammen i grupper, og Mette havnede i en gruppe med en kvinde, der var ved at starte en syltetøjsfabrik.
- Det var et rigtig godt fag, fordi det var meget konkret. Vi hjalp hende med at lave en markedsføringsplan, som hun skulle føre ud i livet efterfølgende
Campusliv med sport på topplan
Mette brugte også en del af sin fritid på at følge UCLA’s basketball hold. Basketball er en af de store universitetssportsgrene og UCLA har et rigtig godt basketball hold, UCLA Bruins.
”Det er noget som alle støtter op om. Man møder op i sin UCLA T-shirt og hepper på holdet,” fortæller Mette, der ikke umiddelbart kunne forestille sig at gøre noget tilsvarende på CBS, hvor hun er i gang med en kandidat i International Marketing and Management. I det hele taget var livet på Campus meget anderledes end i Danmark.
- Det var et typisk amerikansk campus område med diverse sportsaktiviteter, UCLA-tøj og andet merchandise, skoleorkester alt sammen indrammet i gamle, flotte arkitektoniske bygninger. På en made er det en lille universitetsby med masser af forskellige nationaliteter og baggrunde samlet.
Just cruisin’ – LA set fra cykel
Campus er et relativt lille område, hvor man kan komme rundt på gå-ben, men ligeså snart man skal udenfor universitets område er det nemmest at have egen bil. Mette og hendes veninde havde derfor besluttet sig for at købe en bil, men de blev snydt af sælgeren, så den drøm måtte de opgive igen. I stedet lejede Mette og hendes veninder cykler til at komme i skole. Den amerikanske bofælle havde en bil, så de fulgtes ofte med hende rundt, hvis de skulle ind til byen.
På roadtrip rundt i Californien
Mette vægtede selve oplevelsen med at bo i et fremmed land højt og tog på mange ture rundt i Californien. Santa Barbara, Las Vegas, San Francisco er bare nogle af stederne, som blev besøgt på forlængede weekendture. Men særligt et sted vandt en plads i Mettes hjerte.
- Grand Canyon står tilbage som et af de bedste minder fra hele turen.
Konfronteret med glamour og ghetto
Los Angeles er kendt for filmstjerner og glamour, men det er også en by med en høj rate af kriminalitet. Universitetet informerede om, at det ikke var lige sikkert at bevæge sig rundt i alle nabolag. En aften for Mette og veninden vild og endte i et kvarter, de skulle holde sig fra.
- Det føltes utrygt, fordi vi ikke vidste, hvad der ville ske.
Et par mænd råbte af dem, men ellers slap de to piger med skrækken.
For Mette var det hendes første rejse til USA og første gang, at hun oplevede fattigdom og blev konfronteret med de trænge levevilkår, som mange af de lokale lever under.
- Som dansker kan det være lidt svært at forstå
Opholdet i LA har gjorde stort indtryk på Mette, og hun håber, at det vil være en fordel, når hun skal ud på arbejdsmarkedet.
- Jeg mener, at det er godt at vise over for en fremtidig leder, at man har boet i udlandet, da det er med til at udvide ens horisont samtidig med, at man lærer at klare sig selv i et fremmed land og indgå i en anden kultur.