Alexander tog et semester på UC Berkeley - et af verdens bedste universiteter
UC Berkeley er et af de bedste universiteter i verden. Det var præcis derfor, Alexander Ægidius Johansen ville læse der. Han tog afsted for at lære af de bedste – og endte med at lære noget vigtigt om sig selv.
Alle de ting, Alexander Ægidius Johansen havde planlagt, blev til virkelighed, da han satte sig til rette i flysædet. Det hele var begyndt som en sjov idé, men 16. august 2018 skulle Alexander se, om hans forberedelser kunne holde vand.
Han havde brugt uendeligt mange timer på mails, ansøgninger, research, eftertænksomhed, stipendier og legater – alt sammen for at komme til USA og bruge et helt semester på UC Berkeley.
UC Berkeley er et af de mest berømte universiteter i verden. Én ting er, at universitetet har en fast og betydningsfuld plads i historien om USA. Noget helt andet er, at UC Berkeley regnes for at være et af de bedste universiteter i hele verden.
“Det var vigtigt for mig, at det lige blev Berkeley. Det har ry for at være et virkelig godt universitet,” siger Alexander.
Vigtigt at gøre sig unik
Alexanders idé om, at det er godt for karrieren at tage på udveksling, kommer fra hans hverdag på CBS, hvor han læser HA Almen.
Når Alexander engang er færdig med at læse, skal han ud på arbejdsmarkedet sammen med en masse andre, som lige har afsluttet en uddannelse. Det er netop her, det kan betale sig at gøre sig selv unik.
“Der er mange af mine undervisere, der har lagt vægt på, at det helt sikkert kommer til at gavne karrieren at have været på udveksling. Jeg tænker, at det kommer til at se godt ud på mit CV, at jeg har gået på UC Berkeley,” siger Alexander.
Mens han har læst i Danmark, har Alexander haft studiejobs, hvor han har mødt kolleger, som selv har prøvet at være på udveksling.
“De var ikke et sekund i tvivl om, at de ikke ville have været, hvor de er i dag, hvis de ikke havde været på udveksling,” fortæller han.
En meget konkret ting, Alexander har fået ud af at være på udveksling, er, at han er kommet med i en database for alumner på Haas, business-fakultetet på UC Berkeley. Det betyder, at han har fået et enormt netværk, der lettere kan give ham forbindelser til USA og især Silicon Valley, hvor en stor del af verdens tech-giganter har hovedsæde.
Fra teori til praksis
En af de helt store forskelle mellem CBS og UC Berkeley er undervisningsmetoderne. På CBS er Alexander vant til forelæsninger, hvor man mest bliver præsenteret for en masse teori. Det er dog anderledes på Berkeley.
“På Berkeley er undervisningen mere praktisk orienteret. De får folk ind, som har brugt teorien i virkeligheden og kan fortælle om alt det, de har skabt”
“Underviserne sørger for, at man deltager. De kan finde på at lave cold call, hvor de får en helt tilfældigt udvalgt studerende i lokalet til at sige sin mening om det, der foregår. Det er en helt anden måde at lære på, fordi man bliver mere aktiv, og ens endelige karakter bliver blandt andet baseret på ens deltagelse.”
Også udenfor auditoriet er Berkeley noget for sig. Det californiske universitet har en lang tradition for demonstrationer blandt de studerende. Helt tilbage i 1940 demonstrerede en stor gruppe Berkeley-studerende mod USA’s deltagelse i 2. verdenskrig.
Siden da er der blevet afholdt en lang række demonstrationer på og omkring Berkeleys campus om så forskellige sager som Vietnamkrigen, dyrevelfærd og mere magt til de studerende. Alene mens Alexander var på Berkeley, skete det adskillige gange, at nogen demonstrerede.
“På den måde er USA bare mere ekstremt. Her i Danmark holder vi mere lav profil og holder vores mening for os selv, men på Berkeley demonstrerer de igen og igen. De har tradition for at sige, hvad de mener, og det er noget, alle på universitetet er enormt stolte over,” fortæller Alexander, som dog ikke selv deltog i nogle af demonstrationerne.
EDU som tovholder
For overhovedet at komme afsted fik Alexander hjælp af EDU, som hjælper studerende med at komme på udveksling i hele verden.
“Der er enormt meget papirarbejde, man skal have styr på, før man overhovedet kan komme afsted. EDU blev en slags tovholder for mig. De hjalp mig med at sørge for, at alle ansøgninger og breve blev sendt rigtigt afsted.”
EDU har hjulpet studerende med at komme på udveksling i næsten 20 år, og de kender til alt, hvad man har brug for at vide, før man tager afsted. Deres hjælp er gratis for studerende – det er nemlig EDUs 50 partneruniversiteter i hele verden, der finansierer organisationen.
“Jeg tror ikke, at jeg havde kunnet klare at komme afsted, hvis ikke EDU havde hjulpet mig,” vurderer Alexander.
Han husker forberedelserne som rigtig hårdt arbejde. Der skal både sørges for at få udlandsstipendium, legater og tage sin SU med til udlandet. Derudover skal der findes et sted at bolig, skaffes visum og andre praktiske ting.
“Jeg fik tildelt et enkelt legat, men søgte også en del andre, som jeg ikke fik. Man skal være forberedt på et par tilbageskridt undervejs, men når først man kommer afsted, er det det hele værd,” fastslår han.
Mere end et studie
“Når man skal gå et sted som Berkeley, forpligter det. Jeg tog afsted for at studere. Selvfølgelig blev der festet lidt, men det var studiet, der var førsteprioritet. Mange af mine venner tog på udveksling andre steder, men det var lige så meget for at få en fed oplevelse,” siger Alexander.
Alexander skulle læse på UC Berkeley med en dansk ven, som allerede var i USA, da Alexander tog afsted. Alexander var spændt på alt det, der ventede ham. Det praktiske havde han styr på; han havde fundet en fin bolig – men han anede ikke, hvem han skulle dele den med.
“Det viste sig at være fire drenge fra San Diego, som jeg kom rigtig godt ud af det med,” fortæller han.
Ud over sine nye venner fra San Diego kom Alexander også med i et netværk for danskere på UC Berkeley.
“Vi fik både holdt en traditionel dansk julefrokost og gik til amerikanske fodboldkampe sammen,” siger Alexander.
Berkeley har åbnet verden
Kort før julen 2018 vendte Alexander tilbage til Danmark. Selvom han kun har været væk i et enkelt semester, er han ikke i tvivl om, at det har ændret hans syn på sig selv at læse på UC Berkeley.
“Før var jeg meget fast besluttet på, hvad jeg ville bruge min uddannelse til. Berkeley har åbnet min verden og gjort, at jeg er blevet mere nysgerrig på, hvilke veje jeg kan gå.”
Han fortryder ikke et sekund, at han tog afsted. Det var dyrt at tage af sted, og det var hårdt at komme igennem de mange forberedelser, der skulle til, men Alexander kom hjem med en viden om sig selv og verden, der gør turen det hele værd.
“Jeg tror, det er vigtigt, at man finder ud af, hvad man tager afsted for. Hvis du ved det, kommer det til at afgøre, hvor du rejser hen. Hvis jeg var rejst ud for at feste og få en pause fra studierne, havde jeg ikke kunnet fungere på Berkeley.”
Skal EDU også hjælpe dig til UC Berkeley?
Ring til os på 70 20 28 24 eller skriv til os på vejledning@edu-danmark.dk, så du kan komme tættere på din drøm om et studieophold i udlandet!