Sol, psykologi og selvtillid i San Francisco
For psykologistuderende Kari var der ingen tvivl om, at hun skulle til USA. Spørgsmålet var bare, hvorhen? Valget blev en smule lettere da muligheden for at studere på University of California Berkeley dukkede op. Berkeleys gode ry, de mange spændende fag inden for psykologi og beliggenheden tæt på en af de fedeste byer (San Francisco) i USA gik rent hjem hos Kari.
Et semester i psykologiens hjemland
Særligt studiet i psykologi var afgørende for valget af USA og Berkeley:
”Mange kalder jo USA for psykologiens hjemland, og jeg vidste, at jeg kunne få mange af de fag jeg ønskede på Berkeley. Når man studerer psykologi er det også ret cool at se og høre navne du har læst på forskningsteksterne på Aalborg Universitet. Pludselig står de lige foran dig og er gæsteundervisere på din forelæsning.”
UC Berkeley er et af verdens absolut bedste universiteter – universitetet er fra 1868 og dermed et af Californiens ældste. De smukke og herskabelige faciliteter gjorde det desuden liiidt lettere at motivere sig selv til at møde op på læsesalen kl. 8, fortæller Kari.
Placeringen i solrige Californien gav Kari rig mulighed for at tage weekend roadtrips til fede destinationer som Yosemite nationalpark, Lake Tahoe i Nevada, tage langs Highway 1, og besøge millionbyerne Los Angeles og San Francisco. San Francisco er fx 40 minutters togtur væk og byder på attraktioner som Golden Gate Bridge, det berømte Alcatraz fængsel og hyggelige og autentiske lokale barer og cafeer. Har man lyst til sved på panden, er byens bakkede landskab en god måde at få en frisk workout flettet ind i sightseeing-planen på, understreger Kari.
For at få tid til at udforske Californiens overvældende udvalg af natur- og kulturoplevelser fandt Kari sin helt egen måde at kombinere academia og rejseiver på:
”Jeg var rigtig god til at studere i løbet af ugen, så jeg arbejdede mig næsten lidt ihjel for bagefter at kunne tage mig en velfortjent ferie og få tid til oplevelser," fortæller hun med et smil på læben. På trods af sene timer på Berkeleys Hogwarts-lignende læsesale mener Kari alligevel ikke, at niveauet var meget anderledes end i Aalborg. Studiets struktur var det, der adskilte sig mest fra den velkendte danske universitetsmodel:
”På Berkeley havde vi tre mid terms (midtvejseksaminer) i løbet af semestret, som alle var multiple choice, i stedet for mundtlige eksaminer, som jeg jo er vant til. Så niveauet er ca. det samme, men ja, svært at sammenligne.”
Jante-what?
Allerede inden afgang til Californien var Kari fast besluttet på at bo sammen med amerikanere for at udfordre sig selv og forbedre sit engelsk. På Facebook fandt hun fluks et dejligt hus tre min. gang fra campus i et roligt nabolag sammen med tre amerikanske piger fra Los Angeles - et valg hun ikke fortryder:
”Amerikanere er så venlige og åbne. Det var så nemt at lære dem at kende og de var så inkluderende over for mig. Det er jeg virkelig taknemmelig for," fortæller Kari.
Gør man sig bekymringer om at tage ud på egen hånd, er den amerikanske åbenhed en gave. Derudover er det overraskende nemt at etablere et socialt netværk, mener Kari.
”Så snart man er der, bryder man ud af comfort zonen og tager bare kontakt til folk."
Særligt mødet med de tre California girls skulle vise sig at blive lærerigt for Kari. Den amerikanske go-get mentalitet blev en stærk kontrast til Karis rolige skandinaviske gemyt.
”Når jeg tænker på pigerne jeg boede sammen med, kom jeg til at tænke meget på jantelov, fordi de ikke oplever skam på samme måde som os. At fremhæve sig selv er en god ting, og de studsede over hvorfor jeg aldrig gjorde det. Jeg fortalte dem derfor om principperne ved janteloven, og det syntes de bare var helt skørt," fortæller Kari grinende.
En af pigerne studerede psykologi ligesom Kari, og var vildt dygtig til at tage ordet i timerne og gøre opmærksom på sig selv. Det amerikanske skolesystem fungerer nemlig sådan, at man bliver bedømt på hvor aktiv man er i timerne. Selvom Kari fik gode råd fra pigerne om, at adoptere den amerikanske selvtillid, var det en udfordring at være så meget fremme i skoene. Det blev dog nemmere med tiden, og Karis fire måneders California-living fik imidlertid nervøsiteten for sprogbarrieren til at fordufte.
Hun mener, at vi skandinavere bør tage inspiration fra den amerikanske selvsikkerhed. Faktisk var hendes tre roomies meget imponerede over skandinaveres engelskniveau, sammenlignet med andre internationale studerendes.”Så det skal man ikke stresse så meget over,” pointerer hun.
Skandinavien i et nyt perspektiv
Når Kari tænker tilbage på sit California adventure er hun ikke i tvivl om, at hun ikke ville have været oplevelsen foruden. Som hun selv nævner, er hun en meget ”hjemmekær” person og døjede med hjemve i begyndelsen. Det hele gik heller ikke fuldkommen gnidningsfrit, og den første måned var hun ikke sikker på, om hun ville få en plads på de fag, hun havde tilmeldt sig. Heldigvis var EDU og Berkeley hjælpsomme med alt det praktiske, og hun endte med at få plads på alle fag.
Muligheden for at bryde fri fra de trygge rammer var tilmed en motivationsfaktor:
”Jeg er fra en stor familie, og er vant til at have familie tæt på mig hele tiden. Så det her har været en stor læring for mig. Men jeg vidste, at dét her skulle jeg, og det var noget jeg måtte udfordre mig selv i. Nu er jeg bare SÅ glad for, at jeg tog afsted.”
Karis hjemve endte derfor med at skabe perspektiv på hendes gode liv derhjemme.
”Hjemve er jo egentlig en fin følelse, for du lærer at værdsætte alt det gode derhjemme.”
Karis råd til andre der overvejer udlandsophold er derfor, at man bare skal gøre det.
”Benyt chancen når du har muligheden, og bor i et velfærdsland, som støtter dig og hjælper dig videre. Jeg ville ikke være foruden."
Drømmer du selv om et ophold på University of California Berkeley?
Du kan læse meget mere om universitetet, hvordan du søger og hvad du kan læse lige herunder.