Christoffers elite-sommer på UC Berkeley
Christoffer testede sin akademiske flyvehøjde på én af USA’s helt tunge universitetsdrenge. Han havde altid haft en drøm om at komme udenlands, men en hektisk hverdag havde gang på gang spændt ben for planerne. Midt i kandidaten besluttede han sig for at handle – og et Summer School ophold på UC Berkeley blev redningen på Christoffers akademiske udlands-ambitioner.
Inden Christoffer skiftede Statskundskab på SDU ud med eliteuniversitetet University of California, Berkeley, var han stadig i tvivl om, hvor hans passion lå. De fag han havde taget på Statskundskab var rimeligt generelle, og han manglede en klarere ide omkring sin fremtidige karrierevej.
”Jeg er meget interessedrevet, og vil sandsynligvis gerne skrive en ph.d., så for mig var det lige så meget et spørgsmål om, hvilken retning jeg gerne ville gå. Jeg havde brug for at vide, hvad jeg godt kunne tænke mig at arbejde med. Er det undervisning på universitetet? Er det politisk økonomi? Hvad er det egentlig, jeg godt kunne tænke mig?”
Udover at blive skarpere på sine interesser, havde han mulighed for at tage nogle meget specifikke fag, som der ikke var mulighed for på SDU. Han tog bl.a. faget miljøpolitik, hvor de nøje læste og gennemgik traktater. Niveauet var højt, og man blev testet allerede efter to uger. Christoffer fremhæver, at det også afhang utroligt meget af underviserne, hvor højt niveauet var.
”Underviseren fra Politisk Økonomi startede fx med at sige: hvis man har store forventninger til sine studerende, så klarer de sig godt. Så var scenen lagt,”siger han og griner.
Kaffe med professorerne
Christoffer havde et pakket akademisk program, og endte med at tage 12 ugers Summer School, hvorimod de fleste andre tog 6 uger. Berkeleys sommerprogrammer er nemlig inddelt i såkaldte sessions, hvor 6 uger svarer til én session. Selvom Christoffer havde en travl sommer, passede programmet perfekt til hans temperament – og han fik virkelig prøvet sine evner af i praksis.
”Jeg har egentlig altid været betaget af at finde ud af, om jeg kunne følge med på de helt store universiteter, hvor man virkelig kæmper med toppen af poppen. Og så tænkte jeg, det er jo verdens fjerde bedste universitet, så hvis man kan følge med der, så får man da bevist, at man kan være med der hvor det virkelig tager fart.”
Selvom UC Berkeley har ry for at være toppen af kransekagen inden for academia, er der ikke langt mellem underviser og elev. Hvor det i Danmark ville virke helt ude i skoven at drikke en hygge-latte med sin professor, var det på Berkeley ikke noget udsædvanligt syn. Christoffer har stadig kontakt til en af underviserne fra sit ophold – og samme underviser havde endda ugentlige træffetider, hvor man kunne tale frit med ham om alt fra faglige udfordringer til figurerne på hans t-shirt, fortæller Christoffer.
”Det var fedt at kunne snakke med sin professor og få svar på spørgsmål såsom: kan jeg søge en ph.d.? Har jeg niveauet til det? Så man kan få nogle rigtigt gode relationer, hvis man vil gå den vej,”siger han.
På UC Berkeley blev man løbende motiveret gennem studiet, hvilket tiltaler Christoffer meget mere end den danske model.
”Man får ikke særlig meget feedback i Danmark, men i USA har man lidt flere ’steps’, så du får at vide, hvad det er du skal arbejde på, for at blive bedre.”
Californiske kontraster
Når Christoffer ikke havde travlt med at suse rundt på campus og blive klogere på miljøpolitik og politisk økonomi, udforskede han nærliggende naturområder som den berømte nationalpark Yosemite. Yosemite bliver ofte ranket i top ti over de smukkeste nationalparker i USA, og Christoffer brugte en hel weekend der. Parken ligger kun fire timer væk, så man kan også nemt tage en dagstur dertil. Derudover brugte han en del tid i millionbyen San Francisco, som ligger ca. 20 km fra campus.
Selvom Christoffer vidste en del om USA inden han tog afsted, blev han alligevel overrasket over det USA han oplevede:
”Det var lidt et kulturchok at komme derover. Jeg havde forventet, at de var mere konservative, men de ligner faktisk meget danskere i den del af USA. Til gengæld var måden, systemet var indrettet på, meget anderledes. Der ligger hjemløse på mange gadehjørner, så det er ikke eventyrfortællingen, som man nogle gange kan sidde og læse om i USA, det er den virkelige verden.”
På den måde er landet meget kontrastfyldt. Christoffer syntes dog det var fedt, at amerikanerne ikke prøvede at ’gemme det grimme’ væk, men var ærlige omkring, hvilke områder man helst skulle undgå.
Når Christoffer tænker tilbage på sin Berkeley sommer, er det selve universitetsoplevelsen der står klarest – og den test han havde givet sig selv, om at afprøve sin faglige kunnen, må siges at være bestået:
”Jeg kom derfra med karaktererne A, A og B+, så jeg blev ikke sat til vægs i hvert fald,” siger han med et smil på læben. Hvis man gør en indsats, mener Christoffer da heller ikke, at man skal være nervøs for, om man kan klare niveauet på Berkeley:
”Det var ret fedt at finde ud af, at der ikke er så stor forskel på danske og udenlandske universiteter. Vi kan sagtens følge med.”
Christoffers bonustip:
Prøv én ny ting om dagen. Det kan bare være at gå en anderledes vej hjem. På den måde ser man noget nyt og vanvittigt flot, som man måske ikke ville have set under andre omstændigheder. Fx fandt jeg en nærliggende nationalpark, fordi jeg gik en lille omvej. Så udnyt chancen for at lære noget nyt, nu du endelig er afsted.
Vil du også teste dine akademiske evner af blandt toppen af poppen?
Du kan læse meget mere om UC Berkeley herunder.
University of California, Berkeley
Vidste du forresten, at du ikke behøver blive ruineret på et sommerophold på et af verdens absolut bedste universiteter? Et typisk summer school ophold bestående af 5 units, koster omkring 18.000 kr. Så, det er faktisk muligt at få råd til drømmen. Du kan læse mere om hvordan du finansierer dit ophold her.