Veras autentiske Midwest-semester
Med drømmen om en autentisk amerikansk oplevelse faldt DMJX-studerende Veras valg på University of Wisconsin-Madison midt i USA’s Midwest. Læs med nedenfor og hør mere om nye faglige strukturer, anderledes uni-oplevelser og ”the american life”.
Hej Vera! Dejligt, at du vil fortælle lidt om dine oplevelser som studerende på University of Wisconsin-Madison (UW-Madison). Til at starte med vil du så ikke fortælle lidt om, hvorfor valget faldt på dét universitet? 🎯
Det skete faktisk lidt tilfældigt. Oprindeligt havde jeg kigget på nogle andre universiteter på vestkysten, men så ringede jeg ind til EDU for at stille nogle spørgsmål om optagelsesprocessen, og kom tilfældigvis til at snakke med en medarbejder, anbefalede mig at søge til Midtvesten i stedet. Der mente hun, at det var nemmere at få den helt autentiske, amerikanske college-oplevelse og opleve en lidt mere integreret del af den amerikanske kultur.
Det havde jeg slet ikke overvejet, men jeg synes, at det gav utrolig god mening. Og efter at have kigget på hvilke midtvestlige universiteter EDU samarbejdede med, valgte jeg at søge ind på University of Wisconsin-Madison, fordi de havde gode rankings og gode fag indenfor mit område.
Det lyder som om, at dit valg faldt på det helt rigtige! Hvordan var det så at bo i The Midwest og opleve USA indefra? 👀
Jeg synes, at Madison er et vildt fedt sted at studere, fordi jeg ikke har fornemmelsen af at drukne i folk. Der bor ca. 250.000 i Madison, så den er stor nok til at være en by og give dig fornemmelsen af liv og aktivitet, men ikke så stor, at man ikke kan nå at lære den at kende.
Jeg føler virkelig, at det er blevet min by – jeg har yndlingsgader, en stamcafe og jeg ved, hvor jeg skal gå hen, hvis jeg vil danse, eller hvis jeg bare vil drikke øl. Og den fornemmelse synes jeg i høj grad giver mig en følelse af at høre til og at være en del af kulturen her, som jeg tænker mange tager på udlandsophold for at opleve. Det gjorde jeg i hvert fald.
Derudover er folk fra det midtvestlige USA utrolig åbne og venlige og vil gerne snakke med udlændinge og dele oplevelser og perspektiver om kultur og kulturforskelle, hvilket jeg har fået enormt meget ud af. Og så er universitetet mega fedt med lækkert udstyr og en masse tilbud til de studerende, der går her, som f.eks. træningscentre og en svømmehal, gratis busser og en studiebiograf, der helt gratis viser film hver uge.
Hvordan er det så at studere i en by som Madison i forhold til at studere i Danmark? ?
Der er mange forskelle! Den største er nok strukturen på uddannelsessystemet. Her kan man tage mere eller mindre lige præcis de fag, man vil, også på tværs af fakulteter. Folk her starter ikke på statskundskab eller på kemiingeniør. De vælger en række fag og igennem deres semestre snævrer de så langsomt deres fokus ind, men de har slet ikke vores fastømrede uddannelsesstruktur, hvor du vælger dit fagområde, og så følger du det med nogle få valgfag ind imellem.
Det betyder også, at der ikke er nogle klasser, eller folk der følger dit skema. Jeg har fire fag her, og den fagkombination er jeg den eneste på hele universitetet, der har. Det tog mig lidt tid at vænne mig til, at jeg ikke ”følges” med nogen igennem min skoledag, og at undervisningen ikke på samme måde som derhjemme kan bruges som en social base. Til gengæld får man meget mere valgfrihed og kan i langt højere grad selv sammensætte sit ideelle skema, hvilket har været det hele værd for mig.
Og apropos fag, hvordan var fagene og undervisningen så? Levede det op til dine forventninger? ?
Fagene er noget af det fedeste ved mit ophold. Jeg har den fedeste fagkombination og jeg lærer så sindssygt meget, som jeg ikke ville kunne komme til på min egen uddannelse i Danmark. Fagene var også klart det vigtigste inden jeg søgte ud. At tage på udlandsophold ville give mig faglige muligheder, som jeg ikke havde til rådighed i Danmark. Og så ville det hjælpe mig med at skabe en anderledes profil, når jeg engang skal ud på arbejdsmarkedet. Og ikke mindst betyde, at jeg kunne lære mere, end jeg kunne derhjemme.
Er der så noget specifikt, du kan bringe med dig hjem? ?
Absolut. Fagligt har opholdet givet mig utrolig meget. Jeg kommer ikke nødvendigvis hjem og er bedre end alle i min klasse, men jeg har fået mulighed for at udforske nogle dele af mit fag, som jeg ikke ville kunne derhjemme. Så mit faglige perspektiv og professionelle muligheder synes jeg er blevet meget bredere.
Personligt synes jeg, at det at rejse ud og være fremmed i et andet land og opleve en ny kultur giver enormt meget. Både i forhold til forståelse af andre kulturer, men også i forhold til at kunne sætte sin egen i perspektiv og på nogle områder også at kunne omfavne den bedre. Og så jeg har fået venner her, både amerikanere og andre danskere, som jeg håber, at jeg kan holde fast i længe!
Her afslutningsvist – har du så nogle gode råd til andre, der overvejer et studieophold i udlandet? ?
Tag af sted. Processen op til er et kaos, og det tror jeg, at den er for langt de fleste: Man kan ikke få de fag, man troede, at man kunne, man kan ikke rejse nok legater til at dække sig ind økonomisk, man kan ikke finde et sted at bo, osv. Alle de problemer løser sig relativt hurtigt og relativt nemt, når først man ankommer.
Så selvom vejen derhen er besværlig og bumlet og du bliver usikker på, om det er det værd, så tag af sted. Oplevelsen kommer til at opveje den tid og det bøvl, det har kostet. Og ligegyldigt om det er økonomi eller housing eller noget tredje, du bekymrer dig over, så skal det nok gå. Bare tag af sted, mens du har chancen og nyd det!
Oplever du bump på din vej til et studieophold i udlandet? Lad os hjælpe dig!
Skriv på vejledning@edu-danmark.dk eller ring til os på 70 20 28 24 – så guider vi dig igennem kaos-junglen, så du får et uforglemmeligt semester, uvurderlige oplevelser og uforlignelige perspektiver.