Fagligheden i top på University of New South Wales (UNSW)
23-årige Mathilde Granberg har en bachelor som civilingeniør og er i gang med studielinjen ‟Biomekanik og biomaterialer” under DTUs kandidat Medicin og Teknologi. Fra marts måned i år har hun dog studeret under sydligere solstrejf, nemlig i Australien hvor hun som en del af kandidaten tager et semester på University of New South Wales i den australske storby Sydney.
”Min motivation kom af, at jeg havde brug for en pause i studiet derhjemme, og at jeg samtidig gerne ville ud at opleve en masse nyt. Jeg arbejdede hele mit sabbatår og havde hverken været ude at rejse i længere tid eller boet i et andet land end Danmark. Med et studieophold kunne jeg også godt tænke mig at blive mere selvstændig ved at skulle klare alting selv. I Danmark er vi jo vant til at være omringet af folk, vi kender, som altid er der til at hjælpe. Det har været grænseoverskridende, at jeg nærmest har skullet opbygge et helt nyt liv for et halvt år, selv om jeg planlagde meget af opholdet med en veninde fra studiet”, fortæller Mathilde.
Især da de to danske piger tog hul på boligjagten downunder, mærkede Mathilde nødvendigheden af at kunne selv – at stole på sin egen mavefornemmelse og dømmekraft.
”Når du leder efter en lejebolig i Australien, er det typisk via en privat udlejer. Mange gange er det sharehouses, hvor du skal bo med andre mennesker, men når du er ude for at kigge på stedet, ved du ikke, hvem de andre er. Der kunne jeg godt mærke, at vi skulle stå på egne ben. Vi havde ingen at tage med os ud at kigge på boliger, men skulle selv ret hurtigt tage stilling til, om et sted var dér, vi ville bo det næste halve år”.
Faglighed først og fremmest
Da Mathilde begyndte at kigge efter et udenlandsk universitet, der kunne opfylde hendes drømme om et semester i udlandet, gik hun efter et universitet med fagligheden i orden.
”Mit største kriterium var at finde relevante kurser til min uddannelse, hvilket er ret svært, eftersom min uddannelsesretning er meget specialiseret. Men UNSW er et af de få universiteter, der udbyder fag, jeg kan bruge – og så var det utroligt nemt at finde rundt i universitets kursusdatabase. Derudover kunne jeg godt tænke mig at gå på et engelsktalende universitet, da hele min kandidat er på engelsk, og det derfor var oplagt at bruge semestret til at forbedre mit engelsk. Geografisk var Australien min førsteprioritet, fordi jeg aldrig har været her og fordi jeg havde hørt meget om landet og den åbne og hjælpsomme kultur, som australierne er så kendte for”.
Som bioteknisk ingeniør vil Mathilde gerne arbejde med design af nye produkter inden for medikoteknisk udstyr, eksempelvis til hospitaler og genoptræning. På UNSW læser hun fire fag, der ikke kun har givet hende faglig ballast, men hvis undervisere formår at få de studerende til at tænke som ingeniører, blandt andet gennem to konkrete studieprojekter.
”I det ene projekt skulle vi i min gruppe fremstille en skinne til korsbåndsskader og forbedre den i forhold til produkter, der allerede findes på markedet. Vi integrerede en vibrator i en standardskinne, som vi også selv designede, så patienten kan massere sit ben for at holde musklerne i gang. I et andet projekt om at fremstille kunstigt blod besøgte vi et bloddonorcenter. Her så vi, hvordan de bearbejdede blodet, og vi talte med dem om, hvilke forbedringer de kunne tænke sig. På den måde er undervisningen rigtig godt integreret i den virkelige verden. Det betyder rigtig meget for, at jeg forstår stoffet bedre og selv begynder at tænke over, hvordan et produkt kan være så brugervenligt som muligt. Den tankegang er meget nyttig for mig i forhold til min videre karriere”, forklarer Mathilde.
Socialt og seriøst campus-liv
Mathilde prioriterede at bo tæt på stranden og bor i Coogee Beach-området, 5 minutters bustur fra campus. Hun er ellers vældig begejstret for universitetets campus, der har alt, hvad hjertet, maven, hjernen og musklerne begærer: Restauranter, barer, cafeer, biblioteker, læsesale, fitnesscenter, svømmehal, banker og butikker danner rammen om det livlige campus.
Ud over at bruge mange kræfter på studiet, træner Mathilde to gange om ugen på universitets Australian Rules Football-hold. Hun kendte ikke noget til hverken sporten eller holdet, før hun begyndte på UNSW, men blev introduceret til det i begyndelsen af semestret, og i dag er de andre piger på holdet nogle af dem, hun hænger allermest ud sammen med.
”Efter træning i hverdagene går vi ofte ud at spise sammen, og når vi har været til kamp i weekenden, mødes vi bagefter til en øl. De er smaddersøde alle sammen, og det er rigtig hyggeligt at være en del af et fællesskab på den måde”.
Hjem med styrket selvstændighed
Mathilde er ikke i tvivl om, at hendes semester på UNSW, der slutter ved udgangen af juni måned, både er en personlig og faglig gevinst for hende.
”Generelt er det en kæmpeoplevelse at være afsted, og jeg oplever noget nyt hele tiden. Opholdet giver mig rigtig meget selvstændighed, og personligt er jeg blevet bedre til at skabe kontakt til andre mennesker og bare falde i snak med folk, jeg ikke kender. Fagligt har især to af kurserne givet mig rigtig meget inden for min uddannelsesmæssige specialisering. Biomechanics-kurset har jeg ikke kunnet finde andre steder, og der er ikke et i Danmark, der minder om det, så det har jeg fået rigtig meget ud af at tage herovre”.
Både UNSW og det australske lokalsamfund har gjort sit til at gøre Mathildes studieophold en positiv oplevelse, lyder det fra den australske ende af Skype-samtalen:
”Måske er du bekymret for at være alene, men det bliver du ikke! Alle internationale studerende er alene og åbne for at møde nye mennesker, og universitetet gør rigtig meget for, at de studerende oplever en masse under opholdet. Her er masser af organisationer og klubber, der arrangerer ture for de internationale – f.eks. Aussie Cooking Class. Jeg kan helt sikkert anbefale andre at læse i udlandet og på UNSW. Og hvis du er i tvivl, så skal du bare gøre det!”
Af Christel Damsbo-Madsen Shymko