Universiteter

Få overblik over hvor og hvad du kan læse
Studerende på University of Tasmania
Rejser og oplevelser i Tasmanien
Gradutation på studieophold
Rejser og oplevelser på studieophold i Australien
Venner på studieophold i Australien

Tasmanien - lokalfølelse Down Under

Anna-Sofie tog den slagne vej gennem uddannelsessystemet - direkte fra gymnasium til bachelor, og vupti skulle hun vælge kandidat. Anna-Sofie døjede bare med det ’lille’ problem, at hun havde en rejsekløe, som ikke sådan var til at få bugt med. Hun besluttede sig for at handle med det vuns - og hurtigt blev Aalborg skiftet ud med Hobart. Ølivet på den anden side af jordkloden, viste sig dog at være mere ’familiært’ end Anna-Sofie havde forestillet sig – og der gik ikke længe før Hobart blev ’homey’.

Inden Anna-Sofie flyttede studiet i International Business til den smukke og vilde østat, Tasmanien, havde der ikke været meget ’internationalt’ over hendes studietid. Med det i mente, plus en enorm rejsetrang, besluttede hun sig for at rykke teltpælene op og plante dem solidt i den Tasmanske muld. 

”Jeg tænkte bare, SÅ er det nu jeg gør det, imens jeg stadigvæk er ung og ikke er bundet af noget derhjemme. Så det var egentlig derfor, jeg valgte at tage en hel uddannelse i udlandet. Samtidig gav det ikke meget mening at læse noget, der var internationalt i Danmark. Jeg ville hellere til udlandet og have direkte erfaring med det internationale aspekt.”

Mens Anna-Sofie stadig boede i Nordjylland, vidste hun ikke meget andet om Tasmanien, end at prinsesse Mary kommer derfra. Det skulle en EDU messe, en flink dame fra University of Tasmania (UTAS), og en god mængde brochurer dog lave godt og grundigt om på. 

”Jeg tror, jeg blev tiltrukket af det her med, at der ikke var så mange, der tog til Tasmanien. Det var meget mere populært at tage til Melbourne, Sydney og Brisbane. Og så tiltalte det mig rigtig meget, at Hobart er en lille storby, hvor man kan gå alle steder, og møder folk, man kender rundt omkring,” siger Anna-Sofie, og tilføjer: ”Jeg er selv fra en rigtig lille by, så at skulle tage skridtet til at bo i en by, hvor der bor millioner af mennesker, det tiltalte mig sgu ikke lige.” 

En international familie Down Under

Selvom Hobart er Tasmaniens hovedstad, er den med sine ca. 200.000 indbyggere overskuelig, og man har hurtig adgang til regnskov, bjergområder, strande og floder. Øens isolerede placering gør, at der er et unikt fællesskab og lokalliv - og lige netop den lokale feeling var vigtig for Anna-Sofie, fordi hun var væk fra familie og netværk i halvandet år. Derudover er der et livligt campus-miljø på UTAS, hvor folk mødes på tværs af studieretninger, fortæller hun. Det store internationale netværk, var et ekstra plus:

”Os internationale, vi var alle sammen i samme båd. Vi havde på en måde kun hinanden, fordi vi var væk fra vores familier. Så man bliver lidt som en lille familie, når man er afsted.” 

Det sociale fyldte generelt rigtig meget på UTAS. Fx har de en organisation, der hedder UTAS Life, hvor studerende står for at arrangere ture og events på campus for alle, fortæller Anna-Sofie. Selvom man bruger meget tid på campus, er der stadig masser af tid til at opleve alt hvad ’Tassie’ har at byde på. Anna-Sofie brugte bl.a. weekenderne til at besøge nationalparker, strande og tage på hikes med sine venner. Derudover er der lange ferier, hvor man har mulighed for at komme udover Tassies grænser: 

”Jeg var blandt andet en tur på New Zealand. Jeg var også med en veninde i Alice Springs, Uluru, Melbourne og Adelaide, og til sidst tog jeg på en tur op af den australske østkyst. Det var vildt fedt at opleve. I eksamensperioden var der mest tid til at rejse. Jeg var ofte færdig før de andre, og så kunne man tage afsted og bruge to-tre uger hver gang, man var afsted.”

Tidsmangel i Tassie

Selvom halvandet år virkede som laaang tid, til at få oplevet alle Aussies vidundere, var det bare ikke tid nok:   

”Tiden går vildt hurtigt, så jeg havde det faktisk ret svært med at komme hjem. Man tænker, at halvandet år er lang tid, men det endte bare med ikke at være lang tid nok,”siger hun og griner.

Når Anna-Sofie tænker tilbage på sit ophold, er der mange store oplevelser der popper op i erindringen:

”Det største var, da jeg blev færdig. Min ’graduation’. Det var ret vildt. Det får man ikke på samme måde lov til at opleve i Danmark.”

Det var dog ikke kun fejringen af at blive færdig, der adskilte sig fra den danske universitetsoplevelse. Generelt bliver der forventet meget mere af én, hvilket er virkelig motiverende, fortæller Anna-Sofie. Man bliver løbende vurderet gennem semestret. Så man må lægge sig liiidt mere i selen for at deltage i timerne, end man gør i Danmark, siger hun.

Hjemme i Aalborg er Anna-Sofie så småt ved at søge efter job. Med en kandidat i International Business ser det nu heller ikke heelt dårligt ud, at der står University of Tasmania på CV’et:

”At have været udenlands viser, at man er selvstændig, og at man har nogle andre erfaringer end dem, som har taget uddannelsen i Danmark. Man har nok lidt mere praktisk erfaring, fordi man har samarbejdet på tværs af kulturer. Det tænker jeg, er godt i forhold til et muligt job.” 

Udover selvstændighed, tager hun også lidt af den australske ’laidbackness’ med tilbage til Nordjylland: ”Jeg er blevet meget mere afslappet. Mere ’yolo’,”griner hun. 

Anna-Sofies grunde til, hvorfor du skal læse i Tassie

  • Tasmanien ligger isoleret. Derfor føles øen som et lille ”hyggeligt community”. Tasmanien er bare noget helt for sig selv. 
  • Naturen. Der er så mange flotte steder, og nationalparker alle vegne. Man kommer aldrig til at kede sig. 
  • Man får en autentisk australsk universitetsoplevelse, med campus-stemning, sociale aktiviteter og graduation ceremoni. 

Bonusinfo: I Tasmanien får du lidt mere smæk for SU-skillingen i forhold til storbyer som Sydney og Melbourne. Derudover er undervisningsgebyrerne på UTAS relativt lave. 

Er du også blevet tosset med Tassie? 

Du kan læse meget mere om University of Tasmania lige her. 

Læs mere om university of Tasmania