Universiteter

Få overblik over hvor og hvad du kan læse

Økonomi på University of Queensland (UQ)

Undervisningsafgift (Tuition Fee) og andre gebyrer
Budget
Legater og andre finansieringsmuligheder
SU i udlandet
Udlandsstipendium
Udlandsstudielån


At læse i udlandet er en investering i din fremtid. Det er desværre ikke gratis at blive klogere i udlandet, men heldigvis findes der en lang række forskellige finansieringsmuligheder (SU, SU-lån, udlandstipendium, udlandsstudielån, legater). Så selvom prisen for at læse på et universitet i udlandet kan virke høj, så betyder det ikke, at det er umuligt at få råd. Samtidig kan det være en fordel at have læst i udlandet, når du kommer hjem og skal søge job, da dine kompetencer er efterspurgte.


Undervisningsafgift og andre gebyrer

Undervisningsafgift

Undervisningsafgiften på universitetet afhænger af, hvad du læser.

Undervisningsafgift (tuition fee) - Study Abroad (Semesterophold)

Undervisningsafgift (tuition fee) - Hele uddannelser (bachelor- og kandidatniveau)


Andre gebyrer

Når du skal studere i Australien, skal du tegne den obligatoriske australske sundhedsforsikring OSHC (Overseas Student Health Cover). Læs mere om OSHC.

Udover den obligatoriske OSHC, er der ingen ekstra gebyrer, vi er bekendt med på UQ.


Refusion af undervisningsafgift

Hvis du allerede har betalt undervisningsafgift, og du alligevel ikke har mulighed for at tage af sted, er det, inden for en vis tidsramme, ofte muligt at få det meste af eller hele din undervisningsafgift tilbage.

Universitetets regler for tilbagebetaling af undervisningsafgift

Ofte vil universitetets regler for tilbagebetaling af undervisningsafgift også fremgå af dit optagelsesbrev. 


Budget

Det er en god idé at lægge et budget over dit ophold, så du har et overblik over de udgifter, du har i forbindelse med dit ophold, samt hvordan du kan finansiere det.

Læs om hvordan du lægger et budget og få en skabelon, som du kan bruge med det samme

Du kan finde universitetets bud på et budget her.

UQ's estimat for leveomkostninger (2025) - Husleje, mad, telefon/internet, offentlig transport: 

  • On-campus bolig: 2.185 - 3.245 AUD$
  • Off-campus bolig: 1.705 - 4.060 AUD$
     

Gode budgetråd fra tidligere studerende


Forår 2024

  • Bolig er generelt mega dyrt. Dagligvarer er nogenlunde samme pris som i Danmark, derimod er take away og kaffe super billigt.

Forår 2023

  • Med tanker på rejser, mad og generelt kulturoplevelser vil jeg sige, prisen hurtigt kan stige over det forventede.

Efterår 2022

  • Omkostningerne er højere end forventet, så læg flere penge til. I starten er der meget socialt, hvor man mødes til spontane kaffer og frokoster på uni, og så løber beløbet hurtigt op som ekstra omkostninger.
  • Budgetér med flere penge, end du forventer. For det første, er det ikke "bare danske priser". Det er generelt en smule dyrere. Derudover opstår der hele tiden spontane ture, som man ikke vil gå glip af. Og så er der det faktum, at alkohol (hvis man er til sådan noget) bare er rivende dyrt. Man må vænne sig til tanken om, at en sixpack koster det samme som en hel ramme i Danmark. Løsningen? Køb Dolce Rosso og gingerbeer/hvidvin/citron. :)

Efterår 2019

  • Selvfølgelig er nogle ting dyrere end i Danmark, men mange ting er også billigere. At handle ind er cirka på samme niveau som i Danmark, til gengæld er det f.eks. billigere at spise ude.
  • Levestandarden var den samme som i Danmark. Leveomkostningerne var lidt dyrere end i Danmark.
  • Man får væsentlig mindre for pengene i et super område i Brisbane i forhold til Aalborg, men det kan man jo sige sig selv.

Forår 2019

  • Forvent at du bruger flere penge end derhjemme, siden maden er dyrere og du måske går mere ud og spiser til tider. Men det gode er, at det blot er for en periode. Det er muligt at finde bolig til nogenlunde samme pris som derhjemme.
  • Huslejen har været dyrere end derhjemme og shopping i supermarkedet er også dyrere end derhjemme.

Legater og andre finansieringsmuligheder

Danske legater

Der er mange muligheder for at søge legater i Danmark. En del danske fonde uddeler legater, der er målrettet til studerende, der tager til udlandet for at studere. 

Få inspiration, gode tips og ideér til, hvordan du griber legatansøgningen an under Legater.


Udenlandske legater

Universitetet tilbyder forskellige legater til internationale studerende, bl.a. 

Se UQ's andre udbudte legater Find a scholarhip.


SU i udlandet

Det er muligt at tage din SU med til udlandet, hvis dit ophold enten er en del af din danske uddannelse, eller hvis du tager en hel bachelor eller kandidatuddannelse i udlandet, som er godkendt til SU.

Læs mere om SU i udlandet under Finansiering.


Udlandsstipendium

Hvis du er SU-berettiget (minimum et vist antal klip), kan du ansøge om udlandsstipendium til dine studier i udlandet. Udlandsstipendium administreres af SU-Styrelsen og SU-kontorerne på de danske institutioner. 

Det er kun muligt at få udlandstipendium til hele uddannelser på kandidatniveau eller til semesterophold og sommerkurser, som udgør en del af din danske uddannelse.

Læs mere om udlandsstipendium under Finansiering


Udlandsstudielån

Hvis du får udlandsstipendiet, har du ligeledes mulighed for at optage et udlandsstudielån til at dække den eventuelle difference, der er mellem dit udlandsstipendie og den undervisningsafgift, du skal betale for at læse på det udenlandske universitet.

Læs mere om udlandsstudielån under Finansiering.