Simons Sarawak - Semester på Swinburne University Borneo
Valget om at tage til Asien, var egentlig ret nemt. Et brændende ønske om at stifte bekendskab med en helt ny og anderledes kultur, stod ret højt på listen, da Simon sammen med sin kammerat skulle vælge hvor i verden, de skulle hen.
“Det var primært nysgerrigheden og spændingen ved at vælge et sådan sted, der var den største faktor for valget,” siger Simon og tilføjer, at ingen af dem havde stiftet synderligt stort bekendskab med Asien før, hvilket var én af de primære grunde til, at de gerne ville et lidt "specielt" sted hen.
“Derudover var der også et ønske fra et SU-hjerte om, at det helst ikke skulle koste det hvide ud af øjnene,” siger Simon.
Sarawaks beliggenhed på smukke Borneo er perfekt i stort set alle henseender. Det ligger nærmest perfekt i Asien, hvor man nemt og meget billigt, kan rejse rundt i Sydøstasien og opleve, som også var højt på drengenes ønskeliste. Og med meget lave leveomkostninger i Malaysia, gik det direkte i SU-hjertet og pengepungen.
Swinburne er et Australsk kvalitetsuniversitet, og med det i mente, var valget endnu nemmere for drengene.
“Vi ønskede begge et universitet, som ikke var alt for fremmed for os, som ville sætte os helt til vægs. Da vi fandt ud af, at Swinburne er et australsk universitet, var valget derfor ret nemt.”
Kulturforskelle og kontraster
Simon kan ikke komme udenom, at man hurtigt kommer til at mærke kontraster og kulturforskelle i hverdagene.
"Kulturforskellen mærker man rigtig hurtig. Først er man spændt og suger alle nye indtryk til sig, hvorfor det ikke rigtig betyder noget. Men jo mere, man får slået sig ned og skabt en hverdag, jo mere mærker man, hvor meget kulturen adskiller sig fra den danske. Ikke fordi, at det skal forstås negativt, men man skal være omstillingsparat. Og det omhandler alt fra væremåde, handlemåde, talemåde osv., som adskiller sig," siger Simon.
Han tilføjer; "Nogle gange kan man føle, at man sidder og får grå hår og andre gange suger man det hele til sig, som en fantastisk oplevelse. For det er rigtig specielt, når tingene foregår på en helt anden måde end sædvanen, men ikke desto mindre, er det rigtig lærerigt."
Bagageovervægt af oplevelser
Simon kom hjem efter et halvt år på Borneo med en overvægt at fantastiske minder, storslåede naturoplevelser, kulturelle møder og i dén grad noget at tænke over.
“Når man tager et sted hen som Malaysia, hvor alt er så anderledes, så er hver dag en helt ny oplevelse."
"Skolen var også rigtig fin, og af god, australsk kvalitet, men det bedste var helt klart, at man kunne opleve så meget ved siden af,” siger Simon.
Borneo er verdens tredjestørste ø, og ét af de to eneste steder i verden, hvor man kan opleve orangutanger i det fri. Overvej lige det, som en ting, du får med i pakken - og i baghaven, om man vil.
“Der er SÅ meget at se og opleve på Borneo, som du kun kan opleve der, og der er så meget at se. Du kan opleve regnskove, bjerge, floder, orangutanger og andet wildlife, som man nok aldrig kommer til at opleve igen på samme måde,” siger Simon.
Simon siger samtidig, at han virkelig har oplevet meget på den personlige konto også.
“Det giver også utrolig meget på det personlige plan at være et halvt år afsted på den anden side af jordkloden. Når intet er, som du er vant til, så er du nødsaget til at klare forskellige situationer på andre måder."
"Man kan ikke bare lige tage fat i de personer, man plejer, hvis der sker noget. Her er man tvunget til at klare sig selv, hvilket også (især bagefter) giver rigtig meget personlig styrke."
Efter Simons hjemkomst har han, udover en helt masse fantastiske oplevelser, fundet ud af, hvor godt vi egentlig har det her i Danmark.
“Der er så mange ting, man tager for givet, fordi det er blevet ren sædvane. Vi boede tæt på et fattigt område, hvilket var meget specielt at opleve, især når man tænker over, at vi boede tre drenge i en 140 kvadratmeter stor lejlighed med pool og fitness inkl. for 1.600,- om måneden - og det er faktisk ‘dyrt’ i Malaysia.”
Simon pointerer, at det virkelig er en øjenåbner at være så tæt på fattigdom og i en så kontrastfyldt hverdag.
“De folk var så udadvendte og livsglade, hvilket virkelig kommer bag på én. Man sidder virkelig og tænker “hvordan kan de være så glade, når de ikke har noget.” Og bagefter tænker man over alle de gange, man selv har bandet og svovlet over de mest ligegyldige ting. Det er virkelig en øjenåbner!”
Og efter Simon er kommet hjem, har han virkelig også taget nogle af de stærke oplevelser med sig i erindringen. “Jeg kan mærke, at jeg personligt er begyndt at sætte meget mere pris på de ting, jeg har. Det lyder måske lidt klicheagtigt, men sådan er det faktisk. Det er virkelig en ting, jeg ikke vil være foruden i dag og jeg ved, at folk, der tager afsted, får præcis samme oplevelse,” siger Simon.
“Og nå ja, vi har betalt skolegang! Det kan virkelig ikke siges nok, hvor godt vores uddannelsessystem er bygget op. Igen, lad være med at tage tingene for givet,” siger han.
Simons gode råd
“Jeg vil helt klart anbefale alle at tage til Sarawak. Hvis jeg havde muligheden, gjorde jeg det til hver tid igen. I Malaysia får man virkelig meget luksuriøst for rigtig få penge. Det er så billigt i Malaysia, og det giver meget luft i SU-budgettet. Og de penge, man sparer på leveomkostninger, kan man jo passende bruge på endnu flere oplevelser i og udenfor Malaysia.”
Du skal tage til Sarawak fordi…
- Der er SÅ mange ting at opleve. Det hele er én stor oplevelse, som du aldrig kommer til at glemme.
- Det er billigt på Borneo! Og det hjælper helt klart på punkt et, da man kan opleve rigtig meget for meget få penge.
- Det giver så meget på det personlige plan at tage afsted. Derudover er det også rigtig godt på CV’et, men det er kun en lille bonus detalje ;-)