Økonomi på San Diego State University (SDSU)
Undervisningsafgift (Tuition Fee) og andre gebyrer
Budget
Legater og andre finansieringsmuligheder
SU i udlandet
Udlandsstipendium
Udlandsstudielån
At læse i udlandet er en investering i din fremtid. Det er desværre ikke gratis at blive klogere i udlandet, men heldigvis findes der en lang række forskellige finansieringsmuligheder (SU, SU-lån, udlandstipendium, udlandsstudielån, legater). Så selvom prisen for at læse på et universitet i udlandet kan virke høj, så betyder det ikke, at det er umuligt at få råd. Samtidig kan det være en fordel at have læst i udlandet, når du kommer hjem og skal søge job, da dine kompetencer er efterspurgte.
Undervisningsafgift og andre gebyrer
Størrelsen af dit undervisningsgebyr afhænger af, hvad du skal læse på universitetet.
Undervisningsafgift
Undervisningsafgift (Tuition Fee) – Study Abroad (Semesterophold) - Se under Semester at SDSU.
Standardprisen på USD 7.300,- er gældende for 12 units på bachelorniveau og 9 units på kandidatniveau.
Skal man læse flere units - altså et ekstra fag - skal man beregne følgende beløb oven i standardprisen: USD 300,- pr. unit for bachelorfag eller USD 360,- pr. unit for kandidatfag. (2024 priser)
Andre gebyrer
Udover undervisningsafgiften er der en række andre gebyrer, som er obligatoriske:
- Ansøgningsgebyr på USD 175,- (refunderes ikke)
- Obligatorisk sundhedsforsikring - enten SDSU's egen forsikring eller en dansk sundhedsforsikring, som dækker SDSU's krav.
Refusion af undervisningsafgift
Hvis du allerede har betalt undervisningsafgift, og du alligevel ikke har mulighed for at tage af sted, er det, inden for en vis tidsramme, ofte muligt at få det meste af eller hele din undervisningsafgift tilbage.
Universitetets regler for tilbagebetaling af undervisningsgebyr
Budget
Det er en god idé at lægge et budget over dit ophold, så du har et overblik over de udgifter, du har i forbindelse med dit ophold, samt hvordan du kan finansiere det.
Læs om hvordan du lægger et budget og få en skabelon, som du kan bruge med det samme
SDSU kræver dokumentation på, at du vil kunne finansiere USD 18.300,- til at dække alle omkostninger i forbindelse med dit studieophold i USA. Beløbet er deres estimat for, hvad et semesterophold i San Diego ca. vil koste (studieafgift, bolig, mad, bøger etc.)
Leveomkostninger pr. måned estimerer SDSU til at være omkring USD 2.200. (2024)
Gode budgetråd fra tidligere studerende
Forår 2024
- Brug SDSU’s food bank! Det er genialt til at få basis-vare gratis. Den er åben ca. 3 gange om ugen, og du skal blot vise dit studiekort fra skolen - og så kan du tage alt det, du har lyst til (pasta, bønner, mel og udvalgte grøntsager + snacks!)
- Jeg betalte ca. 5800 i husleje (alt inkl.) om måneden. Derudover er madvarer (særligt grøntsager af en eller anden grund) ret dyre i San Diego, som også er Californiens dyreste by at bo i, hvilket har haft betydning for totalprisen. Værd at nævne er det dog også, at jeg har været på en del ture samt lejet biler flere gange, hvilket har trukket prisen godt i vejret også.
Efterår 2023
- Med husleje, bil, mad og sjov kommer det nok op på en 150.000 kr., men man kan godt bo for mindre, hvis det ikke er ved vandet.
- Jeg lavede et budget hjemmefra for at være sikker på, jeg havde penge nok. Hvis man vil rejse meget, koster det flere penge, men godt og vel omkring de 150.000 ville jeg anbefale ellers. Californien er relativt en dyr stat, hvilket også resulterede i, at leveomkostninger og bolig kunne være dyrere end derhjemme, men det er også meget forskelligt alt efter hvad man vil have.
- San Diego var den dyreste by i USA, da jeg var afsted, så leveomkostningerne var generelt set meget dyre. Inklusiv ferier, weekendturer og andre rejser brugte jeg over 150.000 kr.
- Spar gerne mange penge op, så du har råd til at opleve alt det som du vil og ikke skal begrænse dig af penge.
- Mad er dyrt. Selvom det er dyrt at handle, så kan det bedre betale sig at lave mad selv end at spise ude. På SDSU har de også et food pantry, hvor man kan få gratis basisvarer og nogle gange andre lækre ting, det sparede jeg rigtig meget ved.
Forår 2023
- Budgettet ligger omkring 150.000. Dette er dog inklusiv: 2 weekendture til Las Vegas og Los Angeles, ture til Grand Canyon, Bryce Canyon, Joshua Tree, Zion National Park, 6 dage i New York samt 12 dages spring break på Hawaii. Vi har primært handlet stort ind til hele ugen og lavet de fleste måltider derhjemme (med sandwiches eller rester som madpakker) Vi har selvfølgelig også spist ude og hentet mad udefra, men det er nok gennemsnitligt 1-2 gange om ugen.
Efterår 2022
- Alt er dyrere, end man forventer. Så hav en buffer klar.
- Det skal tages med i overvejelserne, at San Diego er en dyr by at leve i, men for mig vægtede oplevelsen klart over økonomien.
- San Diego er generelt en dyr by at leve i, og det er svært helt at komme udenom. Lav gerne et budget hjemmefra, hvor specielt bolig- og madomkostninger skal sættes højere end forventet, når du skal regne ud, om du har råd til at bo i San Diego.
- Lav mad hjemme, hold øje med valutakurs og prøv at hold shoppingen nede :)
- Selvom det er hyggeligt og den nemme løsning at spise ude, er det mindst lige så hyggeligt at handle ind til at spise derhjemme. Lav frokost hjemmefra, som du kan tage med på campus, så du ikke skal købe mad derude hver gang, da det bliver dyrt i længden. Supermarkederne kan have mange varer, og det kan være uoverskueligt, men brug alligevel tid på at finde den billige dåse majs fremfor bare at tage den dyre dåse, fordi det lige er den, man får øje på først.
- Jeg valgte at spare en del de første måneder af opholdet - og så gav jeg den gas i den sidste del af opholdet, således jeg var klar over, hvad tingene kostede. Derimod er det også super vigtigt at undersøge de forskellige supermarkeder i området ordentlig. Da der er STOR forskel på supermarkedernes priser. Jeg kan anbefale Food 4 Less. Det er meget billigt. Endvidere tilbyder SDSU gratis mad hhv. mandag, onsdag og torsdag. Det har jeg også benyttet mig meget af.
Forår 2022
- Ift. leveomkostninger, så er det bedste råd nok, at man ikke bruger Uber for meget, men at man lejer en bil som noget af det første, for det er meget besværligt at komme rundt til ting, hvis ikke man har en bil og heller ikke vil Uber rundt til ting.
- Al mad derovre var lidt dyrere end herhjemme, og fastfood og andet usund mad, man kan købe i supermarkederne, er faktisk ikke specielt billigt. Det var meget få ting, der var billigere, end hvad man kan finde det til herhjemme i Danmark, men det har også noget at gøre med, at der her er tale om Californien, som bare helt generelt er USA's dyreste stat at leve i. Uber er også dyrere end hvis du skal have en taxatur herhjemme i DK.
- Spare flere penge op end du tror. Undersøg bolig i god tid.
Legater og andre finansieringsmuligheder
Danske legater
Der er mange muligheder for at søge legater i Danmark. En del danske fonde uddeler legater, der er målrettet til studerende, der tager til udlandet for at studere.
Få inspiration, gode tips og ideér til, hvordan du griber legatansøgningen an under Legater.
Udenlandske legater
Universitetet tilbyder desværre ikke legater til internationale studerende.
SU i udlandet
Det er muligt at tage din SU med til udlandet, hvis dit ophold enten er en del af din danske uddannelse, eller hvis du tager en hel bachelor eller kandidatuddannelse i udlandet, som er godkendt til SU.
Læs mere om SU i udlandet under Finansiering.
Udlandsstipendium
Hvis du er SU-berettiget (minimum et vist antal klip), kan du ansøge om udlandsstipendium til dine studier i udlandet. Udlandsstipendium administreres af SU-Styrelsen og SU-kontorerne på de danske institutioner.
Det er kun muligt at få udlandstipendium til hele uddannelser på kandidatniveau eller til semesterophold og sommerkurser, som udgør en del af din danske uddannelse.
Læs mere om udlandsstipendium under Finansiering.
Udlandsstudielån
Hvis du får udlandsstipendiet, har du ligeledes mulighed for at optage et udlandsstudielån til at dække den eventuelle difference, der er mellem dit udlandsstipendie og den undervisningsafgift, du skal betale for at læse på det udenlandske universitet.
Læs mere om udlandsstudielån under Finansiering.