Hel Master (kandidatuddannelse) i Australien - portræt af Mark

Mark skabte unik profil med hel Master i Australien

Mark er en af de godt 3.000 studerende, der hvert år vælger at læse en hel universitetsuddannelse i udlandet. For cirka to år siden mødte han EDU på en messe, og derefter var der ikke langt fra drøm til virkelighed.

For 2,5 år siden færdiggjorde Mark sin diplomuddannelse som bygningsingeniør, som han læste på DTU. Det naturlige skridt videre ville være at læse en overbygning samme sted, men udlængslen trak i Mark, og på en messe mødte han en EDU-medarbejder, der fortalte ham om muligheden for at læse en hel kandidatuddannelse i udlandet. Det var ikke en helt ny tanke for den nyuddannede ingeniør, der allerede i forbindelse med sin bachelor havde læst et semester i Australien.

- Jeg ville gerne tilbage til Australien, et semester var ikke helt nok, og det at bo i andre lande og forstå fremmede kulturer sætter det at være dansker i perspektiv, forklarer Mark om sin motivation for at læse i udlandet. 

En mulighed for at specialisere sig fagligt

Mark har specialiseret sig i at konstruere bæredygtige bygninger og særligt solenergi har fanget hans interesse. Derfor blev universitetet også udvalgt efter dets faglige muligheder, og kandidatoverbygningen ”Sustainable Development in the Built Environment” på University of New South Wales (UNSW) i Sydney, Australien var som skabt til Marks faglige profil. Valget om at læse i udlandet har givet Mark en unik uddannelseskombination.

- Jeg tror da, at jeg skiller mig ud i forhold til de fleste danske studerende, men min profil er selvfølgelig kun interessant for en virksomhed, hvis den er relevant for dem, siger Mark, der lige nu venter på svar om, han får tildelt en Ph.d. som han har søgt om på DTU. 

Farvel til Danmark

Selvom Mark drømte om at komme tilbage til Australien, var det alligevel hårdt at forlade Danmark. Universitetsåret i Australien er forskudt i forhold til det danske, så han skulle allerede rejse i midten af juli måned og forlade, hvad han selv beskriver som den bedste danske sommer meget længe. På den anden side af kloden ventede vinterhalvåret med masser af regn og alting var anderledes og lidt besværligt til at begynde med.
- Man skal jo lige lære folk at kende og at finde rundt i byen og på campus, fortæller Mark.
Først skulle der vælges fag, og det var ifølge Mark lidt mere besværligt, fordi der ikke var noget centralt sted at spørge om råd og vejledning. I stedet skulle man opsøge den enkelte professor for at få mere vide om de forskellige fag, men det lykkedes dog Mark at finde fag, som han har været meget tilfreds med.

En multikulturel oplevelse

Efter det første semester var Mark overbevist om, at han ville gennemføre alle 18 måneder som uddannelsen varede.

- Jeg fik et fint eksamensresultat og et relevant studiejob, og det gjorde, at jeg havde lyst til at blive, fortæller han. Mark fik jobbet ved at kontakte en gæsteforlæser fra firmaet Cundall efter en forelæsning. Han blev kaldt til samtale og fik jobbet, hvor han arbejdede med energirigtigt og bæredygtigt byggeri. Udover job og studie var der også masser at se til i fritiden.

Mark var efterhånden blevet en del af et internationalt miljø med studerende fra hele verden. Selvom det nogle gange kunne være udfordrende at lave gruppearbejde med folk fra vidt forskellige kulturer og lande, er det mødet med det fremmede og de mange nye mennesker, som han fremhæver som det bedste ved at have boet og studeret i Australien i halvandet år.

Tilbage til Danmark efter næsten to år i Australien

I løbet af foråret 2012 vendte Mark atter hjem til Danmark. Efter næsten to år væk fra Danmark kræver det initiativ at gøre de gamle venner opmærksomme på, at man er hjemme igen. Telefonen ringer ikke af sig selv, og Mark indrømmer da også, at han ikke var så god til at holde kontakten med dem derhjemme, mens han var af sted.
- Det er klart, at man er blevet glemt lidt, og folk har fået nye venner, men heldigvis har mine venner været der, så snart jeg ringede og sagde, at jeg var kommet hjem, siger Mark.
I Australien mødte han masser af nye mennesker hver uge, og det lærte ham at være mere udadvendt. Det har gjort, at han vil gøre op med det lidt nørdede image, mange ingeniører ofte har.
- Jeg har fået mere selvtillid, fordi projektet lykkedes, og jeg håber da også, at jeg er blevet mere åben overfor fremmede kulturer og synspunkter, siger Mark.

Finansiering

Mark fik udlandsstipendium som dækkede ca. 2/3 af studieafgiften. Derudover fik han penge fra fonde samt SU. Mark dækkede de resterende leveomkostninger ved at tage SU-lån og låne penge af sine forældre.

Se Marks fotos fra Sydney 

Se Marks fotos fra Sydney


 

Gode råd til at komme videre med dine studiedrømme

Opret en gratis mitEDU-profil og få adgang til et skræddersyet digitalt værktøj, der giver dig overblik over hele processen med at få styr på dine muligheder, vælge det rette universitet, og genneføre ansøgningsprocessen. Det er helt uforpligtende at lave en mitEDU-profil.

Opret mitEDU-profil her

Tilmeld dig et af vores kommende events og få styr på studiemuligheder, ansøgningsproces og finansiering.

se eventkalender

Vil du høre andre studerende fortælle om deres ophold, og høre vores vejlederes bedste tips? Så lyt til vores podcast "Verdens Bedste Studieophold".

Lyt til EDU's podcast

Vil du afsted til foråret 2025, så tjek ansøgningsfristerne for alle vores universiteter.

Se ansøgningsfrister her