Universiteter

Få overblik over hvor og hvad du kan læse
Læs et semester på James Cook University, Australien

James Cook University, Australien: Et paradis for biologistuderende

25-årige Michael Ørsted har netop afleveret sit kandidatspeciale i biologi fra Aalborg Universitet. I efteråret tog han næstsidste semester af sin uddannelse på James Cook University i Townsville, Australien. JCU er kendt for sit fokus på biologi, og for Michael var det primært muligheden for at vælge kurser, han ikke kunne få herhjemme, der var hans motivation for et udenlandsk studieophold.

”Nogle af de emner, jeg interesserer mig for inden for biologi, er svære at komme til at læse på mit eget universitet, f.eks. adfærdsbiologi og makro-økologi i tropisk regnskov. JCU Townsville ligger lige i smørhullet mellem Great Barrier Reef og har en af verdens ældste regnskove i baghaven – og det udnytter universitetet: Alle fag relateret til biologi tager udgangspunkt i de øko­systemer, der ligger lige uden for dørmåtten.”

I sin researchfase til udlandsopholdet undersøgte Michael også andre universiteter. Han ville gerne langt væk og kiggede i både New Zealand, Australien og USA. Han kom dog hurtigt frem til, at det skulle være JCU, der på det tidspunkt rangerede som det fjerdebedste på verdensplan inden for biologiuddannelser og som også blev kåret til Australiens bedste universitet inden for biologi.

”JCU har en hel masse feltkurser, hvor man ikke bare sidder i et støvet klasselokale, men også får en masse praktisk erfaring. Jeg tror på, det giver en anden indlæring – at stoffet hænger bedre fast, hvis du har stået med det i hænderne. Og så kan du jo også skrive på dit CV, at du har praktisk erfaring med feltundersøgelser i tropisk regnskov” pointerer Michael.

Kompetent undervisning
Michael læste fire fag på JCU: Population and Community Ecology, Behavioral Ecology, Invertebrate Biology og Adaption to Environmental Change – faget der var en af de primære årsager til, at Michael faldt for JCU.

”Det akademiske niveau er rigtig højt, og vores undervisere er meget kompetente! En af mine forelæsere er leder af universitets Center for Biodiversitet og Klimaforskning og sidder som formand i et stort internationalt panel for klimaforandringer. Det er altså ikke bare hvem som helst, der underviser dig – jeg har virkelig haft toppen af forskere inden for de felter, hvor de udmærker sig. Tit havde de selv været med ind over den litteratur, vi læste, og flere af dem tager selv jævnligt på længerevarende ekskursioner. De bruger al deres tid på deres forskningsområde, og det lægger meget vægt bag undervisningen. Det gjorde, at jeg blev bekræftet i, at JCU var det helt rigtige sted for mig at komme hen.”

JCU gør det endda nemt for de studerende at komme helt tæt på deres interesseområder ved at give dispensation for at deltage i forskningsprojekter, der ligger samtidig med undervisningen – f.eks. hvis en forsker skal bruge et antal frivillige til en ekskursion på 14 dage – 3 uger.

”Der er rigtig mange muligheder ud over bare at følge et kursus. Jeg vidste godt, at der var forskningsmuligheder på JCU, men troede, det var efter afsluttet uddannelse og ikke på den måde undervejs også – men det er kun en ekstra bonus,” fortæller Michael, der i sin fritid deltog i et forskningsprojekt i adfærdsbiologi sammen med en af sine forelæsere.

Thumbs up til campus!
Michael boede i et sharehouse ca. 3 kilometer fra universitetet, og han taler særdeles begejstret om JCUs campus i Townsville – både i forhold til dets naturskønne beliggenhed og faciliteter.

”Campus er nærmest en forlængelse af regnskoven med buskadser, høje træer og en masse dyr, som af og til kommer ned på campus. Og så har JCU et virkelig godt struktureret bibliotek med kæmpe bog- og artikelsamlinger. Det var en stor, positiv overraskelse!”

Han beskriver særligt JCUs biologiafdeling som værende af meget høj standard. Laboratorierne har blandt andet store samlinger dyr, der bliver brugt i undervisningen.

”Det giver en helt anden kvalitet og tyngde især i den praktiske del af undervisningen. Når du går ind i et laboratorium, hvor der står terrarier med dyr langs væggene, skaber det altså en fornemmelse af, at det virkelig er et biologilaboratorium, du træder ind i.”

Måske et skridt nærmere forskningskarrieren
Michael håber på, at kommende arbejdsgivere vil se positivt på hans udlandsophold. Han har blandt andet søgt en ph.d.-stilling på Aalborg Universitet, hvor han tror på, at opholdet på JCU har givet ham en fordel.

”Jeg havde ikke et specifikt job i tankerne, da jeg valgte at læse i udlandet, men jeg har altid gerne villet fortsætte i undervisningsmiljøet, og jeg tror på, at et udlandsophold ofte bliver vægtet højt, når det kommer til ph.d.-stillinger. Der har været mange til samtale på ph.d.-stillingen, og vejlederen lagde meget vægt på, at jeg har været i udlandet og at jeg har haft kurser, der ligger fuldstændig op ad det, ph.d.’en handler om. Det er jo heldigt – for jeg har bare valgt ud fra mine interesser!”

Michael vil klart anbefale andre at læse på JCU – og at læse i udlandet generelt. Han har allerede anbefalet JCU til andre studerende fra Aalborg Universitet, og nogle har efterfølgende besluttet sig for at studere dernede.

 

Af Christel Damsbo-Madsen Shymko