FAQ: Se svarene på de typisk spørgsmål om studieophold
Når du overvejer at tage på studieophold i udlandet, har du helt sikkert en masse spørgsmål, inden du beslutter dig for, hvor og hvornår du vil afsted. Derfor har vi samlet en oversigt over de mest gængse spørgsmål i vores FAQ.
Hvis du har andre spørgsmål, så kontakt endelig vores erfarne vejledningsteam på vejledning@edu-danmark.dk eller på 70 20 28 24. Se vores åbningstider.
Ansøgning igennem EDU
Finansiering
Study abroad (semesterophold) i udlandet
Sabbatår i udlandet
Hel uddannelse i udlandet
EDU er din genvej til at få opfyldt drømmen om at studere i udlandet. Vi giver omfattende og gratis hjælp til danske studerende, der vil studere på et af de mere end 50 universiteter, som vi repræsenterer. Vi har et meget tæt samarbejde med universiteterne, hvilket har en række fordele for dig.
Når du ansøger til et universitet, vil du få en personlig vejleder, som vil hjælpe dig igennem hele ansøgningsprocessen til dit valgte universitet. Læs mere om hvad vi hjælper dig med under "Hvad er fordelene ved at søge igennem EDU?".
- Der er ingen begrænsninger i antallet af studiepladser gennem EDU, så der er god mulighed for at tage afsted sammen med andre.
- 98% af EDU's ansøgere bliver optaget på deres ønskede universitet.
- Vores vejledning er gratis, da vi er ansat af de udenlandske universiteter til at hjælpe dig.
- Du bliver tilknyttet en personlig EDU-vejleder.
- Vi tilbyder vejledning om ansøgningsprocessen, bolig, budget, visum, forsikringer og rejse.
- Du kan ansøge med kort varsel, selvom vi normalt anbefaler at sende ansøgningen så tidligt som muligt.
- Vi hjælper med information om finansiering via legater, SU og udlandsstipendium.
- Vi afholder et pre-departure møde, så du er bedst muligt forberedt til dit ophold.
- Vi kan sætte dig i kontakt med andre studerende, både tidligt i inspirationsfasen og hvis du vil i kontakt med andre, der skal samme sted hen som dig.
Du skal tage på studieophold i udlandet, fordi det er en fantastisk mulighed, hvor du kan udvikle dig personligt, lære en masse om en anden kultur, skabe et internationalt netværk og meget mere. Derudover er det en mulighed for at få et internationalt perspektiv på din faglige læring.
Skal du bruge flere grunde? Så find 10 grunde til at læse i udlandet.
EDU samarbejder med mere end 50 universiteter, som vi kan hjælpe dig med at søge til. Vores partneruniversiteter er placeret i Australien, Canada, Dubai, England, Frankrig, Holland, Irland, Kina, Malaysia, New Zealand, Singapore, Spanien, USA og Vietnam. Universiteterne er håndplukket ud fra kriterier om et højt fagligt niveau, gode forhold for internationale studerende, et interessant studiemiljø og attraktive destinationer.
Alle universiteterne samarbejder i forvejen med danske universiteter, så de er vant til at modtage studerende fra Danmark.
For at komme igang med en ansøgningsproces gennem EDU, skal du udfylde en ansøgningserklæring. Herefter vil du blive kontaktet af din personlige vejleder og få adgang til de næste skridt i mitEDU.
mitEDU er vores digitale værktøj, hvor du kan oprette en personlig profil. Har du allerede fundet dit drømmeuniversitet, vil mitEDU hjælpe dig til at bevare overblikket igennem hele ansøgningsprocessen.
Hvis du derimod stadig er i tvivl om, hvor du vil hen, så vil du med mitEDU kunne få dig et overblik over dine mange muligheder, og finde frem til det helt rette universitetsmatch for dig.
Hvert universitet har sine egne ansøgningsfrister. Vi har samlet dem i oversigterne nedenfor.
Vi anbefaler dog altid, at du starter din proces i god tid, og sender din ansøgning afsted 4-12 måneder før studiestart - alt efter hvilken studietype du vælger.
Et ansøgningsgebyr er et gebyr, du eventuelt skal betale til universitetet, når du søger ind. Men det er langt fra alle af vores universiteter, som opkræver et ansøgningsgebyr. Du kan se, hvorvidt du skal betale ansøgningsgebyr til dit valgte universitet, på universitetsprofilen under 'Økonomi'.
På grund af vores ubegrænsede antal pladser på universiteterne, skal du blot opfylde det udenlandske universitets optagelses- og engelskkrav.
Du finder optagelses- og engelskkravene på universitetsprofilen under 'Hvordan søger jeg?'.
Læs også om hvor du kan komme på studieophold uanset dit gennemsnit.
Flere af vores partneruniversiteter har slet ikke noget engelskkrav. Hvorvidt du skal tage en sprogtest, kommer meget an på dit valgte universitet. I langt de fleste tilfælde vil du dog kunne opfylde universitetets eventuelle sprogkrav på anden vis. Du finder information om engelskkravet på universitetsprofilen under 'Hvordan søger jeg?' og 'Engelskkrav'.
98% af EDU's ansøgere bliver optaget. Hvis du opfylder universitetets optagelses- og engelskkrav, er du næsten sikker på at blive tilbudt studieplads. Der kan dog være enkelte undtagelser, på meget populære programmer eller uddannelser, hvor det vil være en fordel at søge så tidligt som muligt.
Ja, det kan du sagtens. Vores partneruniversiteter kræver ikke et tårnhøjt gennemsnit, når du søger ind. Derudover er der nogle af dem, som slet ikke har noget optagelseskrav. Se oversigten over universiteter, som ikke har et optagelseskrav.
OBS! Dette gælder for study abroad og sabbatårsstuderende, og kan være anderledes for hele uddannelser.
Det er ikke til alle destinationer, at du skal søge visum, når du skal på studieophold. Men til de destinationer, hvor du skal søge visum, vil du få hjælp til visumansøgningen i din pre-departure guide. Du skal søge visum til følgende destinationer:
- Australien
- Canada (hvis du skal være der i mere end et semester)
- England (hvis du skal være der i mere end et semester)
- Kina
- Malaysia
- New Zealand
- Singapore
- USA
- Vietnam
Du kan sagtens ombestemme dig. Når du indsender en ansøgningserklæring, er det helt uforpligtende. Hvis der ikke er et ansøgningsgebyr, vil det endda være gratis at sende din ansøgning afsted til dit valgte universitet.
Når du så accepterer din studieplads, vil du nogle steder skulle betale hele din undervisningsafgift - og andre steder kun et depositum.
Så det er altså først langt henne i processen, at du har penge ude og flyve. Derudover er der tilbagebetalingsregler på universiteterne, i forhold til hvor mange penge du kan få refunderet, hvis du har betalt, men ikke ønsker at tage afsted alligevel. Find reglerne på universitetsprofilerne under 'Økonomi'.
Der er mange forskellige boligmuligheder i udlandet. Nogle studerende vælger at søge bolig på campus, hvis det er muligt, andre vælger at bo i en lejlighed sammen med andre studerende, eller noget helt tredje.
På alle universitetsprofiler har vi givet dig lidt råd til, hvordan du finder bolig på din studiedestination. Derudover får du også gode råd, fra tidligere studerende og fra universitetet, i din pre-departure guide, når du er optaget på et universitet.
Det eneste er at gøre det. Lad være med at tænke over det. Bare af sted!
Når du skal på studieophold i udlandet, skal du betale undervisningsafgift (tuition fee). Derudover er der flybillet, forsikring og eventuelt et visum der skal betales for. Dette kan godt bekymre flere studerende, og derfor har vi samlet en masse tips til hvordan du kan finansiere dit studieophold.
Det vil også være en fordel for dig at tilmelde dig vores webinar om finansiering.
Der findes mere end 20.000 legater i Danmark og der er derfor gode muligheder for at få legater til dit studieophold. Nogle af vores studerende får endda over 100.000 kr. til et enkelt semester i udlandet. Men det kræver arbejde.
Når du er ansøger igennem EDU, får du adgang til vores legatguide og legatliste, som vil hjælpe dig igang med processen. Men læs allerede nogle af vores tips til legatsøgningen.
Du kan også få tips til din legatsøgning i vores webinar om finansiering.
Det afhænger helt af, hvor du vil læse, og hvad du vil læse. Du kan finde en oversigt over undervisningsafgift ved at gå ind på det universitet, du vil søge ind på, og kigge under punktet Økonomi.
Du kan også finde vores økonomioversigt i mitEDU.
De penge, en dansk uddannelsesinstitution skulle have haft for at uddanne dig (taxametertilskuddet), er dem, du kan tage med til udlandet i op til 2 år - og det er dét, der kaldes udlandsstipendium.
Jeg vil anbefale alle at tage ud – det skal man bare gøre, og det kan kun gå for langsomt.
Study Abroad er en fællesbetegnelse for et kort studieophold, hvor du ikke afslutter en hel uddannelse i udlandet. Det er for dig, der vil læse i udlandet som en del af din danske uddannelse, eller ønsker at tage et semester i udlandet efter gymnasiet - læs mere om dette under Sabbatår.
Et Study Abroad-ophold minder om et udvekslingsophold. Den største forskel er, at du på et Study Abroad-ophold selv skal betale undervisningsafgift (tuition fee) til det udenlandske universitet, men du har heldigvis mulighed for at søge om udlandsstipendium som hjælp til at dække din undervisningsafgift.
I modsætning til udveksling, gennem en dansk uddannelsesinstitution, er der et ubegrænset antal pladser som Study Abroad-studerende, fordi du ikke skal bytte studieplads med en udvekslingsstuderende fra udlandet.
Det vil altid være din danske uddannelsesinstitution, der bestemmer, hvor mange fag du skal tage i udlandet, for at det svarer til 30 ECTS. Der findes ingen officiel konverteringsskala. Men vi har skrevet vores erfaringer med hvert universitet på universitetsprofilen under 'Hvad kan jeg læse' og 'Study Abroad (Semesterophold)'.
Det vil vi helt sikkert mene, at det er. Alle studieretninger kan have gavn af, at du får et internationalt indspark fra et semester i udlandet. Men på nogle studieretninger, såsom jura, medicin og sygeplejerske, kan det være svært at finde fag, som kan meritoverføres. Derfor er det en god idé at gå igang med processen tidligt. Vi har samlet lidt gode råd til forskellige studieretninger, så tag et kig på dem.
Vi har hjulpet mange studerende fra professionshøjskoler og erhvervsakademier på studieophold. Det eneste, du skal sikre dig, er, at du kan finde relevante fag i udlandet for din danske uddannelse. Derudover kan det være en fordel at tage en snak med en studievejleder på din uddannelse, inden du går igang med ansøgningsprocessen, så du ved, hvilke fag du skal have dækket, samt hvordan du søger forhåndsgodkendelse.
Hvis du ønsker at tage fag i udlandet, som efterfølgende skal være en del af din danske uddannelse, så skal du søge om en forhåndsgodkendelse.
Du søger om forhåndsgodkendelse af de fag, du ønsker at tage på det udenlandske universitet, hos studienævnet på din danske uddannelsesinstitution. Forhåndsgodkendelsen er studienævnets tilsagn om, at du kan få meritoverført de fag, du tager i udlandet, til din danske uddannelse.
Forhåndsgodkendelsen er også et krav, såfremt du ønsker at søge udlandsstipendium og udlandsstudielån.
Det er en god idé at få forhåndsgodkendt lidt flere fag, end du har brug for, da du så har mere fleksibilitet i forhold til at stykke dit skema sammen, når du kommer dertil i processen.
Forhåndsgodkendelsen kan du få lavet før eller efter, du er blevet optaget på det udenlandske universitet. Hvis du har god tid, anbefaler vi, at du får lavet din forhåndsgodkendelse, før du skriver dine ønskede fag på universitetets ansøgningsskema, da det altid er godt at vide, at de fag, du skriver på fra start, også er dem, som du helt sikkert kan få merit for, når du vender hjem til dit eget universitet igen.
Det er vigtigt at understrege, at det ikke er et krav, at du har din forhåndsgodkendelse på plads, inden du søger ind på et af vores partneruniversiteter. Men hvis du vil have, at opholdet skal indgå i din danske uddannelse, og således også have mulighed for at søge om udlandsstipendium, så skal du have lavet den på et tidspunkt, da du som sagt skal bruge den til at få merit for de fag, du tager i udlandet.
Stop med at overvej og kast dig ud i det uanset, om det gælder Hawaii eller en anden destination!
Ja! Du kan sagtens tage et semester, eller to, til udlandet og studere i løbet af dit sabbatår. Her kan du teste forskellige studieområder af, og blive klogere på om du senere hen vil læse f.eks. psykologi eller kemi, da du kan blande fagene, som du har lyst til. Du kan endda tage 'hyggefag' som surfing, yoga eller lignende.
Derudover vil du udvikle dine sprogkundskaber, få nye internationale venskaber og udvikle dig personligt, når du vælger at tage på sabbatår i udlandet.
EDU kan hjælpe dig med sabbatårsophold af forskellig varighed. Det er op til dig, om du vil være afsted i et par uger eller måneder, på et sommerkursus, sprogkursus eller et enkelt Study Abroad semester eller to.
Vi kan ikke garantere, at et semester eller to i udlandet vil gøre, at du bliver optaget på dit drømmestudie. Men flere uddannelsesinstitutioner vil tage studie i udlandet med i deres vurdering, når de kigger ansøgninger igennem. Vi har f.eks. hørt om studerende, som er blevet optaget på deres drømmestudie, uden at have det rette gennemsnit, men i stedet for relevante fag fra deres sabbatår i udlandet.
Du kan eventuelt prøve at kontakte en studievejleder på dit drømmestudie, for at høre om det er noget, de kigger på, når de vurderer ansøgninger.
Destinationerne for dit sabbatår i udlandet, igennem EDU, er mange. Tag et kig på vores oversigt over sabbatårsmulighederne og begynd at drømme dig væk til andre himmelstrøg.
Det afhænger helt af, hvor du vil hen, og hvor længe du gerne vil være væk. I sabbatårsoversigten har vi inddelt universiteterne i priskategorier, for at give dig en indikation af prisen. Du kan også finde en oversigt over undervisningsafgift, et eksempel på budget, samt gode råd fra tidligere EDU-studerende, på universitetsprofilen under punktet Økonomi.
Selvom jeg havde høje forventninger til opholdet, så var det bare 100 gange federe end forventet.
EDU kan hjælpe dig med at søge ind på din drømme-bacheloruddannelse i udlandet.
Læs mere om dine muligheder for en hel bacheloruddannelse igennem EDU.
Du har masser af muligheder for at tage en hel kandidatuddannelse i udlandet efter en dansk bacheloruddannelse.
Se dine muligheder for en hel kandidatuddannelse igennem EDU.
Når du overvejer at tage en uddannelse i udlandet, er det vigtigt, at du gør dig nogle overvejelser om, hvad du godt kunne tænke dig at arbejde med i fremtiden, og om den uddannelse, du overvejer, vil kunne hjælpe dig med at opnå det mål.
Hvis du er interesseret i at få en international profil, så kan det være en decideret fordel at tage en uddannelse i udlandet. Flere og flere arbejdsgivere lægger nemlig vægt på, at deres medarbejdere har stærke interkulturelle kompetencer for bedre at kunne agere på det globale marked.
Hvis du f.eks. ønsker at læse jura, psykologi eller medicin i udlandet, og gerne vil praktisere det i Danmark efterfølgende, vil der dog være nogle helt specifikke ting, du skal have gennemgået i løbet af din uddannelse, for at du vil kunne blive autoriseret til det erhverv herhjemme. Sørg derfor altid i sådanne tilfælde at tjekke med den relevante brancheforening, hvilke krav du skal opfylde.
Vurdering af uddannelse
Uddannelses- og Forskningsministeriet har desuden gjort det muligt at få vurderet sin uddannelse i forhold til det danske uddannelsessystem. Denne vurdering kan man dog normalt først få lavet, når man har færdiggjort sin uddannelse i udlandet. Meningen er, at du kan vedlægge den, når du skal i gang med at søge job. På den måde får arbejdsgiveren indblik i, hvad man kan med din udenlandske uddannelse.
Når du søger om udlandsstipendium og SU, til en hel uddannelse i udlandet, så skal universitetet og uddannelsen fremgå af SU Styrelsens Fast Track liste. Hvis den ikke allerede fremgår, så skal du søge om at få uddannelsen optaget på listen. Dette kan godt være en lidt lang proces, og SU Styrelsen har ofte lang behandlingstid. Så hvis du vil være sikker på, at have udlandsstipendium og SU med til studiestart, er det en god idé at starte processen tidligt.
Du får virkelig meget ud af det, både fagligt og kulturelt. Det er svært at forklare, og du kan ikke vide, hvordan det er, før du prøver det. Det kræver en del arbejde, men det er det hele værd. Det mest krævende er at få aftalen på plads og søge legater, men det er vand i forhold til alt det, jeg har fået ud af opholdet.
Har du flere spørgsmål om studieophold?
Vi er ansat af vores samarbejdsuniversiteter til at hjælpe dig. Det betyder, at vores hjælp er helt gratis og uforpligtende. Så kontakt os endelig, hvis du har flere spørgsmål om studier i udlandet.
Giv os et kald på 70 20 28 24 eller send en mail til vejledning@edu-danmark.dk