Universiteter

Få overblik over hvor og hvad du kan læse
Portræt af Peter, AUT University, New Zealand

AUT - super studiemiljø og specialiseret opkvalificering

For at få sin akademigrad som markedsføringsøkonom fra Niels Brock op på bachelorniveau, har Peter Hilborg valgt at læse en såkaldt top-up-uddannelse på AUT University (AUT) i New Zealand. En længsel efter at rejse og bedre karriere­muligheder var de tungeste lodder på vægtskålen, da Peter besluttede sig for at opkvalificere sin uddannelse uden for Danmarks grænser.

“Jeg vil gerne prøve at bosætte mig i et andet land, for jeg er sikker på, at det åbner flere døre, at jeg har vist en vilje ved at finde mig tilpas i et fremmed land. Samtidig kan jeg se mere af verden – det er helt perfekt,” fortæller 24-årige Peter, der har boet i Auckland siden juli 2012 og afslutter sine sidste fag fra AUT til september i år.

Skræddersy din uddannelse

Mødet med en anden undervisningskultur har styrket Peters faglighed såvel som selvstændighed.

“Niels Brock har en meget pragmatisk tilgang til undervisningen, hvor AUT er mere akademisk og teoretisk. Det har givet mig et andet tankesæt at arbejde med og gør, at jeg forholder mig anderledes til teorierne end bare at udøve dem. Desuden beror undervisningen i høj grad på selvstudier – du forventes at være mere voksen, og du bliver ikke taget i hånden som i Danmark.”

Netop det større ansvar for egen uddannelse går fint i tråd med muligheden for, at de studerende i høj grad selv kan sammensætte deres uddannelse.

“AUT tilbyder mange valgfag, og det giver uddannelsen en større åbenhed, at jeg kan vælge præcis de fag, jeg er mest interesseret i. Det giver nogle interessante kombinationer ud over de klassiske sammensætninger,” fortæller Peter velovervejet.

Han ønsker at arbejde med kreativ markedsføring og produktudvikling og fokuserer med valgfagene Programming for Creativity, Introduction to Creative Technology og Creative Studios netop på det kreative aspekt af uddannelsen.

Ud over muligheden for at skrue sin uddannelse sammen efter specifikke faglige interesser, roser Peter AUTs udbud af fag – og deres kvalitet.

“Med undtagelse af et enkelt fag sidste semester har jeg haft nogle rigtig spændende fag, der lever op til mine forventninger plus lidt mere. I Strategic Management, som jeg havde forrige semester, var vores lektor helt uovertruffen til at give os en introduktion til emnet. Aldrig har jeg oplevet så grundig en gennemgang af stoffet og velformulerede arbejdsopgaver!”

Et netværksgivende campus

AUT har to campusser i Auckland, og Peter er tilknyttet City Campus, der ligger midt i Aucklands travle bycenter. Her deler han lejlighed med fire andre unge, der alle er fra New Zealand – også Peters kæreste, som han har lært at kende igennem studierne.

Netop City Campus fremhæver Peter som noget af det bedste ved universitetet.

“Universitetets studenterorganisation sørger for, at campus er meget engageret med omverdenen, hvilket skaber et superfedt studiemiljø. Og så er der mange nye bygninger, et fantastisk bibliotek og adgang til mange ressourcer.”

Over 26.000 studerende har en hverdag på AUT, og ifølge Peter er universitetets størrelse et kæmpe plus.

“AUT er et vanvittigt stort universitet, og som studerende er det nyttigt at have så let adgang til folk fra andre industrier og fag. Mange discipliner krydser ind over hinanden, og det giver nogle fordele rent arbejdsmæssigt, fordi jeg kan knytte stærke netværk ud over mit eget felt.”

Nuancerede kulturforskelle

På det personlige plan har den newzealandske kultur gjort stort indtryk på Peter.

“Udadtil virker den newzealandske kultur vestlig og velkendt, så det har været utroligt fedt at se nuancerne og opleve de mange kulturelle forskelle, der faktisk er. Det giver mange perspektiver og en ny tilgang til, hvordan man eksempelvis møder nye mennesker.”

Helt tydeligt husker Peter særligt, hvordan han i begyndelsen blev forvirret over, at folk spørger ‘How are you?’ – og rent faktisk mener det.

“De spørger ikke bare, men er oprigtigt interesserede. Hvis du har en halvdårlig dag, fortæller du det rent faktisk, når du bliver spurgt, og så får du måske lige en sludder med kassedamen om det. På den måde er den newzealandske kultur meget åben, og folk hernede er meget imødekommende.”

 

Af Christel Damsbo-Madsen