Tættere på karrieredrømmen efter et semester på AUT
24-årige Daniel Villadsen er snart færdig med uddannelsen Idræt og Sundhed, som han har læst på SDU i Odense. Et studieophold på AUT University (AUT) i New Zealand og efterfølgende praktik på en af de grønne stillehavsøer endte med at give Daniel en væsentlig anderledes afslutning på sin uddannelse, end han havde forestillet sig.
Mit udgangspunkt for at læse i udlandet var, at jeg tænkte: ’hvor skal jeg lede for at finde fag, der kan overgå de fag, jeg vil kunne læse i Danmark? Der må være noget i New Zealand – det er et land, der er langt fremme på friluftsområdet, og det ville jeg gerne udnytte.
Daniel, hvis interesse for og erfaring med friluftsliv stammer helt tilbage fra Oure Idrætshøjskole, fortæller, at hvor vi i Skandinavien generelt har en rekreativ tilgang til friluftsoplevelser, er der i blandt andet New Zealand meget mere fokus på adventure. En forskel, han gerne ville opleve på egen krop.
”Jeg kunne godt tænke mig at få nogle aspekter på forskellen mellem de to tilgange til friluftsliv for at se feltet fra en anden vinkel og finde ud af, hvad man i New Zealand finder vigtigt i udførelsen af friluftsliv”, forklarer Daniel, der besluttede sig for at ændre sin plan om at læse et friluftsforløb på SDU, der ville inkludere ture til Norge, Sverige og Island.
”New Zealand ville kunne byde mig på alle de typer friluftsoplevelser, som Norge, Sverige og Island kan tilsammen – New Zealand har bare hele pakken, og naturens alsidighed gør, at jeg ville kunne teste mig selv på et helt andet niveau”, fortæller Daniel og udpeger billeder af de bjerge, han besteg i løbet af semestret: Mt. Taranaki, Mt. Ruapehu, Mt. Tongariro og Mt. Ngurauhoe på Nordøen og Mitre Peak og Black Peak på Sydøen.
Kompetent undervisning gav god erfaring
Daniel læste fire fag på AUT, hvoraf tre fag indgik i fagpakken Outdoor Leadership. Skal Daniel fremhæve det bedste ved sit semester på AUT, er det netop undervisningen og ikke mindst underviserne.
Underviserne leverede virkelig varen, og det har spillet utroligt meget ind på min oplevelse af at læse på AUT. De var sindssygt inspirerende, kompetente og specialister inden for hver deres felt af friluftsliv. Den ene underviser på Outdoor Leadership har eksempelvis 27 års erfaring med fos-kajak og bjergbestigning, og en anden underviser arbejdede i mange år på en outdoor-efterskole og havde tidligere undervist på den verdensanerkendte instruktør-uddannelse National Outdoor Leadership School. Miljøet på studiet var meget lærermesteragtigt, og fordi de tog på ture sammen i op til tre dage ad gangen, hvor underviserne indgik som en del af grupperne, blev de en meget sammentømret gruppe.
På SDU er friluftsfag en del af 2. og 3. års-pensum, hvor outdoor på AUT er førsteårsfag. Det betød, at Daniel og den danske pige, der studerede på AUT samtidig med ham, på nogle områder havde mere erfaring end de andre på holdet.
”Vi blev brugt som eksempler og havde derfor en mere hjælpende rolle, fordi vi allerede kunne nogle teknikker i forvejen. Så fra at begynde semestret med at lytte, læse og se, havde jeg til slut en mere aktiv rolle – det har jeg fået utroligt meget ud af, fordi det netop er det, jeg vil i min videre karriere inden for friluftsliv” forklarer Daniel.
Forlængede opholdet med praktikforløb
Daniels oprindelige plan var at slutte sin uddannelse i Norge. I stedet har han netop afsluttet syv ugers praktik på newzealandske Tihoi Venture School, en outdoor-efterskole for 14-årige drenge. Som en del af lærerstaben planlagde, tilrettelagde og udførte han blandt andet et adventure race for 56 elever.
Ikke kun i forhold til sin praktikstilling kunne Daniel trække paralleller til den viden og praktiske erfaring, han fik ud af at studere på AUT. Også i forhold til sit cv og videre karriere er Daniel sikker på sit faglige og personlige udbytte.
Se videoer og billeder fra New Zealand
Få yderligere inspiration til et studieophold på AUT ved at se Daniels fantastiske videoer og billeder fra sine mange oplevelser i New Zealand.
Skal vi også hjælpe dig til AUT eller et andet sted?
Ring til os på 70 20 28 24 eller skriv til os på vejledning@edu-danmark.dk, så du kan komme tættere på din drøm om et studieophold i udlandet!
Vores hjælp er gratis, da AUT og vores andre universiteter har ansat EDU til at hjælpe dig.
Af Christel Damsbo-Madsen Shymko og Linnea Ling Jahn