Universiteter

Få overblik over hvor og hvad du kan læse
Portræt af Daniel, AUT University, New Zealand

Tættere på karrieredrømmen efter et semester på AUT

24-årige Daniel Villadsen er snart færdig med uddannelsen Idræt og Sundhed, som han har læst på SDU i Odense. Et studieophold på AUT University (AUT) i New Zealand og efterfølgende praktik på en af de grønne stillehavsøer endte med at give Daniel en væsentlig anderledes afslutning på sin uddannelse, end han havde forestillet sig.

”Mit udgangspunkt for at læse i udlandet var, at jeg tænkte: ’hvor skal jeg lede for at finde fag, der kan overgå de fag, jeg vil kunne læse i Danmark? Der må være noget i New Zealand – det er et land, der er langt fremme på friluftsområdet, og det ville jeg gerne udnytte’”, fortæller Daniel.

Daniel, hvis interesse for og erfaring med friluftsliv stammer helt tilbage fra Oure Idrætshøjskole, fortæller, at hvor vi i Skandinavien generelt har en rekreativ tilgang til friluftsoplevelser, er der i blandt andet New Zealand meget mere fokus på adventure. En forskel, han gerne ville opleve på egen krop.

”Jeg kunne godt tænke mig at få nogle aspekter på forskellen mellem de to tilgange til friluftsliv for at se feltet fra en anden vinkel og finde ud af, hvad man i New Zealand finder vigtigt i udførelsen af friluftsliv”, forklarer Daniel, der besluttede sig for at ændre sin plan om at læse et friluftsforløb på SDU, der ville inkludere ture til Norge, Sverige og Island.

”New Zealand ville kunne byde mig på alle de typer friluftsoplevelser, som Norge, Sverige og Island kan tilsammen – New Zealand har bare hele pakken, og naturens alsidighed gør, at jeg ville kunne teste mig selv på et helt andet niveau”, fortæller Daniel og udpeger billeder af de bjerge, han besteg i løbet af semestret: Mt. Taranaki, Mt. Ruapehu, Mt. Tongariro og Mt. Ngurauhoe på Nordøen og Mitre Peak og Black Peak på Sydøen.

Kompetent undervisning gav god erfaring 

Daniel læste fire fag på AUT, hvoraf tre fag indgik i fagpakken Outdoor Leadership. Skal Daniel fremhæve det bedste ved sit semester på AUT, er det netop undervisningen og ikke mindst underviserne.

”Underviserne leverede virkelig varen, og det har spillet utroligt meget ind på min oplevelse af at læse på AUT. De var sindssygt inspirerende, kompetente og specialister inden for hver deres felt af friluftsliv. Den ene underviser på Outdoor Leadership har eksempelvis 27 års erfaring med fos-kajak og bjergbestigning, og en anden underviser arbejdede i mange år på en outdoor-efterskole og havde tidligere undervist på den verdensanerkendte instruktør-uddannelse National Outdoor Leadership School. Miljøet på studiet var meget lærermesteragtigt, og fordi vi tog på ture sammen i op til tre dage ad gangen, hvor underviserne indgik som en del af grupperne, blev vi en meget sammentømret gruppe”.

På SDU er friluftsfag en del af 2. og 3. års-pensum, hvor outdoor på AUT er førsteårsfag. Det betød, at Daniel og den danske pige, der studerede på AUT samtidig med ham, på nogle områder havde mere erfaring end de andre på holdet.

”Vi blev brugt som eksempler og havde derfor en mere hjælpende rolle, fordi vi allerede kunne nogle teknikker i forvejen. Så fra at begynde semestret med at lytte, læse og se, havde jeg til slut en mere aktiv rolle – det har jeg fået utroligt meget ud af, fordi det netop er det, jeg vil i min videre karriere inden for friluftsliv”, forklarer Daniel.

Forlængede opholdet med praktikforløb

Daniels oprindelige plan var at slutte sin uddannelse i Norge. I stedet har han netop afsluttet syv ugers praktik på newzealandske Tihoi Venture School, en outdoor-efterskole for 14-årige drenge. Som en del af lærerstaben planlagde, tilrettelagde og udførte han blandt andet et adventure race for 56 elever.

”I mange år har jeg haft en plan om at studere nordisk friluftsliv, men jeg er nysgerrig og valgte at sige nej til Norge, som jeg ellers havde set frem til, for i stedet at forlænge mit ophold i New Zealand. En gang imellem må man tage risici og se, hvor det bringer én hen – og forhåbentlig lander man blødt. Hvis du har en attitude om at se muligheder, får du øjnene op for nogle virkelig spændende veje”, smiler Daniel.

Ikke kun i forhold til sin praktikstilling kunne Daniel trække paralleller til den viden og praktiske erfaring, han fik ud af at studere på AUT. Også i forhold til sit cv og videre karriere er Daniel sikker på sit faglige og personlige udbytte.

”Generelt er et udlandsophold rigtig godt på dit cv, fordi det viser engagement, selvstændighed og gå på mod. Jeg tænker selv på at tage underviservejen, så i min situation er det ekstra gavnligt, at jeg har været opsøgende og har oplevet så meget af New Zealand på egen hånd, og at jeg har været i praktik på en anerkendt outdoor-efterskole. Den slags erfaring er højt vægtet inden for mit felt, og det er derfor værdifuldt for mig at have oplevet, hvordan der er en anden tilgang til friluftsliv i New Zealand i forhold til Danmark og Norden”, siger Daniel og understreger vigtigheden i at se og udnytte de muligheder, der viser sig:

”Dit udbytte afhænger meget af din attitude: Sug til dig og lær af dine omgivelser og tag det med hjem, du kan bruge. Personligt har jeg en idé om, at jeg har udviklet mig på alle mulige leder og kanter, men jeg tror, jeg først virkelig vil opleve forskellen og min udvikling, når jeg er tilbage i mine vante, gamle rammer”.

Se videoer og billeder fra New Zealand

Få yderligere inspiration til et studieophold på AUT ved at se Daniels fantastiske videoer og billeder fra sine mange oplevelser i New Zealand. 

 

Af Christel Damsbo-Madsen Shymko

Gå til toppen Kontakt os

Kontakt os

EDU’s vejledning er gratis og uforpligtende.
Så kontakt os endelig!
Indsend formularen eller ring til os på 70 20 28 24 på hverdage mellem kl. 9 og 16.