Auckland vs Aarhus
Da Aarhus blev for lille for Sofie, skiftede hun den ud med Auckland. Et lidt større, mere multikulturet og naturpræget hjem, kan man nok godt kalde det.
Grundene til skiftet for Sofie var mange, både en række personlige ting og ønsket om at gøre noget fuldkommen for egen skyld, var to af de primære faktorer for, at Sofie drog så langt væk fra Aarhus, som man faktisk kan komme.
“Jeg havde brug for en pause fra mit danske liv, om man vil. Jeg havde lidt svært ved at genkende mit gamle jeg,” siger Sofie.
Hun tilføjer, at hun gerne ville langt væk, hvor ingen kendte hende og så trak den allerede kendte kærlighed til New Zealand naturligvis også.
“Jeg ønskede at tage et stort spring ud i en ukendt virkelighed, som jeg vidste, ville komme til at udfordre mig på godt og ondt. Med andre ord, det var helt klart potentialet for personlig og mental udvikling, der gjorde, at jeg valgte at tage afsted. Andre grunde var også min rejselyst, interessen for det engelske sprog og min evige kærlighed til New Zealand.”
Valget om New Zealand som nyt hjemland, var da heller ikke helt fremmed for Sofie, der efter lang tids drømmeri om at have adresse i New Zealand, aldrig rigtig var i tvivl om, at det var dér, hun skulle til - så langt væk, som overhovedet muligt.
Et tilbud om en udvekslingsplads i Dunedin endte med et ‘nej tak’, da hun ikke synes, at fag osv. gik op i en højere enhed, og derfor tog hun skeen i egen hånd og søgte udenom universitetet - og endte i Auckland.
Maori mentalitet og åbenhed i Auckland
Sofies møde med New Zealand var ikke det første. Som backpacker rejste hun landet tyndt, og kærligheden til det absurd smukke, meget traditionelle og udelivs-agtige land er stadig at spore.
“Som udgangspunkt er New Zealand meget vestligt, og ånder Danmark lidt i nakken hvad indgår job og velfærd, så derfor er det ikke så stort et kulturchok. Samtidig med det er New Zealand meget traditionelle, og har meget stor respekt for deres oprindelige Maori kultur, som fylder rigtig meget i landet.”
Alligevel mødte Sofie lidt kulturelle forskelligheder. Især i de større byer, som foruden turisme er præget af en del asiatiske tilflyttere, som hun naturligt nok skulle tilpasse sig indimellem - men som også kom som en stor oplevelse for hende.
“Det allerbedste ved mit ophold var mødet med en masse forskellige nationaliteter. Jeg elskede at få udfordret mit syn på verden, mine engelskkundskaber og min selvindsigt," siger Sofie.
Sofie er enig med sig selv om, at det bedste ved New Zealand er venligheden og åbenheden.
"Det var friheden til at rejse rundt, og hvor nemt det var. Turismen har sine ulemper, når landet er så besøgt - men det kommer man jo ikke udenom, det er klart, alle vil besøge det fantastiske sted, men det gav samtidig rig mulighed for at leje bil og køre rundt, eller flyve til sydøen og udforske. Derudover ligger New Zealand i samme afstand til de sydlige stillehavsøer, som Danmark ligger fra Sydfrankrig. Det udnyttede jeg i den grad."
Auckland tur/retur
Der er stor forskelig på Aarhus og Auckland, samtidig med, at Danmark og New Zealand har sine ligheder på nogle punkter. Det mærkede Sofie naturligvis også en her del til under sit ophold.
"Som hjem er Auckland stor, travl og multikulturel. I Auckland bor en tredjedel af hele New Zealands befolkning, og samtidig er den fyldt med turister og udenlandske studerende. Men det var fedt at få lov at bo så centralt i så stor en by, når jeg er vant til at bo i Aarhus. Der var altid arrangementer og events et eller andet sted i byen, nærliggende øer i bugten, der kunne udforskes på en dag, og så er Auckland Lufthavn gaten til alle destinationer nationalt og internationalt."
Udover usædvanligt mange minder, oplevelser og billeder gemt på nethinden og i erindringen, en holdfuld internationale venner og et kæmpe savn, så har Sofie også fået noget med hjem, som hun kan bruge i hverdage tilbage i Aarhus.
"Jeg er kommet hjem med en udvidet horisont og en selvstændighed, jeg kun har turde drømme om. Jeg har fået forståelse for andre kulturer og traditioner, der er vidt forskellige fra min egen."
"Men selvom 'det store udland' føles meget bedre, end det vi har herhjemme, har jeg også fået øjnene op for, hvor godt jeg har det i Danmark, og hvor privilegeret jeg er. Samtidig føles det også lidt som noget, der skete for virkelig lang tid siden. Jeg har haft svært ved at fortælle om det og reflektere over mit ophold, fordi der skete så meget på så kort tid," siger Sofie.
Savnet er heller ikke til at sætte ord på eller forstå, hvis man ikke har været lige netop samme sted i livet, som Sofie, som naturligt nok savner alle de venner hun fik, mens hun var afsted. De bor allesammen rundt omkring i verden og dét savner Sofie især.
"Det er underligt at leve så tæt sammen i så kort tid og pludselig ikke ses hver dag længere."
"Når der går leverpostej og hverdag i den herhjemme, savner jeg især den eksotiske følelse af at bo i et andet land."
"Jeg savner at kunne rejse en uge til en bounty-ø i Stillehavet, som ellers er fuldstændigt utilgængelig fra vores verdensdel. Mest af alt savner jeg følelsen af total frihed, stilheden i New Zealands bjerge og alle de venlige ansigter, som elskede at høre om livet i Danmark, siger Sofie," og opfordrer alle til at tage på udlandsophold.
Du skal tage på udlandsophold fordi…
- du aldrig vil fortryde det. Det er en oplevelse for livet at bo og leve på den måde i et helt andet land.
- du møder mennesker fra hele verden og får en bedre forståelse for, hvordan tingene fungerer i andre lande
- du har mulighed for at udforske områder og lande, der ellers ikke er tilgængelige fra Danmark på samme måde