Universiteter

Få overblik over hvor og hvad du kan læse

Fra Aarhus til Auckland og til Arla

Henrik er naturmenneske med stort N, så overvejelserne om at tage til New Zealands storslåede natur, var ikke hverken forkerte eller forgæves - tvært imod. En overvejelse han havde gjort sig i længere tid, og efter en del søgen over universiteter, faldt han over AUT. 

 

Destination: Så langt væk som muligt

Aarhusdrengen skiftede derfor verdens mindste storby ud med en noget mere pulserende og multikulturel én af slagsen, nemlig Auckland på New Zealand. Sådan cirka så langt væk, som han overhovedet kunne komme. Han pakkede kufferterne og tog sin gode studiekammerat afsted og indtog AUT i Auckland. 

"På AUT var der hovedsageligt gruppearbejde, hvor vi arbejdede i emner og projekter, og det synes jeg, var rigtig fedt. Det var i hvert fald i modsætning til, hvad vi gjorde, hvor jeg kommer fra her. Og så blev man evalueret løbendende i stedet for at ha’ en stor eksamen til sidst, og det synes jeg var fedt," husker Henrik. 

 

Henrik tog afsted med en kammerat fra studiet, og det er klart noget, han kan anbefale.

"Det var rigtig fedt at tage afsted med en af mine rigtig gode venner. Dels fordi der jo er noget tryghedsaspekt i det, men også fordi vi rejste en del rundt på både nord - og sydøen, og at ha’ én at dele de kæmpestore oplevelser sammen med, det var rigtig fedt. Én, der også vil opleve det samme. Og det betyder jo ikke, at bare fordi man tager afsted sammen med en, at man ikke får en masse nye bekendskaber. Jeg var også ude at rejse et par uger i vores semesterbreak med nogle kammerater dernede fra, hvor min kammerat hjemmefra ikke var med. Så det er ikke fordi, man ikke kommer til at møde anddre, bare fordi man tager afsted med en, men jeg kan kun anbefale det," siger han.

 

Maori til morgenmad 

Henrik valgte ikke bare at stikke så langt væk, som han kunne, han valgte også at flytte ind til en 55 årig Maori i Auckland. Noget af et kulturmøde, husker han - men helt klart et anbefalesesværdigt ét af slagsen.

"At bo i en lejlighed med andre kontra at bo på campus med andre, det er noget jeg vil anbefale. Jeg ved, at andre vil gøre det på en anden måde. Men jeg synes, at det var rigtig godt, så det ikke bare var fester hver weekend og unge mennesker som mig selv, men så du kan komme til at bo med andre mennesker, der er vidt forskellige fra dig selv.

 

"I og med at jeg boede hos en maori i NZ har det gjort det kulturelle aspekt i det ret stærkt. Han var meget forskellig fra hvordan jeg var - og også noget ældre. Jeg boede sammen med en, der var 55 år, så det var virkelig spændende. Men også det kulturelle på studiet, og at møde andre studerende, der kommer fra alle mulige afkroge af verden. Det har i hvert fald åbnet op for andre kulturer og det synes jeg, var rigtig godt og virkelig interessant."

 

New Surf-land  

"New Zealand er et helt vildt flot land. Altså helt vildt flot. Du kan rejse rundt og tage afsted fra Auckland og kun ha 40 minutters kørsel og tage ud at surfe på Piha Beach eller du kan tage lidt længere væk og så får du simpelthen de flotteste bjerge og den skønneste natur. Og de fleste tænker nok ikke lige over, at New Zealand er et surfsted, men de har faktisk vildt god surfing, så man skal bestemt ikke droppe det på baggrund af det," siger Henrik. Og dét er noget han ved noget om, han havde nemlig bestemt sig for, at han ville lære at surfe - og ikke bare stå på et bræt, men surfe rigtigt. Hans kammerat hjemmefra var heldigvis vældig erfaren, så de købte sig både bil og surfboards og lavede en aftale om, at de skulle surfe mindst to gange om ugen. Og dét gav pote. 

 

En af de ting jeg rigtig godt kunne tænke mig, da jeg kom til NZ, det var at surfe. Og ikke bare komme op og stå, men surfe rigtigt. Og i og med at jeg tog afsted med en kammerat, der kunne surfe, så var vi ude at surfe mindst to gange om ugen. Og det er noget jeg savner efter jeg er kommet hjem. Når man tænker på NZ, så tænker de fleste måske ikke på surfkulturen, men surfkulturen er faktisk større, end man sku tro. Og vi købte også en bil og surfbræt dernede, så vi kunne komme afsted så ofte som muligt. 

 

"Jeg har fået rigtig meget ud af det på det sproglige også. Jeg er måske ikke blevet perfekt til engelsk, men jeg er i hvert fald blevet meget, meget bedre," siger Henrik. Og i dag mærker han det dagligt, for studiet i Auckland har nemlig været medvirkende til at skaffe ham et job hos den internationale virksomhed, Arla. Her mærker han derudover også det kulturelle, når han i sin dagligdag kommunikerer med folk fra stort set hele verden. Og nååå ja, så har han også fået en uslukkelig rejselyst.

 

"Det at jeg har studeret i udlandet, det har i hvert fald ikke gjort lysten til at komme afsted og arbejde i udlandet mindre, så det er helt klart noget, jeg skal," siger Henrik. 

 

Henriks gode råd;

 

Bare gør det!

Du kommer aldrig til at fortryde det. Jeg kender ingen, der har fortrudt et udlandsophold i udlandet. 

Lad ikke pengene bestemme

Ja, selvfølgelig koster det penge at tage afsted. Og der er også gode muilgheder for at søge legater, og jeg vil selvfølgelig også anbefale, at man sparer lidt op, hvis man kan, men uanset om man kommer hjem med et lille underskud fra sin tur, man vil aldrig nogensinde komme til at fortryde, at man er taget afsted, så jeg synes ikke, det skal være en barriere for at tage afsted.