Stærkere og mere selvstændig efter semester på AUT, New Zealand
Malene Mogensen læser idræt som hovedfag og biologi som sidefag på Aarhus Universitet. Før hun begyndte på studiet, havde hun to sabbatår, hvor hun bl.a. rejste rundt i verden, og i foråret forlod hun igen den danske jord – denne gang for at studere et semester på Auckland University of Technology (AUT) på New Zealand.
- Efter at have været på skolebænken i to år hungrede jeg simpelthen efter at komme til udlandet igen: Jeg savnede et break fra den trivielle hverdag og ville forbedre mit engelske, og et semester i udlandet er en supergod kombination af at fortsætte med at studere og komme et nyt sted hen, forklarer 24-årige Malene.
Hun besluttede sig først i efteråret 2013 for, at hun ville læse i udlandet, så det var vigtigt for hende hurtigt at kunne træffe et valg om, hvor i verden hun ville til.
- Mit udgangspunkt var Australien, USA eller New Zealand, fordi jeg gerne ville til et engelsktalende land, så jeg forhørte mig, om nogen havde været af sted i de lande. Nogle studerende fra mit studie havde læst idræt på AUT og talte rigtig godt om det. De havde endda været af sted på samme semester, som jeg skulle af sted på, og de fag, de havde fået forhåndsgodkendt, ville jeg også gerne læse, så det gjorde proceduren meget nemmere.
Ud over det overskuelige i at vælge AUT, havde Malene været i New Zealand en hel måned af sine sabbatår, og hendes fascination af den smukke ø-stat fik afgørende betydning for, at det var her, hun ville tilbringe et semester.
- Jeg blev fuldstændig skudt i New Zealand dengang og vidste, at jeg ville tilbage en dag. New Zealand er et meget usnobbet land, og folk er virkelig søde, meget åbne og snaksaglige, hvilket gør det til et meget nemt land at falde til i, og det betyder meget, når man er så langt væk hjemmefra.
Campus med masser af socialt liv
På AUT læste Malene fire fag: Foundation Statistics, Managing Sport and Recreation, Event Managing og Nutrition, Activity and Health. Undervisningen i sig selv var ikke så svær, som hun havde frygtet, men fordi alt foregår på engelsk, lå der en stor udfordring for hende i at omstille sig til og inkorporere det anderledes fagsprog.
Derudover taler Malene begejstret om, hvordan systemet for karaktergivning er helt anderledes på New Zealand end i Danmark – en forskel, hun har fået stort udbytte af.
- Herhjemme slutter et semester med én karakter, der tæller 100 procent. På AUT har vi tests og opgaver i løbet af semestret, og de tæller alle sammen med i din endelige karakter. Det betyder, at jeg tvang mig selv til at lytte efter og være mere aktiv i undervisningen, hvor jeg i Danmark måske ikke dukker op til alle forelæsninger. Og så tog det brodden af min nervøsitet op til eksamen, fordi der lige pludselig skal meget til for, at det går galt, hvis du har klaret dig godt gennem semestret.
Sammen med både andre internationale og lokale kiwier boede Malene i et 2-etagers hus uden for campus – ca. 10 minutters bustur fra universitetet. Selv om hun var glad for at bo der, ville hun have valgt anderledes i dag.
- Jeg vil klart anbefale andre at bo på campus, selv om det er lidt dyrere. Der er meget socialt liv, så nogle gange var det lidt ærgerligt at bo så langt væk – jeg ville gerne bare kunne gå ind til naboen og være med til fest.
For Malene betød derfor meget, at AUT gør meget ud af aktiviteter og tilbud til de studerende.
- AUT holdt alt fra både skumfest, livekoncerter og hypnotisørshow, og nogle fredage skulle de forskellige uddannelser kæmpe mod hinanden i sportsdiscipliner. Det er superfedt, når man kommer udefra, at der er så mange tilbud, fordi man måske ellers kan føle sig meget alene i et land, hvor alting er nyt. Og så er det en god måde at komme ud og knytte sociale bånd på og få en masse oplevelser med andre i samme båd.
Hello til en helt ny hverdag
Studieopholdet på AUT har ikke kun givet Malene fagligt indspark. Hun nød også godt af at opleve en anden slags hverdag end den vante hjemme i Danmark.
- I Danmark har jeg mine veninder, min kæreste og min familie, jeg spiller håndbold i fritiden og har faste kampe i weekenderne. Det hele giver en vis hverdagsrutine. På AUT var hver dag forskellig. Mit skema gav mig selvfølgelig en rutine, men det var også den eneste rutine, jeg havde. Nogle gange kan det være en begrænsning at gå til noget fast herhjemme og være så bundet af sine rutiner, så det var virkelig fedt at opleve det modsatte – at være løsrevet fra min almindelige hverdag og få øjnene op for, hvor mange andre muligheder der er.
Malene oplever, at semestret på AUT har gjort hende mere selvstændig og modstandsdygtig over for nye udfordringer, og hun vil klart anbefale andre at springe ud i et lignende studieeventyr.
- Det at skulle fremlægge på et fremmedsprog har gjort mig stærkere i andre sammenhænge, hvor jeg også kan være usikker, så min nervøsitet i nye situationer er mindre. Jeg er også blevet mere selvstændig, fordi jeg var væk fra familie og venner og selv stod med hele ansvaret. Og så er mit engelske blevet bedre, hvilket i høj grad er vigtigt i ansættelsessammenhænge.
- Jeg vil helt klart anbefale andre at læse i udlandet. Det giver så meget, og du får så mange nye oplevelser. Det er fedt at kunne kombinere dit studie med en masse oplevelser i det land, du kommer til, og jeg vil vædde med, at alle, der vil, nok skal finde tid til alt det, de har lyst til at opleve ud over studiet.
Vil du bo i verdens tredje bedste by? Så læs mere her om Auckland og AUT
Af Christel Damsbo-Madsen Shymko