Universiteter

Få overblik over hvor og hvad du kan læse

Fra SDU til Singapore

Da SDU blev en anelse for ensformigt for Laust, Alexander og Mimi, besluttede de sig for at tage sammen til Singapore. Trods en væsentlig dyrere husleje og en kultur, der er en hel del anderledes end i Odense, var beslutningen den helt rigtige for de tre venner. Også selvom den for nogle af dem blev taget lidt i sidste øjeblik, og at de ikke helt var sikre på, hvad de egentlig ville.
De vidste bare, at de gerne ville væk, opleve noget andet og lidt anderledes og ha' muligheden for at rejse. Og dét kan man sige, Singapore giver rig mulighed for. JCU gav dem mulighed for, at alle de ønsker nemt kunne gå i opfyldelse, uden at det hele ville blive FOR anderledes.  

Sammen kaster de næsten det dobbelte af deres fynske husleje efter boligmarkedet i Singapore. Til gengæld bor de tæt på studiet, har hinanden, hvis hjemveen melder sig, og så har de en god portion dansk hyggestemning med sig. En rotationsordning i lejligheden er blevet vejen frem, da værelsernes størrelse er lidt ulige fordelt, er det den mest fair løsning. Én måned og derefter skifter man. 

“Det er meget hyggeligt, at vi er nogle venner hjemmefra, der kender hinanden, så vi bor selvfølgelig sammen, og har lidt dansk hygge. Det gør det også nemmere at finde bolig, hvis man er flere," siger Laust. 

Kulturelt kaos 

Kulturen er selvsagt en del anderledes end de tre venner er vant til i Odense. Men det er bestemt ikke dårligt ment - tværtimod. På JCU er der en del internationale studerende, men mange af dem er alligevel fra Asien, og det gør, at danskerne føler sig lidt 'anderledes'. En lidt underlig, men garanteret også sund følelse. 

Undervisningen på JCU er også anderledes end de store auditorier på SDU, der er proppet med elever og en underviser, der fortæller. Her er det i mindre 'klasser' og der er mødepligt på universitetet. Og dét er en ting, de har haft svært ved at vænne sig til. 

"Der er mødepligt på universitetet. Det vidste vi ikke inden, og det er egentlig lidt sjovt. Hver dag skal man tjekke ind og være her minimum tre timer, og nej, man kan ikke snyde. Man skal nemlig tjekke ind med fingeraftryk, så der er ingen vej udenom," siger både Laust og Alexander. 

De er dog begge enige om, at idéen egentlig er meget god, og de får ifølge dem selv produceret en del mere, end de plejer at gøre, fordi de netop er tvunget til at være her. Så kan tiden jo ligeså godt udnyttes ordentligt. Samtidig har de en teori om, at det er for de yngre studerendes forældre er en 'sikkerhed', netop fordi mange sender deres børn langt væk for at læse. Derved ved forældrende, at børnene møder op, fordi de er påtvunget for at bestå fagene. 

"Hele universitetsstemning er meget anderledes. JCU er lille i forhold til SDU, og folk er generelt meget stille. Det er faktisk kun os, der kommer fra Europa, der siger noget i timerne. Det er lidt sjovt," siger Alexander. 

Svedigt men sikkert 

Singapore er kendt for mange ting, men én ting, der konstant går igen, er sikkerheden. Det er ét af de sikreste lande i verden, og det kan man mærke overalt, hvad end man er turist, fastboende eller studerende på udlandsophold. Drengene fortæller, at der er så sikkert, at folk på universitetet reserverer læsepladser i fællesområderne eller siddepladser i restauranterne ved at lave en lidt sjov gimmick. Folk kan finde på at lave Singapore-versionen af "badehåndklæde på liggestol" finten. Altså dén der, hvor et afbleget badehåndklæde spærrer en liggestol en hel dag, fordi familien Nielsen lige skal på udflugt, før de lige skal overveje, om liggestolen rent faktisk skal bruges. I Singapore sker det dog ikke med håndklæder, men med personlige ejendele. Folk kan finde på at ligge deres iPhones, computere eller kreditkort, efterlade det og komme tilbage flere timer senere for at hente det eller sidde på pladserne. Og dét sker ikke mange steder i verden. 

"Det er sjovt, at folk bare "spærrer" borde med deres personlige ting, det har man ikke set før. Men det fungerer, der er ingen, der nogensinde sætter spørgsmål ved det, fjerner tingene eller snupper dem. Sådan gør man bare," siger Laust. 

En anden ting drengene lige har skullet vænne sig til, som måske ikke helt er - eller bliver hverdag for dem, er varmen. En konstant temperatur på midt trediverne med en dertilhørende luftfugtighed, der banker derudaf på omkring de 90 %, er ikke hverdagskost for os skandinavere, og drengene bakser da også lidt med at vænne sig til det. 

"Asiaterne griner af os, når vi kommer i vores svedige t-shirts til skole, af vores 15 minutters gåtur, men det er bare SÅ varmt," siger Alexander. 

Og varmen er lig med Singapore og omvendt. Når drengene er ude om aftenen, er det også noget, de 'dealer' med, og netop fordi, de er drenge, er der også ofte krav til, at de skal have lange bukser på, hvilket ikke hjælper på dén problemstilling. 

"Hvis man er i byen om aftenen, så er det jo stadig varmt. Især som fyr i lange bukser. Og hvis man har brug for luft, så bliver man nødt til at gå indenfor, det er helt omvendt af, hvad vi plejer hjemme," siger drengene.

De er dog rimelig enige om, at det er klart federe end kulden, som de er vant til hjemme. 

"Turen til uni bliver bare lidt federe end den, vi er vant til at tage til SDU. Det er nemmere at komme op om morgenen, fordi det er lyst, og selvom det er varmt at gå, så er det jo federe end at cykle i frostvejr," forsikrer de. 

Drengenes råd til dig; 

  • Gør det! 
    Drengenes beslutning blev taget relativt kort tid før, der var ansøgningsfrist, men hvis du har den mindste lyst til at tage afsted, så anbefaler de KLART at gøre det. Begge har de boet i udlandet i perioder før, men når man læser, er det noget andet og man kommer ind under huden på forskellige kulturer på en anden måde. Og på JCU fungerer det med trimesterophold, så det er faktisk ikke engang et halvt år, du er afsted. 
  • Tag afsted med andre
    Hvis du er usikker på, om du kan eller vil klare dig selv et halvt år, hvis du bare har lyst til at opleve og dele det hele med nogle, så er drengenes råd, at man skal tage afsted med nogle venner. På den måde har man hele tiden noget 'hjemligt' og noget, man er fælles om, nogle, man kan tale sit eget sprog med og nogle, man kan ha' dansk hygge med.  

Er du blevet varm på Singapore? 

Tag fat i vores vejleder Stephanie, så hjælper hun dig på vej.