Universiteter

FĂ„ overblik over hvor og hvad du kan lĂŠse
Gardens by the bay singapore
EDU studerende i Singapore
Rejser pÄ studieophold i pÄ James Cook University

Fra SDU til Singapore

Da SDU blev en anelse for ensformigt for Laust, Alexander og Mimi, besluttede de sig for at tage sammen til Singapore. Trods en vĂŠsentlig dyrere husleje og en kultur, der er en hel del anderledes end i Odense, var beslutningen den helt rigtige for de tre venner. OgsĂ„ selvom den for nogle af dem blev taget lidt i sidste Ăžjeblik, og at de ikke helt var sikre pĂ„, hvad de egentlig ville.
De vidste bare, at de gerne ville vĂŠk, opleve noget andet og lidt anderledes og ha' muligheden for at rejse. Og dĂ©t kan man sige, Singapore giver rig mulighed for. JCU gav dem mulighed for, at alle de Ăžnsker nemt kunne gĂ„ i opfyldelse, uden at det hele ville blive FOR anderledes.  

Sammen kaster de nĂŠsten det dobbelte af deres fynske husleje efter boligmarkedet i Singapore. Til gengĂŠld bor de tĂŠt pĂ„ studiet, har hinanden, hvis hjemveen melder sig, og sĂ„ har de en god portion dansk hyggestemning med sig. En rotationsordning i lejligheden er blevet vejen frem, da vĂŠrelsernes stĂžrrelse er lidt ulige fordelt, er det den mest fair lĂžsning. Én mĂ„ned og derefter skifter man. 

“Det er meget hyggeligt, at vi er nogle venner hjemmefra, der kender hinanden, sĂ„ vi bor selvfĂžlgelig sammen, og har lidt dansk hygge. Det gĂžr det ogsĂ„ nemmere at finde bolig, hvis man er flere," siger Laust. 

Kulturelt kaos 

Kulturen er selvsagt en del anderledes end de tre venner er vant til i Odense. Men det er bestemt ikke dĂ„rligt ment - tvĂŠrtimod. PĂ„ JCU er der en del internationale studerende, men mange af dem er alligevel fra Asien, og det gĂžr, at danskerne fĂžler sig lidt 'anderledes'. En lidt underlig, men garanteret ogsĂ„ sund fĂžlelse. 

Undervisningen pĂ„ JCU er ogsĂ„ anderledes end de store auditorier pĂ„ SDU, der er proppet med elever og en underviser, der fortĂŠller. Her er det i mindre 'klasser' og der er mĂždepligt pĂ„ universitetet. Og dĂ©t er en ting, de har haft svĂŠrt ved at vĂŠnne sig til. 

"Der er mĂždepligt pĂ„ universitetet. Det vidste vi ikke inden, og det er egentlig lidt sjovt. Hver dag skal man tjekke ind og vĂŠre her minimum tre timer, og nej, man kan ikke snyde. Man skal nemlig tjekke ind med fingeraftryk, sĂ„ der er ingen vej udenom," siger bĂ„de Laust og Alexander. 

De er dog begge enige om, at idĂ©en egentlig er meget god, og de fĂ„r ifĂžlge dem selv produceret en del mere, end de plejer at gĂžre, fordi de netop er tvunget til at vĂŠre her. SĂ„ kan tiden jo ligesĂ„ godt udnyttes ordentligt. Samtidig har de en teori om, at det er for de yngre studerendes forĂŠldre er en 'sikkerhed', netop fordi mange sender deres bĂžrn langt vĂŠk for at lĂŠse. Derved ved forĂŠldrende, at bĂžrnene mĂžder op, fordi de er pĂ„tvunget for at bestĂ„ fagene. 

"Hele universitetsstemning er meget anderledes. JCU er lille i forhold til SDU, og folk er generelt meget stille. Det er faktisk kun os, der kommer fra Europa, der siger noget i timerne. Det er lidt sjovt," siger Alexander. 

Svedigt men sikkert 

Singapore er kendt for mange ting, men Ă©n ting, der konstant gĂ„r igen, er sikkerheden. Det er Ă©t af de sikreste lande i verden, og det kan man mĂŠrke overalt, hvad end man er turist, fastboende eller studerende pĂ„ udlandsophold. Drengene fortĂŠller, at der er sĂ„ sikkert, at folk pĂ„ universitetet reserverer lĂŠsepladser i fĂŠllesomrĂ„derne eller siddepladser i restauranterne ved at lave en lidt sjov gimmick. Folk kan finde pĂ„ at lave Singapore-versionen af "badehĂ„ndklĂŠde pĂ„ liggestol" finten. AltsĂ„ dĂ©n der, hvor et afbleget badehĂ„ndklĂŠde spĂŠrrer en liggestol en hel dag, fordi familien Nielsen lige skal pĂ„ udflugt, fĂžr de lige skal overveje, om liggestolen rent faktisk skal bruges. I Singapore sker det dog ikke med hĂ„ndklĂŠder, men med personlige ejendele. Folk kan finde pĂ„ at ligge deres iPhones, computere eller kreditkort, efterlade det og komme tilbage flere timer senere for at hente det eller sidde pĂ„ pladserne. Og dĂ©t sker ikke mange steder i verden. 

"Det er sjovt, at folk bare "spĂŠrrer" borde med deres personlige ting, det har man ikke set fĂžr. Men det fungerer, der er ingen, der nogensinde sĂŠtter spĂžrgsmĂ„l ved det, fjerner tingene eller snupper dem. SĂ„dan gĂžr man bare," siger Laust. 

En anden ting drengene lige har skullet vĂŠnne sig til, som mĂ„ske ikke helt er - eller bliver hverdag for dem, er varmen. En konstant temperatur pĂ„ midt trediverne med en dertilhĂžrende luftfugtighed, der banker derudaf pĂ„ omkring de 90 %, er ikke hverdagskost for os skandinavere, og drengene bakser da ogsĂ„ lidt med at vĂŠnne sig til det. 

"Asiaterne griner af os, nĂ„r vi kommer i vores svedige t-shirts til skole, af vores 15 minutters gĂ„tur, men det er bare SÅ varmt," siger Alexander. 

Og varmen er lig med Singapore og omvendt. NĂ„r drengene er ude om aftenen, er det ogsĂ„ noget, de 'dealer' med, og netop fordi, de er drenge, er der ogsĂ„ ofte krav til, at de skal have lange bukser pĂ„, hvilket ikke hjĂŠlper pĂ„ dĂ©n problemstilling. 

"Hvis man er i byen om aftenen, sÄ er det jo stadig varmt. IsÊr som fyr i lange bukser. Og hvis man har brug for luft, sÄ bliver man nÞdt til at gÄ indenfor, det er helt omvendt af, hvad vi plejer hjemme," siger drengene.

De er dog rimelig enige om, at det er klart federe end kulden, som de er vant til hjemme. 

"Turen til uni bliver bare lidt federe end den, vi er vant til at tage til SDU. Det er nemmere at komme op om morgenen, fordi det er lyst, og selvom det er varmt at gĂ„, sĂ„ er det jo federe end at cykle i frostvejr," forsikrer de. 

Drengenes rĂ„d til dig; 

  • GĂžr det! 
    Drengenes beslutning blev taget relativt kort tid fĂžr, der var ansĂžgningsfrist, men hvis du har den mindste lyst til at tage afsted, sĂ„ anbefaler de KLART at gĂžre det. Begge har de boet i udlandet i perioder fĂžr, men nĂ„r man lĂŠser, er det noget andet og man kommer ind under huden pĂ„ forskellige kulturer pĂ„ en anden mĂ„de. Og pĂ„ JCU fungerer det med trimesterophold, sĂ„ det er faktisk ikke engang et halvt Ă„r, du er afsted. 
  • Tag afsted med andre
    Hvis du er usikker pĂ„, om du kan eller vil klare dig selv et halvt Ă„r, hvis du bare har lyst til at opleve og dele det hele med nogle, sĂ„ er drengenes rĂ„d, at man skal tage afsted med nogle venner. PĂ„ den mĂ„de har man hele tiden noget 'hjemligt' og noget, man er fĂŠlles om, nogle, man kan tale sit eget sprog med og nogle, man kan ha' dansk hygge med.  

Er du blevet varm pĂ„ Singapore? 

Tag fat i vores vejleder Stephanie, sĂ„ hjĂŠlper hun dig pĂ„ vej.