Eksamensangst tips fra EDU
Gåde råd til eksamen EDU
Eksamen tips EDU

8 eksamenstips fra EDU! Få overtaget til eksamen

Vi kender det vist allesammen. Angstens klamme sved, der pibler frem steder, man ikke vidste, var mulige at svede. Øøøh'en og dårlig søvn, irritation og bitterhed. Men bare rolig, vi har fundet 8 ret gode råd (hvis vi altså selv skal sige det, og det skal vi jo), så du kan sige 'FUCK DIG' til din eksamensangst! Og husk - det er bare en eksamen.

1. Spis, min gris!

Uden mad og drikke (og søvn), duer helten som bekendt ikke. Ej heller gør eksamen. Og sådan er det bare. Sørg nu for at sove, spise og drikke rigeligt, også selvom du ikke føler, du kan det ene eller det andet. Du kan, og du skal. Din krop bliver bedre tilpas og din hjerne fungerer bedre. Hvis du ikke kan få noget ned, så brug den undskyldning for at kyle en sodavand eller en snickers ned, så får din hjerne i det mindste lidt hurtig energi og din mave ikke brøler et sultent brøl op i hovedet på censor midt i det hele. 
Er du helt overskudsagtig, så kan du her få inspiration til hvilke fødevarer, der booster din hjerne.

2. Gør sveden til din ven

Nervøsitet behøver ikke (nødvendigvis) at være en dårlig ting. Det er ok at vise, at du er lidt nervøs - det viser nemlig bare, at det betyder noget for dig. Sig det gerne højt, det hjælper for det første ofte på dine egne nerver, og derudover er censor og eksaminator bevidste om det - og måske byder de endda på en kop kaffe eller et glas vand, for at få dine nerver lidt i ro og så kan I sniksnakke om dét til en start. De er her jo rent faktisk for at hjælpe dig godt igennem det hele. Husk lige det.

3. Nøgen censor

YES, forestil dig underviser og censor helt splitterragende Hans Jørgen. Ja, nøgen! Det afhjælper nervøsiteten en hel del, og det fungerer faktisk - for tænk lige, hvis de VAR nøgne. Så er det pludselig dem, der burde være nervøse. Og de er jo også bare mennesker, husk det…. Nøgne mennesker!

4. Dræb "øøøøh", "pas", og "det ved jeg ikke"

Det kan godt være, du rent faktisk ikke ved, hvad de lige præcis fisker efter, eller overhovedet kender svaret på deres spørgsmål. Men “pas, øøøøhh og det ved jeg ikke” har sgu aldrig været de seje i klassen. Hvis du ikke ved det, så forsøg i stedet at svare med noget, du ved. Det hedder vinkling. Få dem derhen, hvor DU gerne vil hen, og hvor DU er sikker. Det virker hver gang. Eller tag en tår vand og så led tankerne og retningen hen på noget, du kan tale med om. Det er nemlig meget federe at tale om noget, man ved en helt masse om, end noget, man koger rundt i, ikk’?

5. Du er ikke din karakter

Det er bare et tal. Og om det tal hedder 4 eller 12, det definerer ikke dig som menneske, ej heller din intelligens, kvalitet eller klogskab. Faktisk har de fleste glemt det dagen efter en eksamen. Der findes nemlig gode og dårlige dage, fede og knap så fede fag, svedige censorer og de knap så svedige, klæbehjerner.. og alle vi andre.. Og det er stadig bare et tal. Som du har glemt i morgen. Og du kan med garanti score dig et ligeså fedt job med et 7-tal, som med et 12-tal. Du kan jo f.eks. peppe dit CV op med et udlandsophold - det batter i grunden en del mere, end det tal der. 

6. Det er ovre, før du ved af det

Selvom tiden op til kan føles både hæslig, lang og fuldstændig uoverkommelig, så er det slut før end du aner det. Ligesom alt andet her i livet. Husk det! Når du først kommer ind til den grønne dug (som jo er håbets farve, husk det) de stift, udstrakte håndtryk og den - for nogen - trykkede stemning, så er du faktisk snart færdig. Og så er du MEGET tættere på sommerferien, end du længe har været.

7. Du kan altid trøsteshoppe! 

Hvis det går så skidt, at du ikke orker at se hverken din kæreste, bedste veninde eller Netflix i øjnene efterfølgende, så findes der TO løsninger på det; trøstespisning (her anbefaler vi noget kalorieholdigt, gerne is eller burger) eller trøsteshopping! Ud og køb nye sko. It always works! 

8. Ready, set, TRAVEL!

Vi siger ikke, at karakteren er lige meget, vi siger bare, at det kun er et tal. Som du snart har glemt, og du er jo alligevel på vej til udlandet et semester for at dygtiggøre dig på livet og dig selv. Og studere en smule. Ikk’?

Og vi hjælper dig afsted UANSET det (muligvis) rådne tal!


Skal vi hjælp dig afsted på studieophold i udlandet?

Giv et kald på 70 20 28 24 eller skriv på vejledning@edu-danmark.dk

EDU's hjælp er gratis, vi har alle selv læst i udlandet og vil rigtig gerne hjælpe dig.

Gode råd til at komme videre med dine studiedrømme

Opret en gratis mitEDU-profil og få adgang til et skræddersyet digitalt værktøj, der giver dig overblik over hele processen med at få styr på dine muligheder, vælge det rette universitet, og genneføre ansøgningsprocessen. Det er helt uforpligtende at lave en mitEDU-profil.

Opret mitEDU-profil her

Book et uforpligtende online-møde med en af vores vejledere og få styr på studiemuligheder, ansøgningsproces og finansiering.

Book møde her

Vil du afsted til sommer/efteråret 2025, så tjek ansøgningsfristerne for alle vores universiteter. 
Se ansøgningsfrister her